StoryEditor

Chystajú sa nové programy výskumu a vývoja

21.11.2006, 23:00

Medzi prioritami ministerstva školstva je vypracovanie návrhu zákona o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja. Čo chce ministerstvo novelou zákona dosiahnuť?
-- Úloha vypracovať návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 172/2005 Z. z. o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja vyplynula z programového vyhlásenia vlády a mala by byť splnená do 31. marca 2008. Podľa časového harmonogramu plnenia tejto úlohy, obsah novelizácie zákona o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja bude známy v júni 2007, a preto je dnes predčasné hovoriť o tom, čo bude podstatou pripravovaných zmien.
Jednou z úloh ministerstva je podstatne zvýšiť úlohu vysokých škôl vo výskume a vývoji. Ako to chce rezort dosiahnuť?
-- Zlepšiť prepojenie výskumu na vysokých školách s potrebami priemyselnej praxe pomôžu nové štátne programy výskumu a vývoja. Tie budú zamerané na podporu aplikovaného výskumu. Jedným zo základných predpokladov pre získanie finančnej podpory v rámci nových štátnych programov bude zmluvné deklarovanie spolupráce príslušnej vysokej školy s podnikateľským subjektom, ktorý bude odberateľom výsledkov výskumu vysokej školy. Takýmto spôsobom by sa mala zvýšiť úloha vysokých škôl pri riešení ekonomických rozvojových zámerov štátu.
Koľko financií pôjde na vedu a výskum z nového rozpočtu v porovnaní s tohtoročným ?
-- Podľa programového vyhlásenia vlády pre oblasť vedy a techniky je pravidelné zvyšovanie výdavkov na výskum a vývoj jednou z prioritných úloh vlády. Do konca roku 2010 by sa celkové výdavky na vedu a techniku mali zvýšiť na 0,8 % z HDP (pozn. podľa štatistických ukazovateľov celkové výdavky na vedu a techniku v roku 2005 predstavovali 0,51 % z HDP a z toho výdavky zo štátneho rozpočtu boli 0,29 % z HDP). Ministerstvo školstva podľa zákona č. 172/2005 Z. z. o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja zodpovedá za Národný program rozvoja vedy a techniky, v ktorom sú rozpočtované výdavky na štátne programy výskumu a vývoja, štátne programy rozvoja infraštruktúry výskumu a vývoja, úlohy výskumu a vývoja Agentúry na podporu výskumu a vývoja a prostriedky na koordináciu prierezových aktivít štátnej vednej a technickej politiky.
Okrem týchto výdavkov na vedu a techniku v rozpočtovej kapitole ministerstva školstva, celkové výdavky na vedu a techniku tvoria aj prostriedky, ktoré si každý ústredný orgán štátnej správy vyčlení v svojej rozpočtovej kapitole na podporu odvetvového výskumu a prostriedkami v rozpočtovej kapitole SAV. Presný daj o celkových výdavkoch na vedu a techniku zo štátneho rozpočtu je vždy známy až po štatistickom výpočte za predchádzajúci rozpočtový rok. Preto konečné číslo o výdavkoch na vedu a techniku v roku 2006 budeme poznať až v novembri 2007. Odhadujeme, že zo štátneho rozpočtu na vedu a techniku v roku 2006 pôjde asi 5 miliárd korún a v roku 2007 by to mohlo byť asi 5,5 miliardy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 17:38