StoryEditor

Impulz pre vzdelávanie v únii

07.11.2006, 23:00
Autor:
skaska

Päť odporúčaní týkajúcich sa kultúrnych a vzdelávacích programov EÚ na obdobie rokov 2007 -- 2013 schválili europoslanci Európskeho parlamentu v druhom čítaní. Odporúčania sa týkajú oblasti celoživotného vzdelávania, mládeže, audiovizuálneho sektora, kultúry a európskeho občianstva. Všetky programy by mali čoskoro vstúpiť do platnosti.
Program známy pod názvom MÉDIÁ sa týka implementácie podporného programu pre audiovizuálny sektor. Z rozpočtu únie by naň malo ísť 671 miliónov eur.
Program KULTÚRA 2007 -- 2013 má podporiť medzikultúrny dialóg a cezhraničnú mobilitu pracovníkov pracujúcich v oblasti kultúry, s cieľom zvýšiť obeh umeleckých diel a kultúrne významných aktivít medzi krajinami EÚ. V jeho prípade má rozpočet výšku 354 miliónov eur.
Projekt celoživotného vzdelávania vznikol z programov Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig a Jean Monnet. Na program by malo ísť 6,2 miliardy eur.
Projekt MLÁDEŽ V AKCII má rozpočet 785 miliónov eur a jeho úlohou je podpora účasti mladých ľudí na aktívnom občianstve a aktivitách demokratickej spoločnosti.
Posledný z programov je známy ako Občania pre Európu. Rozpočet na jeho aktivity je navrhovaný vo výške 190 miliónov eur.

Ohlasy europoslancov
Programy by sa mali spustiť od 1. januára. Viacerí europoslanci však kritizovali nedostatok finančných zdrojov pre programy.
Hannu Takkula (Fínsko, ALDE), spravodajkyňa programu Európa pre občanov, sa vyjadrila: "Chcem si byť istá, že projekty v rámci tohto programu prispejú k aktívnemu občianstvu, ktoré podporuje vzájomnú úctu a dialóg medzi kultúrami a ktoré budú bojovať proti rasizmu, xenofóbii a diskriminácii." Rovnako privítala, že na programe sa budú môcť zúčastniť aj amatérske športové kluby.
Poslankyňa Jolanta Dičkuté (Litva, ALDE) komentovala akčný plán pre celoživotné vzdelávanie, v ktorom je obsiahnutá suma takmer 7 mld. eur a ktorý integruje vzdelávanie a celoživotné vzdelávanie. Tento akčný plán zjednotil existujúce programy Comenius, Erasmus, Leonardo de Vinci , Grundtvig a Jean Monnet. "Pre väčšinu Litovčanov je impulzom pre vzdelávanie požiadavka rastúcich nárokov pracovného trhu a zlepšenie vlastného imidžu. Napriek tomu veľký počet ľudí zo staršej generácie cíti, že je pre nich neskoro a nebudú sa zúčastňovať na vzdelávacích programoch. Tu čelíme paradoxnej situácii, že ľuďom, ktorí potrebujú získať ďalšie vzdelávanie, tak sa im nedostáva." Litovská europoslankyňa ocenila, že mladí Rusi, Bielorusi a Ukrajinci sa tiež budú môcť zúčastniť na programe Mládež v akcii.
Claire Gibaultová (Francúzsko, ALDE) kritizovala strop rozpočtu pre kultúru (354 miliónov eur), čo je len 0,04 % budúcej finančnej perspektívy. "Čudujem sa, či s takto reštriktívnym rozpočtom budeme môcť zaistiť a propagovať jazykovú rôznorodosť a vyučovanie hudby a divadelných vied."

Prehľad rozpočtov programov
Názov programu Alokácia v bežných cenách 2004 (eur)
Celoživotné vzdelávanie 6,2 mld.
Mládež v akcii 785 mil.
Médiá 671 mil.
Kultúra 354 mil.
Občania pre Európu 190 mil.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 22:14