Bol navrhnutý ako miesto, kde by si majiteľka mohla užívať prírodu, hranie na husle či preklady poézie.Flickr
StoryEditor

Ochráňte si majetok aj počas dovolenky

Odísť na dovolenku bez poistenia sa nevypláca. Škody na nehnuteľnosti môžu vzniknúť aj počas vašej neprítomnosti. Najväčším rizikom sú voda, krádeže a zásahy prírody.

Domácnosť v bezpečí
Banka často pri poistení nehnuteľnosti nevysvetlí, že klienti by si mali nechať poistiť aj domácnosť. Tu sú totiž škody oveľa pravdepodobnejšie. „Poistenie domácnosti kryje škody po vlámaní, krádeži či vyhorení bytu,“ hovorí Marián Búlik, finančný analytik spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko.

Klient si môže vybrať možnosť, či si založí dve samostatné poistky, alebo oboje kryté jeden kompletný balík, ktorý kryje poistenie domácnosti aj nehnuteľnosti a býva finančne výhodnejší.

Škody spôsobené vodou
Podľa štatistík poisťovne Aegon patria k najčastejším poistným udalostiam takzvané vodovodné škody. Dôvodom býva porucha a vytopenie práčkou, havária na potrubí, zlé tesnenie či nedotiahnutý vodovodný kohútik.

Voda môže napáchať škody na zariadení, elektrospotrebičoch aj na stavbe samotnej. A pokiaľ máte pod sebou susedov, tí budú tiež rátať mínusové položky. Poistenie by malo zahŕňať čo najväčší počet reálnych rizík. „Kľúčové je pripoistenie zodpovednosti za škodu. Ročne stojí iba niekoľko eur, avšak kryje škody v desiatkach tisíc,“ vysvetľuje Marián Búlik.

Doplnkové služby
Široká škála doplnkových služieb je zvyčajne výhodná, pretože vie pokryť viaceré riziká za výhodnejšiu cenu. Nielen počas letnej dovolenky je praktické mať okrem poistenia nehnuteľnosti aj základné úrazové poistenie.

Spolu s bývaním sú v rámci základného úrazového poistenia zvyčajne krytí aj všetci členovia domácnosti. Ak je členom domácnosti aj pes, je praktické myslieť aj na jeho zranenia alebo na poistenie škôd, ktoré môže spôsobiť. Aj to sa dá pripoistiť spolu s domácnosťou a nehnuteľnosťou.

Nedostatočná poistka
Podľa Búlika si ľudia svoj majetok stále poisťujú nedostatočne. Ako dodáva, mnohí ľudia majú pocit, že sa im a ich majetku nič zlé nemôže stať a poisteniu sa vyhýbajú. Prípadne si myslia, že aj tak od poisťovne nič nedostanú.

Pocit, že poisťovne neplatia, je podľa neho ľudový mýtus. Nespokojní s vyplatenou poistnou sumou však môžu byť ľudia, ktorí cenu svojej nehnuteľnosti podcenili, neprispôsobili trhu alebo ju poistili iba do výšky zaťaženej hypotékou.

A tiež sa to môže stať aj tým, ktorí poistenie domácnosti nemenili už niekoľko rokov, hoci hodnota jej vybavenia sa medzitým znásobila. Príkladom je kompletné zničenie bývania prírodnými živlami, keď poisťovňa preplatí iba výšku poistnej sumy.

V prípade, že byty medzitým zdraželi, ľudia si nedokážu za tieto peniaze kúpiť nový. Pri čiastkovom poškodení poisťovňa znižuje plnenie o mieru podpoistenia a z vyplatených peňazí potom ľudia nedokážu obnoviť svoje bývanie.

01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 04 - Modified: 2024-04-06 10:30:00 - Feat.: - Title: Neuveriteľná lúpež ako z akčného filmu. Zlodeji v Los Angeles ukradli 30 miliónov dolárov v hotovosti 05 - Modified: 2024-04-04 15:14:56 - Feat.: - Title: Zásahový tím pre medveďa hnedého riešil cez Veľkú noc takmer 40 hlásení. Zviera spôsobilo škody
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:14