StoryEditor

Ak štartujete biznis, môže vás podporiť banka. Úrokovými prázdninami či bezpoplatkovými službami

19.09.2018, 18:48
Autor:
run, redrun, red
Začínajúci biznismeni sú vďačné objekty pre banky. Tie sa svojimi produktmi na podporu štartu podnikania predbiehajú v najrôznejších výhodách a benefitoch.

Štartujúci podnikatelia, firmy či drobní žívnostníci, ale napríklad aj neziskové organizácie, majú pri rozbehu svojich aktivít na trhu viaceré možnosti, ako si pomôcť pri ich financovaní a nakopnutí. Banky majú v ponuke najrôznejšie produkty, ktoré sa snažia rôzne modifikovať a prispôsobovať aj individuálnym potrebám podnikateľov či iných klientov. Niektoré z nich sme si vytypovali a pripravili sme pre vás krátky prehľad.

Ponuka Slovenskej sporiteľne

Podnikatelia, firmy a neziskové organizácie, ktoré v tomto roku začali alebo začnú so svojou činnosťou, môžu získať od Slovenskej sporiteľne úver až 10 000 eur na prvý rok bez akýchkoľvek úrokov. Ako zdôrazňuje Marta Cesnaková zo Slovenskej sporiteľne, spolu s viac ako tridsiatkou partnerských organizácií pripravili akciu – úrokové prázdniny na nové podnikanie. V rámci nej banka poskytne úvery do 10 000 eur bez úrokov na prvý rok a partneri zasa množstvo cien a benefitov (napr. prenájom priestorov, on-line založenie firmy alebo organizácie, konzultácie či mentoring, vstupy na rôzne podujatia, mediálny priestor) so zvýhodnenou cenou či úplne zadarmo. Navyše, všetky biznis plány s preukázateľným spoločenským prínosom budú nominované na udelenie finančného daru vo výške do 5 000 eur.

Podmienky na získanie peňazí

Bezúročný úver až do sumy 10 000 eur v Slovenskej sporiteľni môže získať každý záujemca, ktorého biznis plán banka vyhodnotí ako perspektívny a schopný generovať dostatok príjmov na splácanie. „Počet podporených projektov pritom nie je obmedzený,“ hovorí Tigran Aleksanyan, koordinátor programu pre začínajúcich podnikateľov a podnikateľky. Podmienkou je do 10. októbra vyplniť formulár biznis plánu na stránke www.zacinamepodnikat.sk a následne ho do 10. novembra obhájiť pred odborníkmi zo Slovenskej sporiteľne.
Bezúročné obdobie trvá 12 mesiacov od čerpania úveru. Splátkový kalendár je individuálny, istinu úveru je možné napríklad splatiť postupne či jednorazovo ku koncu bezúročného obdobia alebo si splácanie rozložiť až na šesť rokov. Po uplynutí bezúročného obdobia sa bude zostatok úveru úročiť sadzbou najviac 5,9 percenta ročne. Začínajúci podnikatelia zároveň môžu získať aj Business účet na prvý rok podnikania zdarma.

Dlhodobá podpora

Slovenská sporiteľňa už viac ako tri roky systematicky pomáha začínajúcim podnikateľom aj neziskovým organizáciám pri ich štarte. Okrem toho, že ich mentoruje a pomáha s nastavením biznisu a neziskových aktivít, ako jediná komerčná banka ich aj financuje. „Začínajúcim podnikateľom spravidla chýbajú dve základné veci – skúsenosti a peniaze. My ako banka máme oboje a máme tiež vôľu podporovať odvážnych ľudí, ktorí si veria,“ hovorí Aleksanyan. Produkty dodnes využilo už viac ako 3 500 záujemcov a vďaka nim vzniklo viac ako 640 pracovných miest.

Ponuka ČSOB

ČSOB poskytuje začínajúcim podnikateľom, ktorí podnikajú menej ako 12 mesiacov, vedenie balíka služieb na tri mesiace bez poplatku. Ako vysvetľuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB, v prípade, že si podnikateľ otvorí v ČSOB aj balík služieb pre občanov, získa podnikateľský balík na šesť mesiacov bez poplatku, a zároveň má balík služieb pre občanov s 50-percentnou zľavou. Vďaka aplikácii ČSOB Smartbanking má prehľad o svojich financiách na osobnom aj podnikateľskom konte.  
"Ak podnikateľ otvára prevádzku, v ktorej chce prijímať platby od zákazníkov, no nemá zatiaľ predstavu o reálnom množstve a objeme prijatých platieb, vieme mu pripraviť individuálnu ponuku POS terminálu na mieru, ktorá bude zodpovedať jeho očakávaniam," dodáva hovorkyňa. 
Po podaní prvého daňového priznania dokáže ČSOB podnikateľom pomôcť s rastom biznisu napríklad aj prostredníctvom zvýhodnených úverov s podporou EÚ.  Vďaka nim môžu rozširovať svoje investičné zámery alebo mať k dispozícii voľné finančné prostriedky na zabezpečenie každodenných prevádzkových potrieb. 

Ponuka J&T Banky

Je potrebné povedať, že dnes - pri extrémne nízkych sadzbách - sú podmienky pre financovanie projektov veľmi priaznivé, hovorí Anna Macaláková, generálna riaditeľka J&T Banky. Pre podnikateľov je tak podľa nej omnoho ľahšie a jednoduchšie získať financovanie a situácia je skôr taká, že banky vyhľadávajú zaujímavé projekty. Dobrý nápad, kvalitne spracovaný projekt a jeho realizovateľnosť sú pre túto banku dôležitejšie ukazovatele než to, či ide o začínajúceho podnikateľa. "Pri ich vyhodnocovaní pristupujeme ku každému projektu individuálne, dokážeme ísť viac ´pod kožu´ než iné banky, preto dokážeme prefinancovať aj projekty, ktoré iným bankám nezapadajú do tradičných tabuliek. Inými slovami, pripravíme produkt pre projekt, nemusí sa projekt vtesnať do produktu," uzatvára Macaláková z J&T Banky.

Ponuka Tatra banky

Ako informuje Tatra banka, pre živnostníkov a podnikateľov s minimálne 24-mesačnou podnikateľskou históriou je ideálnym pomocníkom takzvaný Business Úver Expres. Úver je dostupný rovnako pre klientov ako aj neklientov. Výška úveru je pritom flexibilná. Možno s ním zafinancovať menšie aj väčšie projekty, dá sa totiž vziať v sume od 3 500 až do maximálnej výšky 150 000 eur. Je úplne na podnikateľovi, akú formu úveru si vyberie, kontokorentnú alebo splátkovú (kontokorentný úver – 1 rok s prehodnotením, splátkový – 1 až 6 rokov).
Splácanie kontokorentného úveru prebieha tak, že úroky sú zúčtované v posledný pracovný deň v mesiaci automatickým inkasom z bežného účtu žiadateľa, pričom úrok sa počíta len z vyčerpanej sumy za reálny počet čerpaných dní. Istina je splatná v deň splatnosti úveru.
Splácanie splátkového úveru prebieha tak, že úroky plus istina sú zúčtované v posledný pracovný deň v mesiaci automatickým inkasom z bežného účtu žiadateľa, a to v dvoch samostatných platbách (splátka istiny a splátka úroku), pričom vďaka lineárnemu splácaniu sa splátka úveru každým mesiacom znižuje. Zabezpečenie úveru prebieha formou dohody o doručení.

Business Úver Expres umožní využiť finančné prostriedky bez toho, aby bolo treba dokladovať účel využitia. Dajú sa s ním financovať nákupy strojov, zariadení, zásob a krytie iných investičných potrieb. Lehotu splácania a formu poskytnutia úveru (kontokorentný/splátkový) si pri produkte Business Úver Expres podnikateľ vyberá sám.
K dispozícii má i možnosť urobiť si poistenie kľúčovej osoby od UNIQA poisťovne, ktoré prinesie v prípade nepredvídaných udalostí istotu, že úver možno aj naďalej splácať. V prípade invalidity, pracovnej neschopnosti a straty zamestnania vyplatí poisťovňa mesačné splátky úveru na firemný účet. V prípade úmrtia vyplatí poisťovňa zostatok úveru priamo banke.

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:32