StoryEditor

Studňu môžete zlegalizovať aj dodatočným povolením stavby

05.09.2018, 00:00
Pre napojenie celého domu vodou zo studne je potrebné čerpadlo, aby tak vznikol v potrubí dostatočný tlak. V tom prípade už hovoríme o studni ako o vodnej stavbe. Čo musíte dodržať, ak chcete využívať vlastný zdroj vody, vysvetľuje advokát Ján Marônek z advokátskej kancelárie Marônek & Partners.

Možno studňu na pozemku rodinného domu charakterizovať ako stavbu?
Takzvané domové studne, z ktorých sa podzemná voda čerpá ručne, sú jednoduché vodné zariadenia na odber podzemných vôd. Medzi takéto zariadenia patria aj pramenné záchytky s výdatnosťou prameňa menšou ako desať listrov za minútu. Ak sa voda z domovej studne čerpá ručne, nepotrebujete na to povolenie alebo súhlas štátnej vodnej správy. Môžete ju odoberať alebo inak používať a nepotrebujete na to ani stavebné povolenie či ohlásenie. Príkladom sú studne pre potreby akýchsi rekreačných studničiek alebo studne na záhrade pre polievanie kvetov či umývanie rúk. Ich využívanie je však len na vlastné nebezpečenstvo. Všetky ostatné studne, z ktorých sa voda nečerpá ručne, sa považujú za vodnú stavbu a na zariadenie je už potrebný súhlas úradov.

Ktoré úrady povoľujú ich realizáciu?
Ak budete čerpať vodu pomocou technických zariadení, akým je napríklad čerpadlo, ide už o vodnú stavbu. Vtedy je už potrebné postupovať podľa stavebného zákona a zákona o vodách. Fyzická osoba musí požiadať príslušný obecný úrad o vydanie povolenia a k žiadosti priložiť aj list vlastníctva. Preukazuje ním vlastnícke alebo iné právo k nehnuteľnosti. Potrebná je tiež kópia z katastrálnej mapy a projektová dokumentácia v dvoch vyhotoveniach, jej súčasťou má byť hydrogeologický posudok na základe monitorovacieho vrtu. Ďalej sa k žiadosti prikladá súhlas príslušného miestneho stavebného úradu, ten overuje dodržanie podmienok územného rozhodnutia. Ďalej doklad kvalifikovanej osoby a projektanta o ukončení vzdelania stavebného smeru, výpis zo živnostenského listu a doklad stavebného dozoru o ukončení vzdelania stavebného smeru. Nes...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-05-30 06:29:35 - Feat.: - Title: Michelinský šéfkuchár Pavol Sekerka: Úspech jedla je z 20 percent na kuchárovi, zvyšok stojí na inom 02 - Modified: 2025-05-29 20:00:40 - Feat.: - Title: Biedronka sa na Slovensku len tak nestane „domácim hrdinom“. Najprv musí získať náskok pred malými hráčmi 03 - Modified: 2025-05-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Biológ a kňaz o tvrdosti smrti a úľave trúchlenia: Smrť, vyhodená dverami, sa nám v noci vracia oknom 04 - Modified: 2025-05-27 07:59:19 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Kateřina Brožová: Pre úlohu nevie pribrať, siahnuť po alkohole, ale zviesť kolegu jej išlo 05 - Modified: 2025-05-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Meteorologička Miriam Jarošová: Kto zasahuje do počasia a prečo neveriť aplikáciám na predpoveď?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. máj 2025 23:58