StoryEditor

Prihlásenie zamestnanca do registra poistencov

31.08.2005, 00:00

Zamestnávateľ je vo vzťahu k Sociálnej poisťovne povinný predovšetkým platiť a odvádzať poistné za seba a svojich zamestnancov. Avšak skôr ako začne tento platobný styk medzi zamestnávateľom a Sociálnou poisťovňou prebiehať, musí zamestnávateľ urobiť ešte určité administratívne úkony, ktoré tomuto plateniu poistného predchádzajú a ktoré sa od apríla tohto roku legislatívne pritvrdili. Čas pre prihlasovanie zamestnancov do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia sa pre zamestnávateľa výrazne skrátil. Zamestnávateľ je dnes povinný prihlásiť do registra zamestnanca ešte predtým, ako začal pre neho pracovať. Dôvodom na takéto sprísnenie bola snaha našich zákonodarcov obmedziť nelegálne zamestnávanie na minimum.

Zamestnanci
Do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia prihlasuje zamestnávateľ zamestnanca na:
-- nemocenské poistenie,
-- na dôchodkové poistenie a
-- na poistenie v nezamestnanosti.
Po novom ho na základe zákona o sociálnom poistení a zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní od začiatku apríla tohto roku musí prihlasovať ešte skôr, ako začne zamestnanec pre neho pracovať.
Zákon v záujme zníženia nelegálnej práce na minimum stanovil zamestnávateľovi uskutočniť prihlásenie nového zamestnanca do registra ešte pred vznikom poistení, najneskôr pred začatím výkonu činnosti zamestnanca.
Rovnako musí zamestnávateľ odhlásiť zamestnanca najneskôr v deň, ktorý nasleduje po zániku týchto poistení.
Zamestnávateľ prihlásenie do registra zruší, ak poistný vzťah nevznikol a obe strany sa dohodli na odstúpení od zmluvy. Zamestnávateľ oznamuje do registra aj zmeny v údajoch, ako je napríklad zmena priezviska, stavu a miesta trvalého pobytu, taktiež deň vzniku a skončenia pracovného pomeru, alebo iného právneho vzťahu k zamestnávateľovi.
Dohodári
Pracovníkov, ktorých zamestnáva zamestnávateľ na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru -- dohoda o vykonaní práce, dohoda o brigáde študentov, tiež prihlasuje zamestnávateľ ešte pred vznikom pracovnoprávneho vzťahu, najneskôr pred začatím výkonu práce. Rovnako ako zamestnancov aj týchto zamestnancov na dohodu tzv. dohodárov odhlasuje z registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia najneskôr v deň, ktorý nasleduje po skončení pracovnoprávneho vzťahu.
Spôsoby prihlasovania
Zamestnávateľ má niekoľko možností ako prihlásiť zamestnanca do registra poistencov a odhlásiť zamestnanca z tohto registra. Môže tak urobiť:
-- faxom,
-- elektronickou poštou,
-- odoslaním SMS.
Ak sa zamestnávateľ rozhodne odoslať prihlášku alebo odhlášku faxom alebo elektronickou poštou, musí odoslané údaje potvrdiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne najneskôr do troch dní predložením riadne vyplneného a potvrdeného tlačiva, ktoré si môže stiahnuť aj z internetovej stránky Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk.
Ak sa informáciu o zamestnávaní nového zamestnanca rozhodne zamestnávateľ poslať prostredníctvom SMS správy, tak takáto správa odoslaná do Sociálnej poisťovne musí obsahovať tieto údaje:
* meno a priezvisko zamestnanca,
* jeho rodné číslo,
* názov a sídlo zamestnávateľa,
* IČO alebo identifikačné číslo zamestnávateľa prideleného Sociálnou poisťovňou,
* dátum vzniku, respektíve zániku poistenia,
* druh pracovného vzťahu (pracovná zmluva, dohoda o vykonaní práce, dohoda o brigáde študenta).
Aj po odoslaní SMS správy je potrebné, aby zamestnávateľ do troch dní po jej odoslaní potvrdil informáciu na tlačive Registračný list fyzickej osoby.
Sociálna poisťovňa zaregistruje zamestnanca do registra poistencov až potom, čo písomne dostane potvrdené tlačivo odoslané predtým zamestnávateľom faxom, elektronickou poštou alebo SMS.
Možné úskalie registrácie
Ak ide napríklad o úplne novú firmu, môže Sociálna poisťovňa zaregistrovať zamestnanca takejto firmy do registra poistencov len vtedy, ak je už v registri zamestnávateľov prihlásený aj jeho zamestnávateľ. Pre zamestnávateľov totiž zostala osemdňová lehota na prihlásenie sa do registra zamestnávateľov nezmenená. Treba teda pamätať na to, že ak zamestnávateľ začne zamestnávať aspoň jedného zamestnanca, pobočka takéhoto zamestnanca môže zaregistrovať do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia až po prihlásení sa zamestnávateľa do registra zamestnávateľov.
Kontakty
Sociálnou poisťovňou požadované informácie pre prihlásenie zamestnanca do registra, respektíve odhlásenie z neho, môžu zamestnávatelia posielať na:
* e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
* fax: +421 2 5924 8865
+421 2 5924 8723
* SMS: 0908 247 104
0908 247 097

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 15:22