StoryEditor

Pivo Zubr chce preraziť

14.01.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Český Pivovar Zubr z Přerova chce preraziť na Slovensko. Přerovská spoločnosť na to podľa vedenia využije obchodnú a distribučnú sieť slovenského pivovaru Steiger Vyhne. Prístup k nej Zubr získal prostredníctvom pivovarníckej skupiny PMS, ktorá vlani kúpila minoritný podiel akcií vyhnianskeho pivovaru. Členom holdingu PMS je aj Zubr.
"Naša obchodná činnosť na Slovensku je zatiaľ obmedzená a sústredí sa na západnú a východnú časť krajiny. Nemôžeme si dovoliť prevádzkovať tam celú sieť obchodných zástupcov. Vďaka obchodnej a distribučnej sieti pivovaru Steiger by sme sa mohli presadiť na strednom Slovensku a vôbec -- mohlo by sa nám podariť na Slovensku zvýšiť predaj," povedal riaditeľ Pivovaru Zubr Pavel Svoboda.
Jeho spoločnosť začína spolupracovať so závodom Steiger práve v týchto týždňoch. Hlavným cieľom Zubra je dosiahnuť u nás dlhodobý rast predaja. "Keď sa na to pozriem reálne, medziročný potenciál nárastu je aspoň desať percent. Je to však vysoký cieľ, pretože na Slovensku v posledných rokoch klesá spotreba piva na obyvateľa," povedal Svoboda.
Slovenský trh je už teraz najväčším zahraničným odberateľom přerovského pivovaru -- vlani u nás predal zhruba 25-tisíc hektolitrov piva, pričom jeho celkový export dosiahol minulý rok asi 37-tisíc hektolitrov. Ďalších 243-tisíc hektolitrov z jeho produkcie skončilo na českom trhu.
Pivovarnícka skupina PMS je majetkovo prepojená aj s ďalšími českými pivovarmi -- Litovl pri Olomouci a Holba v Hanušoviciach neďaleko Šumperka. "Do spolupráce s pivovarom Steiger vstúpia aj tieto naše sesterské závody. Výhodou Zubra je, že je na Slovensku dlhodobo etablovaný," uviedol riaditeľ přerovského pivovaru.
Holding PMS je minoritným akcionárom závodu Steiger. Úlohou pivovarníckej skupiny je podľa Svobodu poskytnúť slovenskému závodu technologickú a obchodnú pomoc. "V portfóliu akcionárov je jedinou firmou, ktorá je na to odborne vybavená. Akcionári Steigeru postupujú spoločne, bez ohľadu na vlastnícke pomery," doplnil Svoboda.
Skupine PMS Přerov klesol v roku 2005 hrubý zisk. Medziročne o 179-tisíc na 100-tisíc Kč. Steiger Vyhne, ktorý je najstarším slovenským pivovarom, vyrába pivo plzenského typu klasickou technológiou. V roku 2005 vyrobil asi 170-tisíc hektolitrov piva.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 13:27