StoryEditor

Galský kohút vás dostane

25.05.2007, 00:00

Z ulice dolieha tlmený zvuk smetiarskych áut, ktoré -- rovnako ako každé ráno -- aj dnes upratujú prebúdzajúci sa Paríž. Odpadky včerajšieho dňa i rušnej noci sa splachujú do malých kanálov popri ceste, odkiaľ putujú ďalej. Ak vám nevoňajú vyupratované rakúske či nemecké mestečká, v krajine galského kohúta si prídete na svoje. Francúzi si totiž nerobia z neporiadku ťažkú hlavu. "Bez chrumkavej bagety a krehučkých croissantov, ktoré dostať v nespočetných boulangerie -- útulných obchodíkoch a voňavých pekárničkách, by však iba ťažko začali deň," opisuje svoje postrehy z niekoľkomesačného pobytu v metropole na Seine študentka Michaela.
Párty na Seine
Na ulici tak bežne stretnete elegantnú dámu s bagetou pod pazuchou náhliacu sa na metro, ktoré je ideálne na prepravu po francúzskej metropole. Chodia ním všetci -- zafúľaní tuláci aj uhladení biznismeni v oblekoch od Huga Bossa. Pre Slovákov môže byť prekvapením (a inšpiráciou), že drvivá väčšina cestujúcich bez rozdielu veku si kráti čas čítaním paperbackov. Rovnako ako improvizované vystúpenia viac či menej zdatných hudobníkov, ktorí vyhrávajú nielen na zastávkach, ale aj priamo vo vagónoch. Podobné hudobné "sesion" sa konajú na brehoch Seiny či v desiatkach parížskych záhrad a parkov, ktoré sú obľúbeným miestom piknikov a stretnutí. Keď zatúžite po samote, stačí odbočiť zo širokých bulvárov do vedľajších uličiek. "Objavíte malebné námestíčka s čarovnými záhradkami a príjemnými kaviarničkami," odporúča Michaela. Ak si chcete kúpiť niečo osobité, treba sa vybrať na niektorý z víkendových blších trhov. Najväčší je Marché aux Puces na konečnej metra Porte de Clignancourt.
Paríž -- to nie je iba vyčkávanie v radoch pred bledou dámou s potuteľným úsmevom za hrubým sklom, prúdenie v dave nedočkavých turistov po bulvári Champs-Elysées, vysedávanie v tieni monumentálnej baziliky na pahorku Montmartre, prešľapovanie pod Víťazným oblúkom či postávanie pod takmer tristometrovou kovovou konštrukciou, ktorá v čase svojho vzniku poburovala Parížanov. Podobne ako Francúzsko nie je iba Paríž. Určite ho však treba vidieť -- nenadarmo bol a zostáva inšpiráciou i sídlom najvýznamnejších svetových umelcov.
Standhalov dom
Čo teda okrem Paríža možno vo Francúzsku "ochutnať"? Impozantné Alpy s najvyšším vrcholom starého kontinentu Mont Blancom. Obchodný región Rhône-Alpes však očarí aj nespočetnými jazerami, malebnými vinohradmi v Beaujolais, Côtes du Rhône či Savoie a čarokrásnymi historickými mestami ako Lyon s románskou kamennou architektúrou a vychýrenou kuchyňou či Grenoble s desiatkami múzeí, kde možno navštíviť aj dom autora románu Červený a čierny Stendhala.
Francúzsko z lode
Ak patríte k milovníkom histórie a radi objavujete svet z lode, poteší vás región Centre-Val de Loire s hlavným mestom Orléans. Po rieke Loire sa budete plaviť popri romantických zámkoch, románskych kostoloch, malebných dedinách či viniciach. Tento čarokrásny kraj sa oplatí spoznávať aj z bicykla.
Najväčšie vlny na svete nájdete v regióne Aguitaine pri prístave Saint-Jean-de-Luz. Vlna s názvom Belharra sa radí medzi päť najväčších na svete a vzbudzuje rešpekt aj u ostrieľaných morských vlkov. Vodná stena býva vysoká od 8 do 12 metrov. V tomto regióne sa nachádza aj najväčší európsky, miliónhektárový les s prímorskými borovicami a gigantickými papraďami.
Niečo pre smotánku
Pre milovníkov luxusných pláží je určená hviezda Francúzskej riviéry -- Cannes s pompéznymi hotelmi, ktoré vďaka filmovému festivalu poznajú aj milovníci pohyblivých obrázkov. K najkrajším francúzskym letoviskám patrí aj Nice, kde je údajne slnečné svetlo také jasné, že sa v ňom blýskajú všetky farby.
Tí, čo holdujú hazardným hrám, si prídu na svoje v nespočetných kasínach Monte Carla.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 16:21