StoryEditor

Svetové akciové trhy

21.01.2007, 23:00

Trhy sa okrem zverejňovaných podnikových výsledkov sústredil aj na prejav šéfa americkej centrálnej banky Fed Bena Bernankeho, v ktorom pred rozpočtovým výborom senátu hovoril o potrebe pripraviť sa na zvýšenie štátnych výdavkov v súvislosti so starnutím populácie. Naznačil, že riešenie problému vydávaním ďalších dlhopisov, a teda zvýšením deficitu, nie je spravodlivé pre budúce generácie, ktoré by boli príliš zaťažené splácaním dlhov. Index výrobných cien za december bol síce vyšší, ako sa očakávalo, z dlhodobejšieho hľadiska sa však inflácia na strane výrobcov dostáva na úrovne, s ktorými by Fed mohol byť spokojný. Spotrebiteľská inflácia, teda ceny, ktoré platia kupujúci, sa však ešte stále drží nad želanou hranicou 2 percentá, medziročne v decembri dosahuje 2,6 percenta. Hodnota indexu priemyslu Philadelphia FED sa dostala zo zápornej hodnoty --2,3 v decembri na 8,3, čo znamená, že po poklese koncom roka sa očakáva pomerne silný rast ekonomickej aktivity. Nezvyčajne teplé počasie pomohlo stavebníctvu, vzrástol počet nových povolení na výstavbu domov aj počet nových stavieb. Indexy minulý skrátený týždeň uzavreli zmiešane, keď citlivo reagovali na zverejňované podnikové výsledky a najmä na vyhliadky do budúcnosti. Dow Jones, ako aj S&P 500 skončili takmer presne na tej istej úrovni ako pred týždňom. Technologický NASDAQ bol zasiahnutý niekoľkými prudkými prepadmi a odpísal si 2 percentá.
Inflácia v eurozóne medziročne v decembri narástla na 1,9 percenta a oproti novembru sa nezmenila. Zaujímavé bude sledovať tento ukazovateľ vo februári, pretože do hodnoty sa od januára započítava už aj Slovinsko. Medziročná inflácia v krajinách Európskej únie je ešte stále o niečo vyššia oproti eurozóne a dosahuje medziročne 2,1 percenta. Priemyselná výroba v eurozóne vzrástla v decembri o 0,2 percenta, očakával sa však jej rast o 0,7 percenta. Nemecký index DAX po miernom poklese počas týždňa nakoniec vďaka piatkovému nárastu získal 0,6 percenta, londýnsky FTSE 100 ešte pod vplyvom prekvapujúceho zvýšenia úrokových sadzieb zo strany BoE nedokázal zopakovať nemecký vývoj a uzavrel týždeň bez zmeny.
Japonská centrálna banka ponechala úrokové sadzby na svojom minulotýždňovom zasadnutí na nezmenenej úrovni 0,25 percenta. Banka sa obáva slabého spotrebiteľského dopytu aj nízkej inflácie, a tak nezvýšením úrokových sadzieb sa snaží podporiť rozvoj ekonomiky. Index Nikkei 225 dokázal vyrásť o 1,5 percenta, pričom počas štvrtka znova atakoval svoje maximá.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 14:36