StoryEditor

Zmarené útoky zasiahli akcie aerolínií

11.08.2006, 00:00
kcie leteckých a cestovných spoločností včera prudko klesli. Dôvodom bola správa, že britská polícia zmarila teroristický útok na lietadlá. Podľa spravodajskej stanice BBC cieľom útokov bolo desať lietadiel smerujúcich z Británie do Spojených štátov.

Akcie leteckých a cestovných spoločností včera prudko klesli. Dôvodom bola správa, že britská polícia zmarila teroristický útok na lietadlá. Podľa spravodajskej stanice BBC cieľom útokov bolo desať lietadiel smerujúcich z Británie do Spojených štátov. Krajina okamžite zaviedla bezpečnostné opatrenia, pre ktoré boli zrušené alebo oneskorené mnohé lety z Britských ostrovov. Briti okamžite zvýšili bezpečnostné opatrenia, rovnaké kroky v leteckej doprave urobili aj Spojené štáty. Londýnske letisko Heathrow bolo včera uzavreté pre všetky letecké spoje s výnimkou tých, ktoré už boli vo vzduchu a chystali sa pristáť.

Ťažko skúšané odvetvie
Analytici sa obávajú, že udalosť by mohla výrazne ovplyvniť celé odvetvie. Pripomeňme, ako dlho sa spamätávalo z teroristických útokov v septembri 2001 či z ochorenia SARS. Netreba zabúdať ani na neustále rastúce ceny ropy, ktoré aerolíniám zvyšujú dopravné náklady. Najviac utrpeli akcie britskej leteckej spoločnosti British Airways, ktorá často lieta cez Atlantik. Jej akcie reagovali na správu pádom takmer o štyri percentá. O niečo menej klesli akcie nemeckej Lufthansy a najväčšej európskej leteckej spoločnosti, francúzsko-holandskej Air Freance-KLM. Prepadom sa nevyhli ani akcie nízkonákladových prepravcov easyJet a Ryanair.

Náklady opäť porastú
Okrem strát na burzách sa firiem negatívne dotknú aj náklady na zrušené lety. Do Londýna denne priletí približne tisíc ľudí kvôli práci a meškanie môže spôsobiť ich zamestnávateľom straty. Ich výška bude závisieť od toho, ako rýchlo sa život na letisku vráti do normálnych koľají. Celá udalosť sa navyše stala v čase letných dovoleniek, keď je pohyb na letiskách ešte vyšší ako v ostatných mesiacoch. Z dlhodobého hľadiska však letecké firmy budú musieť počítať aj s rastom výdavkov na bezpečnostné opatrenia. Nemenej dôležitým faktorom je dôvera verejnosti v lietanie. Je možné, že obavy z teroristických útokov povedú k poklesu záujmu o lietanie.

Správa pohla aj librou
Správy o pripravovanom teroristickom útoku zasiahli aj devízové trhy. Britská libra sa ihneď oslabila oproti americkému doláru. Jej kurz padol z hodnoty 1,9025 až na úroveň 1,8910. Analytik Adam Cole zo spoločnosti RBC Capital Markets upozornil, že plánované teroristické útoky nemusia byť hrozbou iba pre Britániu. "Podobné hrozby môžu existovať kdekoľvek," dodal.

Straty akcií európskych leteckých spoločností (v %)
British Airways -3,9
easyJet -2,6
Ryanair -2,8
Air France-KLM -2,8
Lufthansa -3,2

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 16:56