StoryEditor

Vesmírni turisti

01.03.2007, 23:00

Valentína Tereškovová (16. júna 1963) -- údajne nekvalifikovaná na funkciou kozmonautky, o jej vyslaní ako prvej ženy do vesmíru rozhodol ruský prezident Chruščov z propagandistických dôvodov a pre jej dobrý kádrový profil. Išlo teda de facto o prvú vesmírnu turistku. Neumožnili jej, aby sama riadila svoju loď.

Tojohiro Akijama (december 1990) -- japonský novinár, ktorý sa zúčastnil na lete ruskej rakety Sojuz TM-11. Zo svojej cesty vysielal živé reportáže pre svojho zamestnávateľa, tokijskú televíznu stanicu TBS, ktorá aj zaplatila náklady. Išlo teda skôr o pracovnú cestu ako o skutočnú vesmírnu turistiku.

Dennis Tito (apríl 2001) -- Američan, prvý vesmírny turista, ktorý si za svoju cestu sám zaplatil, a to 20 miliónov dolárov. Vo vesmíre strávil takmer osem dní na lodi Sojuz TM-32, urobil viacero vedeckých pokusov.

Mark Shuttleworth (apríl 2002) -- Juhoafričan, za pobyt na palube lode Sojuz TM-34 zaplatil približne 20 miliónov dolárov. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici strávil osem dní, vykonal viacero experimentov súvisiacich s výskumom genómov a AIDS.

Gregory Olsen (október 2005) -- americký vedec a podnikateľ. Za desaťdňový výlet na Medzinárodnú vesmírnu stanicu loďou Sojuz TMA-7 zaplatil približne 20 mil. USD, teda podobne ako jeho predchodcovia.

Anuša Ansariová (september 2006) -- Američanka iránskeho pôvodu. Na palube lode Sojuz TMA-9 mal pôvodne letieť Japonec Daisuke Enomoto, jeho štart bol však odložený zo zdravotných dôvodov. Ansariová sa zmluvne zaviazala neprezradiť cenu svojho výletu.

Charles Simonyi -- Američan maďarského pôvodu. Jeho let loďou Sojuz TMA-10 na Medzinárodnú vesmírnu stanicu je naplánovaný na 7. apríla 2007. Letieť by mal s dvoma ruskými kozmonautmi, vo vesmíre by mal stráviť desať dní.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. máj 2024 06:42