StoryEditor

Euro mieri nahor, dolár stráca dych

06.04.2006, 00:00

Euru sa na devízových trhoch v posledných dňoch darí a pripisuje si zisky oproti všetkým hlavným svetovým menám. Oproti americkému doláru dosiahlo v stredu dvojmesačné maximum 1,2293 EUR/USD, oproti japonskému jenu sa dokonca vyšplhalo na 144,43 EUR/JPY, čo je najvyššia úroveň od zavedenia eura v roku 1999. Jednotnú európsku menu podporujú predovšetkým očakávania trhu, že Európska centrálna banka (ECB) bude v nasledujúcich mesiacoch pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb. Potvrdiť to môže už dnešné zasadnutie. Finančné trhy síce očakávajú, že ECB v apríli sadzby nezmení, dôležitejšou správou ako zmena úrokov však bude vízia banky do budúcnosti. Všeobecne sa očakáva, že guvernér ECB Jean-Claude Trichet naznačí ďalšie sprísnenie menovej politiky.

Dolár prichádza o podporu
V prospech spoločnej európskej meny hovoria aj slabé vyhliadky americkej meny. V Spojených štátoch sa už dlhšie hovorí o zastavení zvyšovania úrokových sadzieb. Naznačili to viacerí prezidenti dištriktov americkej centrálnej banky. Tá zvyšuje sadzby nepretržite od júna 2004, čo drží dolár nad vodou. V prípade, že by sa tento trend zastavil, americká mena by prišla o hlavnú podporu. "Fakt, že v USA sa schyľuje k zastaveniu rastu úrokov, zatiaľ čo v Európe to vyzerá na postupné zvyšovanie sadzieb, nahráva euru. Pozornosť investorov sa tak začína upriamovať z dolára na európsku menu," uviedol díler Unibanky Tomáš Kalavský. Na euro tak pozitívne vplývajú rastúce vyhliadky na zníženie úrokového rozdielu medzi USA a eurozónou. Vďaka týmto očakávaniam sa euro v poslednom štvrťroku zhodnotilo o 2,3 percenta.

Centrálne banky sa chcú zbaviť časti dolárových rezerv
Zhodnocovanie eura podporujú aj špekulácie, že niektoré centrálne banky prehodnocujú svoje devízové rezervy a znižujú objem dolárov. "To by znamenalo posun k euru a britskej libre," vysvetľuje obchodník v Londýne. Najčastejšie sa spomína Čína a krajiny Blízkeho východu. Čínska centrálna banka má najväčšie devízové rezervy na svete v objeme takmer 853 miliárd dolárov. Vo februári tohto roka predbehla Japonsko, ktoré sa doteraz pýšilo najvyššími rezervami. Nedávno sa objavili správy, že o predaji dolárovej časti devízových rezerv vážne uvažujú aj Spojené arabské emiráty, Katar a Kuvajt. "Zloženie devízových rezerv jednotlivých centrálnych bánk závisí od skladby zahraničného obchodu krajiny. Podľa toho, s ktorými štátmi najviac obchoduje, sa odvíja aj pomer mien v devízových rezervách," vysvetľuje Vladimír Baláž zo spoločnosti Sevisbrokers. Okrem centrálnych bánk začínajú reálne uvažovať o prechode z dolára na euro aj viaceré štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu. "Americká mena by stratou funkcie takzvaných petrodolárov prišla o posledné reálne krytie vo svete. Navyše jedna zo štúdií tvrdí, že dolár je vzhľadom na stav americkej ekonomiky nadhodnotený až o 30 percent," dopĺňa analytik Ústavu slovenskej a svetovej ekonomiky SAV Peter Staněk.

Rast eura pomôže aj korune
Zvýšený zýujem investorov o spoločnú európsku menu by mohli podporiť aj slovenskú korunu. "Investície do eura by mohli pritiahnuť aj ďalšie investície do koruny, aj vzhľadom na dobré makroekonomické indikátory Slovenska a zaujímavý úrokový diferenciál. No výrazné posilňovanie slovenskej meny možno očakávať až po voľbách, ktoré stále reprezentujú politické riziko. Ak nová vláda bude pokračovať v krokoch súčasnej, tak podľa viacerých analytikov by sa kurz koruny a eura mohol na konci roka pohybovať niekde okolo úrovne 36,50 SKK/EUR a ak sa predikcie dolára naplnia, tak jeden dolár by sme mohli opäť kúpiť pod 29 korún," myslí si analytik Dexia banky Jozef Krška.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 17:42