StoryEditor

Priemerná mzda mierne stúpla

10.12.2006, 23:00

Hodnota indexu Ekonomickej sily občana, ktorý je konštruovaný Slovenskou ratingovou agentúrou, sa zvýšila aj v auguste tohto roka. Dosiahla úroveň 120,77 bodu a oproti predchádzajúcemu mesiacu sa index ESO zvýšil o 0,64 percenta. Ekonomická sila občana teda stále rastie a oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástla takmer o 6,3 percenta, i keď dynamika medziročného rastu sa pomaly, ale isto, znižuje. Z vývoja jednotlivých subindexov môžeme konštatovať, že každý z nich pôsobil na rast hodnoty indexu pozitívne, a to tak na medziročnej, ako aj na medzimesačnej úrovni. Najväčším príspevkom k rastu už tradične prispeli subindex výdavkov domácností, ako aj pokles miery nezamestnanosti v hospodárstve. Jediný čiastkový index, ktorý zatiaľ nedosiahol svoju východiskovú úroveň, je index zamestnanosti.

V reštauráciách menej pracovníkov
Počet zamestnancov v odvetviach sledovaných na účely tohto indexu sa zvýšil oproti počtu v júli o 0,27 percenta na 1,322 milióna zamestnancov. Najväčší absolútny, ako aj relatívny, nárast sme zaznamenali v priemysle. Naopak, najväčší pokles zamestnancov vykázalo odvetvie hotelov a reštaurácií. Počet zamestnancov klesol taktiež v doprave. Subindex zamestnanosti sa oproti minulému mesiacu zvýšil na úroveň 96,53 bodu. V troch odvetviach došlo v auguste k poklesu priemernej mzdy -- v priemysle, vo veľkoobchode a v hoteloch a reštauráciách. Naproti tomu priemerná mzda sa vo všetkých odvetviach zvýšila o 0,36 percenta. Index príjmov sa zvýšil na 102,51 bodu a oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka sa zvýšil o 1,74 percenta.

Domácnosti veľa nakupujú
Miera nezamestnanosti dosahuje najlepšie hodnoty počas existencie samostatnej SR, nie je teda nič nezvyčajné, že aj subindex nezamestnanosti rastie rýchlym tempom. V auguste dosiahol 129,6 bodu a medziročne vzrástol o 11,5 percenta. Rýchlo rástli taktiež maloobchodné tržby, ktoré sa v auguste zvýšili o 10,6 percenta. To nám napovedá o vysokom apetíte domácností nakupovať. Index výdavkov sa zvýšil na 139,6 bodu. Na devízovom trhu sa koruna pomaly spamätala z otrasov v povolebnom období a znova nabrala apreciačný trend. Rast indexu ESO je stále na vysokej úrovni a zotrvačnosť bude ešte pôsobiť v smere jeho rastu v najbližších mesiacoch. Avšak miera rastu už bude pomaly klesať, ako môžeme pozorovať aj v tomto období.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 20:46