StoryEditor

Ak chcete darovať pole, musíte ho najprv ponúknuť v registri

Vlastníte pozemok, ktorý už niekoľko rokov nemá využitie. Ak ste sa rozhodli ho darovať, mali by ste vedieť, že je rozdiel v tom, či ide o stavebný pozemok alebo poľnohospodársku pôdu. Na podmienky darovania pôdy v rozličných situáciách upozorňuje notár Pavol Dorič.

1. Vzhľadom na môj vek sa už niekoľko rokov nevládzem starať o pozemok za domom a po rodinnej porade by som ho rád daroval synovi. Ako mám postupovať, aby sa stal majiteľomon?
Rodič a jeho potomok sú osobami blízkymi podľa Občianskeho zákonníka. Pred uzavretím takejto zmluvy u notára vo forme notárskej zápisnice je potrebné zabezpečiť rodný list, ktorý dôkazuje, že obdarovaný je potomok darcu. Rodný list alebo jeho overená kópia je prílohou návrhu na vklad do katastra. Inak prevod medzi rodičom a dieťaťom nie je obmedzený postupom podľa zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

2. Nemám žiadnych potomkov a keďže môj mladý sused sa živí ako samostatne hospodáriaci
roľník, rozhodol som sa, že mu darujem pole, ktorého som vlastníkom. Môžeme pristúpiť k darovacej zmluve?
Vlastník je povinný zverejniť ponuku najmenej na 15 dní v Registri zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Register je na webovom sídle ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka www.mpsr.sk. Zároveň musí túto ponuku zverejniť v rovnakom čase aj na úradnej tabuli v obci, kde sa poľnohospodársky pozemok nachádza. Zverejnenie ponuky na úradnej tabuli je bezodplatné. Nadobúdať vlastníctvo poľnohospodárskeho pozemku môže osoba, ktorá má na našom území trvalý...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 02 - Modified: 2024-01-27 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovanie má aj svoje úskalia. Aké a čo je dôležité rozlišovať? 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-10-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovať môžete nehnuteľnosť aj firmu. Aké poplatky budete platiť? 05 - Modified: 2023-10-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať pred smrťou niečo svojmu príbuznému? Na toto si dajte pozor
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:24