StoryEditor

Tenká ako Twiggy

03.05.2005, 00:00

Kto by nechcel mať postavu ako 16-ročné modelky, ktoré sa predvádzajú na mólach s obnaženým bruchom a nohami tenkými ako paličky? No ak máte roky 30-kilovú nadváhu alebo päťdesiatku na krku, treba si klásť reálnejšie predsavzatia. Nemusíte vyzerať ako Twiggy. Na začiatok možno stačí schudnúť 3 -- 4 kilá a vtesnať sa do nohavíc, ktoré ste nosili pred 2 -- 3 rokmi. Chudnúť pomaly a postupne je oveľa účinnejšie ako zhodiť za 3 týždne 10 kilogramov. Preto zabudnite na drastické diéty, voľte skôr miernejšie obmedzenia, a najmä zmenu celkového životného štýlu.

V prvom rade sa nepokúšajte zhodiť pomocou diéty, ktorá vám radí vynechať raňajky a nahradiť ich napríklad len pohárom džúsu. Raňajky sú pre organizmus veľmi dôležité. Naštartujú vás do nového dňa, vlejú do tela energiu, doslova vás postavia na nohy. Ak si ich nedáte, vaše telo začína nový deň na dlh, ktorý sa bude snažiť počas dňa dohnať. Samozrejme, keď je reč o raňajkách, zabudnite na vajcia so slaninou či párky s rožkom. Tie vás doslova "priklincujú" k stoličke, nehovoriac o kalóriách navyše.
Väčšina ľudí sa pri diétach snaží v prvom rade obmedziť cukry, no zabúdajú na tuky. A keď už si na ne predsa len spomenú, nerátajú k nim tzv. skryté tuky. V každom prípade v kuchyni nájdete tuky predovšetkým v masle, smotane a prívarkoch. Pozor si dajte aj na mliečne výrobky, ktoré mnohí z nás konzumujú práve počas diét v presvedčení, že tak robia dobre nielen pre svoju postavu, ale aj zdravie. Vždy si však treba vybrať nízkotučné výrobky.
Tuk sa, samozrejme, skrýva aj v mäse. Preto si vyberajte radšej chudé morčacie a králičie mäso či rybu, pred červeným hovädzím a bravčovým. Veľmi dôležitý je aj spôsob prípravy. Pečené kurča je na tom pokiaľ ide o tuky oveľa horšie než varené. Ak vám niekto tvrdí, že varené mäso sa nedá jesť, lebo je bez chuti, tak na to rýchlo zabudnite. Veľmi dobre ho môžete dochutiť napríklad bylinkami, olivovým olejom či zeleninou.
Keď chcete schudnúť, jedzte cestoviny. Rýchlo vás zasýtia, no ich energetická hodnota nie je vysoká. Okrem toho sú aj dobrými spojencami v boji s celulitídou. Obsahujú minerálne látky ako je fosfor, sodík, horčík, vápnik, železo a meď, ako aj vitamín B, ktorý pozitívne vplýva na nervový systém a trávenie. Najlepšie sú pritom celozrnné cestoviny, ktoré majú vysoký obsah vlákniny.
Niektorí ľudia hovoria, že nie sú schopní držať nijakú diétu. Celý rok nemusia jesť napríklad vajcia, no len čo im ich diéta zakáže, v tom momente majú na ne chuť každý deň. Ak aj vy patríte do tejto kategórie, v takom prípade skúste oddelenú stravu. Jej princíp je veľmi jednoduchý -- potraviny sú rozdelené do trochu skupín: bielkoviny, sacharidy a neutrálne. Počas dňa nemôžete kombinovať bielkoviny so sacharidmi, no oboje môžete kombinovať s potravinami z neutrálnej skupiny. Tak by ste mali zabezpečiť dokonalé trávenie jedla v žalúdku. V praxi to vyzerá tak, že rezeň nebudete jesť so zemiakmi a šalátom, ale zjete len mäso so zeleninou alebo len zemiaky so zeleninou. Tento druh ,,diéty" má jednu obrovskú výhodu oproti všetkým ostatným -- v podstate môžete jesť úplne všetko a pokojne sa môžete najesť do sýtosti. Aj odporcovia tvrdia, že takto schudnete. Keď si totiž dáte na tanier len mäso so zeleninou alebo len zemiaky so zeleninou, zjete oveľa menej, než keby ste jedli všetko spolu. Zelenina vás výborne zasýti a jej vplyv na redukciu hmotnosti je nesporný.
Nezabúdajte, že najväčším nepriateľom štíhlej línie je alkohol. Obsahuje veľa kalórií a nepriaznivo pôsobí aj na pokožku. Samozrejme, pohárik vínka v príjemnej spoločnosti nie je zakázaný, no v každom prípade by mal byť jediný.
Ak potrebujete schudnúť len zopár kilogramov, skúste osvedčenú metódu speváčky Heleny Vondráčkovej -- nejesť po 18. hodine. Keď po tomto čase budete tíšiť hlad už len tekutinami, vaše bruško sa stratí a celkovo budete fit. Nie je totiž nič horšie ako ísť spať o polnoci s preplneným žalúdkom...
No a keď sa vám už podarí schudnúť a vy sa rozhodnete predviesť sa v minisukni, či nebodaj v plavkách, nezabudnite si skontrolovať zadné partie. Nehyzdí ich celulitída? Ak áno, neprepadnite panike. Rýchly zásah a každodenná starostlivosť si s ňou dokážu poradiť.
Celulitída sa objaví všade tam, kde je nedostatok pohybu, zlé stravovacie návyky, fajčenie, nejaké to kilo navyše, ale aj dedičná predispozícia. Žiaľ, ženské telo je na rozdiel od toho mužského náchylnejšie hromadiť tuk a vodu. Ak sa k tomu pridá ešte zlá cirkulácia krvi, celulitída je na svete. Určite ju dobre poznáte. Má podobu nepríjemných hrudiek či jamiek v oblasti stehien, zadku, ale niekedy aj brucha, bokov či ramien. Nuž, a ako sa jej zbaviť? Chce to každodenný pohyb a starostlivosť v podobe masáží. Vhodné je sprchovanie postihnutých partií striedavo studenou a teplou vodou, výborné sú aj masáže s anticelulitídovými prípravkami a zázraky vraj dokážu zábaly z morských rias. Všetko je založené na zlepšení priechodnosti lymfatického systému a prekrvenia organizmu. Samozrejme, netreba zabúdať ani na pitný režim. Ideálnym športom pri celulitíde je cyklistika, plávanie, ale vhodná je aj rýchla chôdza a používanie schodov namiesto výťahu.
Nuž, a keď sa vám napriek všetkému nepodarí schudnúť tak, ako by ste si želali, nevešajte hlavu. Spomeňte si na slová hollywoodskeho herca Pierce Brosnana, ktorý hovorí, že miluje každý kilogram na tele svojej bacuľatej manželky... Inými slovami, aj moletky môžu byť príťažlivé, krásne a milované.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 21:19