StoryEditor

Platiteľ mzdy nie je účastníkom dohody

21.11.2005, 23:00

Občiansky zákonník upravuje postup pri dohode o zrážkach zo mzdy a z iných príjmov v § 551. Pri tejto dohode zabezpečuje dlžník pohľadávku svojho veriteľa tým spôsobom, že dáva súhlas na to, aby sa pohľadávka postupne uspokojovala zrážkami z jeho mzdy, ktoré s veriteľom dohodol a ktoré vykonáva platiteľ mzdy.
Dohoda o zrážkach zo mzdy a z iných príjmov musí byť uzatvorená písomne. Jej obsahom je súhlas dlžníka s tým, že platiteľ jeho mzdy alebo iného príjmu bude zrazenú sumu v dohodnutej výške vyplácať veriteľovi, pričom platiteľ mzdy nie je účastníkom tejto dohody. Uzatvorením takejto dohody vzniká veriteľovi právo, aby mu boli uhrádzané sumy zrazené v zmysle tejto dohody zo mzdy alebo iného príjmu dlžníka v prípade, ak dlžník nespláca veriteľovi sumy podľa uzatvorenej dohody. Účinky dohody nastávajú od chvíle, keď je predložená platiteľovi mzdy dlžníka, respektíve platiteľovi iného príjmu dlžníka. Proti platiteľovi mzdy tak veriteľ nadobúda právo na výplatu zrážok zo mzdy a z iných príjmov v zmysle § 551 ods. 2 okamihom, keď veriteľ platiteľovi dohodu predloží. Zrážky zo mzdy nemôžu byť vyššie než by boli pri výkone rozhodnutia.
Príklad č. 1
Môže zamestnanec uzavrieť dohodu o tom, že prostredníctvom svojho zamestnávateľa a zrážok zo mzdy bude  firme, od ktorej kupuje tovar na splátky, uhrádzať mesačné platby, bez predchádzajúceho súhlasu svojho zamestnávateľa?
-- Ak zamestnanec vopred, bez súhlasu zamestnávateľa prisľúbi, že uzavrie dohodu o zrážkach zo mzdy a jeho zamestnávateľ s ním následne takúto dohodu neuzatvorí, pretože nie je ochotný poukazovať časti mzdy určené zamestnancom na viac účtov, ktoré si zamestnanec sám určí, zamestnanec má možnosť platby zabezpečovať zo svojho osobného účtu alebo poštovou poukážkou.
Môže však nastať situácia, keď veriteľ žiada výplatu zrážok na základe dohody o zrážkach, ktorú s ním zamestnanec podpísal bez súhlasu zamestnávateľa v zmysle § 551 Občianskeho zákonníka, pretože jeho pohľadávka je oprávnená, keďže dlžník splátky nespláca. Veriteľ musí dohodu predložiť platiteľovi mzdy dlžníka. Platiteľ mzdy je potom povinný zrážať svojmu zamestnancovi (dlžníkovi) zrážky v zmysle dohody a veriteľovi vyplácať dohodnuté zrážky zo mzdy zamestnanca až do uspokojenia veriteľovej pohľadávky.
Písomnú dohodu uzatvorenú medzi veriteľom a dlžníkom podľa § 551 Občianskeho zákonníka musí predložiť platiteľovi mzdy veriteľ. Získava tak poradie na uspokojovanie svojej pohľadávky a platiteľ mzdy je v takomto prípade povinný zrážky na základe predloženej dohody vykonávať. Ak by ich nevykonával, tak sa vystavuje nebezpečenstvu požadovania náhrady škody zo strany veriteľa, ktorá by veriteľovi vznikla, ak by zrážky platiteľ mzdy nevykonával. Ak je veriteľov viac, musia byť uspokojovaní pomerne.
Ak dohodu podľa § 551 Občianskeho zákonníka predloží veriteľ, zákon už nevyžaduje opätovný súhlas na vykonávanie zrážok zo mzdy od zamestnanca -- dlžníka.
Príklad č. 2
Zamestnanec si zoberie pôžičku od nebankového subjektu alebo kúpi tovar na splátky. Uzavrie dohodu o zrážkach zo mzdy podľa § 551 Občianskeho zákonníka a podpíše u veriteľa vyhlásenie, bez predchádzajúceho súhlasu zamestnávateľa, že zamestnávateľ bude plniť jeho pravidelné splátky na účet veriteľa priamymi zrážkami zo mzdy, ale len pre prípad, ak nebude splácať pravidelné mesačné alebo dvojtýždňové splátky zo svojho osobného účtu v banke. Stačí, ak zamestnanec predloží zamestnávateľovi dohodu až vtedy, keď chce uplatniť výkon zrážok? Je zamestnávateľ povinný v takomto prípade zrážky vykonávať?
-- Dohody uzatvorené na vykonávanie zrážok zo mzdy zaväzujú zamestnávateľov poskytovať služby svojim zamestnancom. Tejto povinnosti sa zamestnávateľ môže vyhnúť tak, že odmietne poukazovať časti mzdy určené zamestnancom na niekoľko účtov.
Zamestnávateľ môže, ale nemusí, začať vykonávať zrážky, ak dohodu predloží zamestnanec. Písomnú dohodu uzatvorenú medzi veriteľom a dlžníkom podľa § 551 Občianskeho zákonníka musí predložiť platiteľovi mzdy veriteľ. Veriteľ tak získava poradie na uspokojovanie svojej pohľadávky a platiteľ mzdy je v takomto prípade povinný zrážky na základe predloženej dohody vykonávať, inak sa vystavuje nebezpečenstvu požadovania náhrady škody zo strany veriteľa, ktorá by veriteľovi vznikla, ak by zrážky platiteľ mzdy nevykonával. Ak je veriteľov viac, musia byť uspokojovaní pomerne. Ak dohodu podľa § 551 Občianskeho zákonníka predloží veriteľ, zákon už nevyžaduje opätovný súhlas na vykonávanie zrážok zo mzdy zamestnanca dlžníka, pretože už pri podpise dohody dal zamestnanec na výkon zrážok súhlas.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 16:16