StoryEditor

Zisk spoza mreží v USA rastie

25.07.2006, 00:00
Preplnenosť amerických nápravných zariadení a nedostatok kapacít robia z ich prevádzkovania výnosné podnikanie.

Zdá sa, že prevádzkovať väznicu je v Spojených štátoch dobrý biznis. Akciové kurzy amerických väzníc rastú nepretržite už dva roky. Najväčším súkromným prevádzkovateľom nápravných zariadení v USA je firma Corrections Corporation of America (CCA) so sídlom v Nashville, s ktorej akciami sa obchoduje aj v Európe (Frankfurter Open Market). Od januára tohto roku sa hodnota jej akcií zvýšila o dvadsať percent, keď v súčasnosti dosahuje necelých 55 dolárov za kus. Inými slovami, ide o najvyššiu hodnotu za posledných šesť rokov. Tendencia -- rast hodnoty akcie o ďalších desať dolárov je veľmi pravdepodobný.
Súkromné spoločnosti stavajú budovy väzníc na vlastné náklady a potom sa starajú aj o ich prevádzku vrátane strážnych služieb, stravovania, ošetrovania a výchovy. "Nedávno nás vedenie firmy Corrections pozvalo na návštevu niekoľkých zariadení -- a zistili sme, že dopyt po podobných službách je čoraz väčší," tvrdí Jeffrey Kessler, zamestnanec banky Lehman Brothers.
Aj keď podobné tvrdenie znie cynicky, faktom je, že pre spoločnosti, ktoré majú v náplni práce správu väzníc, je politika terajšej americkej vlády voči prisťahovalcom výhodným zdrojom príjmov. Všetkých, ktorí sa pokúsia o ilegálny prechod hraníc do USA, totiž Washington v poslednom období umiestňuje rovno do väzenských ciel, kým dosiaľ úrady takéto osoby väčšinou len napomenuli a vrátili domov. Podľa odhadov ratingovej agentúry Standard & Poor´s sa má počet väzňov v USA zvyšovať ročne o tri až päť percent. Napríklad vlani si trest odňatia slobody odpykávalo o 600-tisíc ľudí viac ako pred desiatimi rokmi.
Vláda údajne platí za väzňa 60 dolárov na deň. Tento odhad vyslovil T. C. Robillard z renomovaného finančného ústavu Bank of America. Štátne väznice sa pritom dostali už na hranicu 95 percent kapacity -- a aby štát ušetril na investíciách, zadáva podobné objednávky radšej súkromným investorom. Naopak, tí chuť zarábať týmto spôsobom neskrývajú. Firma Corrections má v súčasnosti neobsadených asi 4 000 lôžok, pravda, podľa jej výpočtov ich obsadí do konca roka. A podľa Kesslera má dostatok peňazí na to, aby bez akýchkoľvek finančných problémov vybudovala ešte asi päť- až desaťtisíc miest. V súčasnosti ich má k dispozícii 69-tisíc v 63 zariadeniach -- pre mužov, ženy a mladistvých delikventov.
Stabilné výsledky pritom hlási nielen firma Corrections Corporation s jej dvadsaťročnými skúsenosťami v tomto odvetví, ale aj jej konkurenti -- Geo Group (Florida) a Cornell (Texas).
Za negatívne okolnosti, ktoré ovplyvňujú úspešnosť tohto druhu podnikania, odborníci považujú správy, ktoré sa kedy-tedy dostanú na verejnosť a ktoré dokladajú zlé zaobchádzanie s ľuďmi vo výkone trestu. Organizácia Amnesty International dokumentuje podobné prípady, vedenie CIA ich dôsledne odmieta. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 15:44