StoryEditor

Novy portál uľahčí komunikáciu s katastrálnym úradom

04.01.2022, 07:00
Veľké zmeny. Od Nového roka sa spúšťa do plnej prevádzky nový portál, ktorý by mal zjednodušiť prácu geodetom i realitným maklérom. Čo nové to prinesie a na čo nezabúdať pri vklade do katastra?

Odpovedá Ján Mrva, predseda Úradu geodézie, kartografie a katastra

1. Nový portál

Od roku 2022 čaká obyvateľov našej krajiny zmena. Katasterportál známy ako KaPor postupne končí a nahrádza ho portál Elektronických služieb katastra nehnuteľností, skratkou ESKN. Na čo bude slúžiť?

Portál elektronických služieb katastra nehnuteľností, dostupný na https://kataster.skgeodesy.sk/eskn-portal/, vznikol v rámci OPIS projektu Elektronické služby katastra nehnuteľností. Je uvádzaný do prevádzky postupne od roku 2015. Umožňuje prístup k údajom katastra nehnuteľností, získanie základných informácií okamžite a bez návštevy príslušného okresného úradu, katastrálneho odboru, získanie súhrnných a detailných informácií bez zložitej korešpondencie pre oprávnené subjekty.

2. Elektronická komunikácia

Akú rozličnú agendu môžem vybaviť cez online komunikáciu pomocou nového portálu ESKN?

Od roku 2019 je možné podávať plnohodnotné elektronické podania – návrhy na vklady, zápis verejných listín, opravu údajov v katastri nehnuteľností, evidenčné zmeny údajov a tiež objednať poskytnutie informácií z katastra nehnuteľností s výstupom na právne účely – výpis z listu vlastníctva, kópiu z katastrálnej mapy alebo mapy určeného operátu, prípadne iné informácie. Podania sú plne elektronicky vybavované, teda verejnosť podá návrh na začatie konania alebo objednávku na poskytnutie údajov elektronickým spôsobom. Takisto dostane výstup v elektronickej forme, pričom takýto výstup je ďalej použiteľný na právne účely. Komunikácia s verejnosťou môže byť plne elektronická bez potreby návštevy akéhokoľvek pracoviska katastra alebo iného úradu. Na registráciu je potrebný elektronický občiansky preukaz.

3. Plynulý prechod

Od 1. januára sa tento portál spúšťa do plnej prevádzky. Vypne sa KaPor úplne alebo budú fungovať nejaký čas súbežne?

Ukončenie projektu a prevzatie služieb do vlastníctva Úradu geodézie, kartografie a katastra a vysporiadanie práv v roku 2021 umožňuje ďalší rozvoj elektronických služieb v budúcnosti, ako aj ukončenie prevádzky doterajšieho katastrálneho portálu. Nadobudli sme licencie, a teda zdrojové kódy, ktoré sa dajú rozvíjať. Uhradili sa len ukončené a fungujúce moduly. Momentálne je v portáli KaPor ešte niekoľko špecializovaných funkčností, ktoré Úrad dokončuje v novom Portáli ESKN. Podpora pre portál KaPor sa končí k 30. aprílu 2022 a po tomto čase už nebude ďalej prevádzkovaný. Ide o služby ako lustrácie – služba pre oprávnené subjekty s právami na rozšíre...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 02 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Radikálne vylepšenia v interiéri: Jedno z najpredávanejších SUV na Slovensku sa zmenilo 03 - Modified: 2024-03-21 14:30:00 - Feat.: - Title: Zmeny v zdravotníctve 2024: viaceré detské pohotovosti zrušili. Pozrite si, v akých mestách budú chýbať 04 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 05 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Zmeny v druhom pilieri: Ak 45-ročný človek zarába 2 800 eur, dôchodok bude mať nižší o 62 eur, tvrdí expertka
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 07:40