StoryEditor

Byt sa dá lacno financovať aj zo stavebného sporenia

03.01.2006, 23:00
Bratislava (hn/Lukáš Pardubský)
Konkurencia v podobe klesajúcich úrokových sadzieb z hypotekárnych úverov prinútila stavebné sporiteľne znižovať aj sadzby nimi ponúkaných stavebných úverov. Tie sa tak dajú získať už za úrok porovnateľný so sadzbou, ktorú poskytuje Štátny fond rozvoja bývania. Všeobecný trend poklesu úrokov sa na druhej strane prejavil aj na klesajúcej výnosnosti vkladov. Napríklad, Prvá stavebná sporiteľňa ponúka pri zmluvách, ktoré boli uzatvorené pred 1. februárom minulého roka, úrok tri percentá. "V súčasnosti majú možnosť klienti uzatvoriť zmluvy o stavebnom sporení s úrokmi na svoje vklady vo výške 2 percent ročne," hovorí vedúci odboru komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne Miloš Blanárik. Úroky zo stavebných úverov naproti tomu klesli zo šesť percent na 4,7 percenta ročne. Pri úverových tarifách s úročením vkladov 0,1 percenta ročne je sadzba úveru 2,9 percenta ročne. Podobné úročenie ponúkajú aj ostatné stavebné sporiteľne. V prípade ČSOB je to taktiež 2,9 percenta, najnižšia sadzba Wüstenrotu je stanovená na tri percentá ročne.
V oblasti úročenia vkladov tak hlavným benefitom stavebného sporenia zostáva aj naďalej štátna prémia. Jej maximálna výška sa v tomto roku znižuje z 2 500 na 2 000 korún ročne. Podľa hovorcu ministerstva financií Petra Papanka, percentuálnu výšku prémie stanovil rezort na 10 percent z ročného vkladu.
Pri výbere konkrétneho produktu by sa mal klient rozhodovať nielen podľa výšky úročenia vkladov, ale aj sadzieb stavebného úveru. Často totiž platí, že ak je vyšší úrok z vkladu, viac klient zaplatí aj pri stavebnom úvere, o čom svedčí aj nasledujúci prehľad ponuky sporiteľní.

Prvá stavebná sporiteľňa

Štandardná tarifa
Je základnou tarifou a znamená kompromis medzi výškou vkladov a splátky budúceho stavebného úveru.

Tarifa junior extra
Ide o sporenie pre deti od narodenia do 18 rokov. Výhodou sú najnižšie mesačné splátky stavebného úveru (0,35 % z cieľovej sumy) a najdlhšia lehota jeho splácania (17,3 roka).

Pomalá tarifa
Je určená klientom, ktorým vyhovuje dlhodobejšie sporenie s nižšími mesačnými vkladmi i nižšími splátkami stavebného úveru. Ich výška je len 0,4 % zo zvolenej cieľovej sumy.

Rýchla tarifa
Je opakom predchádzajúcej tarify, vklady a splátky sú vyššie, lehota splácania úveru sa tak skracuje na sedem rokov.

Úverová tarifa
Úverová tarifa štandardná a rýchla je určená klientom, ktorí chcú využiť stavebný úver s ročnou úrokovou sadzbou 2,9 %.

ČSOB Stavebná sporiteľňa

Profit
Určený je pre tých, ktorí chcú sporiť dlho a aj dlho splácať stavebný úver (až 16 rokov). Úroková sadzba spotrebného úveru je päť percent ročne a je tak najvyššia z jednotlivých produktov ČSOB.
Profit Kľúčik
Ide o rovnaký produkt ako Profit, len s tým, že je určený pre tých, ktorí chcú takýmto spôsobom šetriť pre svoje deti. Tie, vrátane zákonného zástupcu, získajú zadarmo úrazové poistenie do dovŕšenia 18 rokov (zákonný zástupca do 65 rokov).

Kredit
Produkt pre klientov, ktorí uprednostňujú rýchly stavebný úver. Mesačné splátky sporenia sú vyššie, konkrétne 0,8 percenta z cieľovej sumy oproti 0,6 percenta pri tarife Profit. Nižší je aj úrok, konkrétne 1,75 percenta ročne. Klient však získa výhodnejšiu sadzbu stavebného úveru vo výške 4,2 % ročne.

Komfort
Ponúka možnosť požiadať o medziúver s úrokovou sadzbou 5,9 percenta ročne bez predchádzajúceho sporenia. Klient si môže zvoliť minimálnu lehotu sporenia štyri alebo osem rokov.

Benefit
Klient nedostane žiaden úrok z vkladu a musí vložiť 1 % z cieľovej sumy mesačne. Za to získa stavebný úver s úrokom 2,9 percenta ročne.

Wüstenrot stavebná sporiteľňa

Flexibil
Klient má možnosť zvoliť si výšku nasporenej sumy od 40 po 60 percent z cieľovej sumy a výšku splátok stavebného úveru od 0,4 percenta po jedno percento z cieľovej sumy. Úroková sadzba úveru je od troch do siedmich percent ročne a pôžička sa dá splácať až 20 rokov, čo je najviac na trhu. Podobný je program Krôčik, ktorý je určený pre deti. Tie získajú zadarmo do veku 18 rokov poistenie a ušetria aj na poplatkoch za vedenie účtu.

Prehľad taríf stavebného sporenia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 05:50