StoryEditor

Určiť pokles schopností je zložité

25.07.2018, 00:00
Odlíšiť, do akej miery človeku chýba zdravie a do akej miery mu to potom znemožňuje riadne pracovať a zarábať, je mimoriadne zodpovedné. Aj preto to robia odborníci, ktorí musia byť multidisciplinárni. Viac o tom prezrádza hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ktoré ochorenia alebo zdravotné stavy sú dnes najčastejšími príčinami odchodu do invalidného dôchodku?
Najviac invalidít vo všeobecnosti je dlhodobo uznaných pre choroby pohybového aparátu, na druhom mieste sú nádorové ochorenia a na treťom mieste duševné choroby. Podľa údajov za rok 2017 uznali posudkoví lekári za invalidných 21 005 poistencov.


Nakoľko sa líšia príčiny invalidity, ak ich sledujeme na mužoch a ženách osobitne?
V kategórii mužov aj žien s mierou poklesu schopnosti vykonávať prácu do 70 percent boli najčastejšou príčinou spomínané choroby pohybového ústrojenstva, ale na druhom mieste sa už ochorenia rôznia. U mužov sú to choroby obehovej sústavy, u žien duševné poruchy. Podobne to vyzerá aj v kategórii s mierou zníženia schopnosti pracovať nad 70 percent. U mužov sú to nádory a u žien duševné poruchy.


Posudková činnosť pri určovaní dôvodov na odchod do invalidity je veľmi náročná. Iné je totiž stanoviť mieru chýbajúceho zdravia a iné mieru poklesu schopnosti na prácu. Čo si musí odborník všímať najviac?
Posúdenie dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu a jeho následkov na pracovnú schopnosť občana vyžaduje odborné lekárske vedomosti. Vo veciach sociálneho poistenia ho vykonávajú posudkoví lekári. Svoju činnosť vykonávajú na vysokej profesionálnej a odbornej úrovni, ktorú nadobudli získaním osobitnej špecializácie v medicínskom odbore posudkové lekárstvo. Je to multidisciplinárny medicínsky odbor. Zárukou kvalitnej práce posudkových lekárov je nielen znalosť medicíny, ale aj znalosť právnych predpisov v oblasti sociálneho poistenia, sociálneho zabezpečenia a zdravotníctva.

Ktoré konkrétne kritériá musí brať na zreteľ posudkový lekár?
Posudkový lekár musí ovládať kritériá na uznanie invalidity, ktorá je jednou z podmienok nároku na invalidný dôchodok. Hlavné kritériá spočívajú v tom, že poistenec je invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav trvajúci dlhšie ako jeden rok má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 percent v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Ďalším rozhodujúcim kritériom je fakt, že pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa posudzuje porovnaním telesnej schopnosti, duševnej schopnosti a zmyslovej schopnosti poistenca s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, a zároveň telesnej schopnosti, duševnej schopnosti a zmyslovej schopnosti zdravej fyzickej osoby.

Je možný súbeh dôchodkov, napríklad vdovského ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 02:02