StoryEditor

Čakacie lehoty u lekárov sa zmenia

25.08.2018, 00:01
Ministerstvo zdravotníctva pripravuje novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá by mala upraviť čakacie lehoty u lekárov a na operácie. Zatiaľ je v pripomienkovom konaní. Od roku 2020 by definitívne platili v praxi.

Doteraz boli čakacie lehoty v pôsobnosti zdravotných poisťovní, ktoré musia mať na webovej stránke zverejnené čakacie lehoty v jednotlivých nemocniciach, teda na výkony, na ktoré sa podľa zákona vedú čakacie listiny. Čakacie listiny môžu vytvárať len na plánovanú zdravotnú starostlivosť, teda takú, ktorú je možné odložiť. V prípade, že sa pacientov zdravotný stav zhorší a potrebuje neodkladnú zdravotnú starostlivosť, liečba je poskytnutá bez ďalšieho čakania.

Lekár alebo zdravotnícke zariadenie má zmluvu s niektorou zdravotnou poisťovňou, ktorá mu prepláca určité výkony. Ak ju nemá alebo mu nepreplatí niektoré veci, napríklad odber krvi, môže pacienta odkázať inam alebo žiadať poplatok. Ľudia často platia poplatky u súkromných poskytovateľov v nemocniciach za prednostné termíny na predoperačné výkony. Treba však podotknúť, že každý pacient má podľa zákona právo, aby dostal termín na operáciu alebo niektorý zdravotnícky úkon, ale len v tom prípade, ak má lekár alebo nemocnica zmluvu so zdravotnou poisťovňou. Zo zákona mu musia dať termín. Musí sa tak stať aj v prípade, že lekár alebo nemocnica zmluvu síce nemá, avšak ide o zákroky a ochorenia ohrozujúce život. Potom si to lekár alebo nemocnica vykonzultujú so zdravotnou poisťovňou.

Ak sa dnes dlho čaká na termíny, je to predovšetkým preto, že v okolí je málo lekárov špecialistov a nemocníc. S tými podpisuje zmluvy samosprávny kraj. Druhým problémom je, že práve kvôli nedostatku špecialistov sú často ďaleko od bydliska pacienta a mnohí musia precestovať kilometre za operáciou alebo ošetrením u lekára.

Ako si môžete urýchliť termín operácie? Akú úlohu hrajú zdravotné poisťovne, to všetko sa dozviete v pondelňajšom vydaní Hospodárskych novín.

01 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel 02 - Modified: 2024-03-07 09:58:04 - Feat.: - Title: V Univerzitnej nemocnici Martin otvorili Centrum robotickej chirurgie 03 - Modified: 2024-02-21 14:06:28 - Feat.: - Title: Na prerozdeľovaciu vyhlášku rezortu zdravotníctva sa strhla kritika, najmä pre málo peňazí pre ambulancie 04 - Modified: 2024-02-16 09:46:44 - Feat.: - Title: Ako dlho pacient čaká na zákrok? Ministerstvo výrazne rozšírilo zber dát 05 - Modified: 2024-02-06 11:49:17 - Feat.: - Title: Dolinková nevylučuje, že bude žiadať dofinancovanie zdravotníctva. Poisťovne preddavky dostali
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 21:11