StoryEditor

Trnava mení tvár. Chce byť moderné mesto priemyslu a biznisu

19.06.2006, 00:00
Trnava v posledných rokoch zaznamenáva veľký hospodársky rozvoj najmä vďaka príchodu viacerých zahraničných investorov. Mediálne asi najznámejším z nich je automobilový koncern Peugeot Citroën (PSA) s plánovanými dvoma výrobnými závodmi.

Trnava v posledných rokoch zaznamenáva veľký hospodársky rozvoj najmä vďaka príchodu viacerých zahraničných investorov. Mediálne asi najznámejším z nich je automobilový koncern Peugeot Citroën (PSA) s plánovanými dvoma výrobnými závodmi.
Elektrotechnický priemysel zastupujú spoločnosti Sony Slovensko, Invensys Slovakia, Punch Product. V meste pôsobí tiež výrobca nábytku, spoločnosť Swedwood Slovakia, či spoločnosť SACHS Slovakia.
V posledných rokoch v Trnave obrovské finančné prostriedky investovala americká spoločnosť Johns Manville, vyrábajúca sklolaminátové materiály (bývalý Skloplast).

Pripravuje sa program ďalšieho rozvoja
Po investičnom boome sa mesto snaží prispôsobiť svoje aktivity novým, zmeneným podmienkam. Má sa to v najbližšom čase premietnuť do jeho Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja. Dokument pripravuje komisia pre strategický rozvoj, zložená z predstaviteľov samosprávneho kraja, mesta, ako aj manažérov podnikov i predstaviteľov neziskových organizácií.
Pomenuje najdôležitejšie priority a navrhne ich riešenia. Materiál má začiatkom septembra schváliť mestské zastupiteľstvo.
Trnava chce investorov s vyššou pridanou hodnotou, preto sa orientuje na podporu vzdelania a výskumu. "Napriek kvalifikovanej pracovnej sile začíname cítiť nedostatok pracovníkov orientovaných na špecifické profesie. Za vážny problém preto považujem skutočnosť, že slovenské školstvo nevychováva podľa aktuálnych potrieb praxe," uviedol pre HN primátor Štefan Bošnák.

Vznikne nové mesto pri meste
S príchodom investorov sa zmenili nároky na dopravu. Trnava dnes zažíva dopravný kolaps.

Udržať investorov znamená vytvárať im čo najprijateľnejšie podmienky, vedieť im vychádzať čo najviac v ústrety, hovorí prednostka Mestského úradu Trnava Hana Dienerová. Vyžaduje si to podľa nej aj zmeny vo fungovaní úradu, jeho „preformátovanie“. Na úrade sa v súčasnosti robí audit, ktorý má odhaliť zbytočnú byrokraciu. „Chceme sa zbaviť úradníckych manierov. Dôležité je vystupovanie každého nášho pracovníka,“ prízvukuje prednostka. Veľký význam má podľa nej aj správna interná komunikácia. Po rozšírení kompetencii samosprávy sa počet pracovníkov úradu prakticky zo dňa na deň zdvojnásobil na dvesto ľudí. „Zamestnanci by mali cítiť, že sa podieľajú na úspechu mesta, mali by byť motivovaní prichádzať so zaujímavými návrhmi,“ vysvetľuje. Ako dopĺňa mesto posilní kanceláriu pre ekonomický rozvoj. V nej sa sústreďujú informácie pre podnikateľov. Plánuje tiež vytvárať podmienky pre pravidelné stretávanie a diskusiu dôležitých hráčov v regióne. Snímka hn/Štefan Laktiš
Prvým riešením tohto problému je budovanie okružných križovatiek, pripravujú sa projekty na rozšírenie vnútromestských komunikácii. Do štyroch - piatich rokov by sa mohol spojazdniť severný úsek.
Druhý dych podľa Bošnáka nabrala v posledných rokoch výstavba bytov. Stavia sa v okolitých obciach, napríklad v Zavare (v katastri tejto obce stoja dve tretiny automobilky PSA) má pribudnúť 700 nových bytov.
Popri súkromných investoroch stavia mesto nájomné byty, ako aj byty pre zamestnancov PSA. V Trnave sa momentálne dokončuje 145 bytov a ďalšie sa pripravujú.
"Pripravujeme medzinárodný tender na developera výstavby obytného satelitu, oblasti Kočišské, kde by perspektívne mohlo vyrásť 1 800 nových bytov a na nich nadviazané verejné služby," dopĺňa Bošnák.

Využiť inovačný potenciál
"Veľkou výzvou je pre nás snaha využiť momentálny hospodársky rast na väčšie prepojenie zahraničných spoločností s domácimi podnikmi. Vyžaduje si to zvýšenie konkurencieschopnosti malých a stredných firiem. Mesto preto veľmi uvítalo ponuku Trnavského samosprávneho kraja zapojiť sa do projektu tvorby strednodobej a dlhodobej regionálnej inovačnej stratégie," hovorí Branislav Pastucha, pracovník úseku strategických koncepcií mestského úradu.
Projekt by mal identifikovať potreby firiem, nedostatky existujúcej inovačnej infraštruktúry, ako aj vytvoriť podporné mechanizmy. Veľký dôraz by sa mal klásť na poradenstvo, informovanie podnikateľov.
"Našou snahou bude úzko prepojiť výskum s praxou, keďže ich spolupráca je zatiaľ veľmi malá," hovorí Pastucha.
Trnavský kraj má podľa neho obrovský inovačný potenciál. No na podporu inovácií bude treba vynaložiť množstvo finančných prostriedkov.

Snaha spojiť dodávateľov automobiliek
Jedným zo zámerov je automobilový klaster. Mal by združovať firmy v rámci celého Považia. Zámerom je podľa Pastuchu, vzhľadom na blízkosť viacerých automobiliek a ich dodávateľov, vytvoriť os Bratislava - Žilina, neskôr ju prepojiť aj s Maďarskom a Českou republikou.
Aktivity projektu sa, podobne ako v iných krajoch, financujú z programu Európskej únie na podporu vedy a techniky. Začal sa v lete minulého roka a skončiť by sa mal na jar 2008. Jeho partnermi sú okrem Regionálne rozvojovej agentúry samosprávneho kraja, mesta aj Materiálovo-technologická fakulta Slovenskej technickej univerzity Trnava, spoločnosti BIC Bratislava a META Group z Talianska.

Chýba podnikateľský inkubátor
Na rozhraní minulého a tohto roku uskutočnila na objednávku mesta firma Berman Group spolu s mimovládnou organizáciou Academia Istropolitana Nova prieskum podnikateľského prostredia. Podľa Pastuchu jednoznačne poukázal na nutnosť zvyšovať kvalitu ľudských zdrojov, skvalitňovať technologické prostredie a spoluprácu verejnej správy pri rozvoji nových technológií.
Aj z tohto dôvodu predstavitelia mesta zamýšľajú vybudovať podnikateľský inkubátor a technologické centrum. Uvažuje sa o nových budovách v areáli bývalého podniku komunálnych služieb.
Jedna časť (s názvom podnikateľský inkubátor) má slúžiť začínajúcim podnikateľom bez obmedzenia druhu činnosti. V technologickom centre budú tiež výrobné priestory. Prístrešie by v ňom mali nájsť inovatívne podniky, najmä IT firmy, výrobcovia softvéru.
Mesto už má vypracovaný projekt i vydané stavebné povolenie.
Ako pripomína Pastucha, Trnava je paradoxne posledným krajským mestom, v ktorom podnikateľský inkubátor nie je. Pritom záujem o služby inkubátora a technologického centra je v regióne veľký. Počas mesiaca sa mestu prihlásilo 20 až 25 záujemcov.

01 - Modified: 2003-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fico s dôverou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 14:02