StoryEditor

O aktivitách firiem pre regeneráciu zamestnancov

13.12.2006, 23:00

1. Ako sa vaša firma snaží pomáhať obnove fyzického i duševného potenciálu ľudí? Čo preferujete?

Tatiana Orglerová
riaditeľka ľudských zdrojov spoločnosti Slovnaft
V rámci povinností vyplývajúcich z príslušnej legislatívy napríklad vysielame pracovníkov z rizikových profesií na dvojtýždňové plne hradené rekondičné pobyty, zabezpečuje preventívne lekárske prehliadky súvisiace s výkonom práce. V spolupráci s pracovnou zdravotnou službou vypracúvame a realizujeme programy na ochranu a podporu zdravia zamestnancov vrátane štúdií o vplyve práce, pracovných podmienok a pracovného prostredia na zdravie zamestnancov.
Z aktivít nad rámec zákona by som mohla spomenúť napríklad voliteľný sociálny príspevok pre zamestnancov vyplácaný na mesačnej báze, ktorý môžu využiť na rekreácie, zdravotnú starostlivosť či kultúrne a športové aktivity. Špeciálnu skupinu tvoria dobrovoľní darcovia krvi, ktorým spoločnosť poskytuje aj ďalší príspevok zamestnávateľa na obnovu duševného a fyzického potenciálu.
Náš vlastný Program zdravia okrem iného zahŕňa preventívne zdravotné prehliadky, anonymné zdravotné poradne zamerané na zvládanie stresu, zdravú výživu, organizuje pohybové a športové aktivity, rehabilitačné cvičenia, umožňuje zamestnancom využívať vlastné športové zariadenia ako plaváreň, saunu, tenisové kurty a posilňovňu. Ľudia majú možnosť využiť očkovanie proti chrípke, ako aj vitamínový program na prevenciu proti vírusovým ochoreniam. Uskutočnili sme tiež projekty zamerané na odvykanie fajčenia.

Miroslav Kiraľvarga
viceprezident pre ľudské zdroje spoločnosti U.S. Steel
Sme firma s nepretržitým pracovným režimom. Ročne poskytujeme okolo 1 300 rekondičných pobytov vyplývajúcich zo zákona. Nad legislatívny rámec sme sa rozhodli poskytovať ďalších 300 pobytov pre ľudí, ktorí pracujú v prostredí hluku. Zo sociálneho fondu každému zamestnancovi poskytujeme poukážky na relaxáciu v hodnote 2 500 korún. Uvedenú sumu môžu použiť ako doplatok na zaplatenie ozdraveného alebo liečebného pobytu. Zamestnanec si vyberie sám, ako chce oddychovať. Od septembra do marca majú zamestnanci možnosť dvakrát týždenne využiť ľadovú plochu na korčuľovanie. Teší sa to veľkej popularite. Časť zamestnancov s obľubou trávi víkend v našom doškoľovacom stredisku v Medzeve. Vysokú účasť zaznamenávame na nami organizovaných športových podujatiach, ako sú napríklad Letná a Zimná olympiáda alebo iné veľké turnaje, v rámci ktorých majú ľudia možnosť vybrať si zo širokej škály športových disciplín. Mnohí zo zamestnancov sa na tieto akcie pripravujú už niekoľko mesiacov dopredu. A to sme vlastne chceli dosiahnuť, aby športovali pravidelne.

Mária Garayová
manažérka pre ľudské zdroje spoločnosti AstraZeneca
Zamestnancom dávame možnosť čerpať dovolenky v takom období, keď si môžu zabezpečiť napríklad rekreáciu s rodinou. Naša firma finančne prispieva na regeneráciu ľudí v športových centrách či kultúrne vyžitie na rôznych podujatiach. Nezanedbateľnou výhodou pre nich je aj úprava pracovného času od mája do septembra, keď si od pondelka do štvrtka nadpracujú hodiny a v piatok môžu mať voľno už od pol druhej poobede, čím si predĺžia víkend o pol dňa.
Pravidelne robíme prieskumy spokojnosti zamestnancov. Okrem toho ich oslovujeme aj v období, keď pripravujeme plán benefitov na daný rok, čo by najviac preferovali. Kolegovia veľmi vítajú istú flexibilitu pri čerpaní benefitov. Nenútime ich, aby napríklad chodili do telocvične, ktorá im nevyhovuje, ale sami si môžu vybrať, kde a ako budú relaxovať a my im na to prispejeme.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 22:10