StoryEditor

Úprava zamestnania hendikepovaných

28.09.2006, 00:00

Občanom so zdravotným postihnutím je človek, ktorý je uznaný za invalidného podľa zákona o sociálnom poistení, respektíve v minulosti podľa zákona o sociálnom zabezpečení, vysvetľuje čestná prezidentka Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov SR Mária Orgonášová.
Ako pokračuje, základným zákonom pre zamestnávanie hendikepovaných osôb so zdravotným postihnutím je zákon o službách zamestnanosti z roku 2004. Tento zákon zamestnávateľom na jednej strane stanovuje povinný podiel zamestnancov so zmenenou pracovnou schopnosťou a zároveň stanovuje finančné sankcie pri jeho nedodržiavaní, ako aj dáva možnosť náhradného plnenia povinného podielu (a tým možnosť vyhnúť sa sankciám) zadávaním zákaziek pre firmy zamestnávajúce hendikepovaných.
Zákon tiež obsahuje riešenie rekvalifikácie, poradenstva, zaškolenia a prípravy na prácu. Umožňuje vytváranie chránených dielní a chránených pracovísk, na ktorých zriadenie a prevádzku štát poskytuje štátne príspevky. Takáto podpora sa poskytuje aj vtedy ak zdravotne postihnutý občan chce byť živnostníkom.
Pracovné podmienky v chránených dielňach (pracuje v nich minimálne polovica občanov so zdravotným postihnutím), alebo v chránených pracoviskách, sa prispôsobujú zdravotnému stavu ľudí. Chránené pracovisko sa môže zriadiť aj v domácnosti hendikepovaného občana.
Zákon umožňuje vytváranie agentúr podporovaného zamestnávania, ktoré majú za cieľ zlepšenie uplatnenia zdravotne postihnutých občanov na trhu práce. Agentúry pre nich vyhľadávajú a sprostredkúvajú vhodné zamestnanie. Tiež poskytujú odborné poradenstvo zamestnávateľom. Na tento zákon o službách zamestnanosti nadväzuje vykonávacia vyhláška. Vyhláška bližšie konkretizuje výšky súm príspevkov na zriadenie chránených dielní a chránených pracovísk.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. máj 2024 04:29