StoryEditor

Štát podporí záujemcov o zateplenie

07.09.2017, 00:00
Rozhodli ste sa zatepliť svoj starší rodinný dom? Štát to finančne podporuje a jeho vlastníci môžu získať dotáciu až 8 800 eur. Musia však dodržať viaceré podmienky. Napríklad, aby zateplenie robila certifikovaná firma. Manažér spoločnosti Knauf Insulation Peter Robl a rezort dopravy a výstavby radia, ako treba postupovať.

1.
Podmienky dotácie

Na aký veľký rodinný dom poskytne štát dotáciu? Môj dom má 360 štvorcových metrov a tri podlažia.

Príspevok sa môže získať na dom, ktorý sa pred zateplením sa používal najmenej 10 rokov, práce na zateplení sa začali po 31. 12. 2014 a má celkovú plochu najviac 150 štvorcových metrov (jednopodlažný) alebo 300 štvorcových metrov (viacpodlažný). Podmienkou je, že je určený výlučne na bývanie, a nie na podnikanie, a na zateplenie nebola poskytnutá podpora z iných zdrojov, napríklad zo Štátneho fondu rozvoja bývania alebo iný podobný príspevok. Majiteľ v ňom nemusí mať trvalý pobyt. O dotáciu sa môže požiadať po ukončení zateplenia alebo aj pred jeho realizáciou. Na dom väčší ako 300 štvorcových metrov štát príspevok neposkytuje.

2.
Posielanie žiadosti

Ako sa vyplňuje a zasiela žiadosť o dotáciu na zateplenie rodinného domu?
Podáva sa cez elektronický formulár na stránke ministerstva dopravy a výstavby – www.mindop.sk alebo www.zatepluj.sk. Po jej otvorení sa objaví ikona Podpora zatepľovania rodinných domov. Klikne sa na „PODÁVANIE ŽIADOSTI“. Z e-formulára treba zostaviť aj papierovú podobu žiadosti. Ale pozor. Do 10 pracovných dní od zaevidovania elektronickej žiadosti ju treba ministerstvu doručiť poštou aj v listinnej podobe, spolu so všetkými prílohami.

3.
Prílohy k žiadosti
Aké prílohy treba k žiadosti na zateplenie staršieho rodinného domu?
Nastať môžu dve situácie. Keď sa žiadosť podáva pred zateplením a po zateplení domu. Pred zateplením sa k žiadosti o dotáciu priložia: originál alebo osvedčená kópia projektovej dokumentácie zateplenia vrátane projektového energetického hodnotenia, originál zhrnutia výsledkov projektového energetického hodnotenia (vypracuje ho oprávnená osoba – projektant). Ďalej doklad o odovzdaní rodinného domu do užívania, písomný súhlas spoluvlastníkov so zateplením a splnomocnenie na zastupovanie v konaní o poskytnutí príspevku, prijímanie písomností a na vyplatenie dotácie. Ak sa žiadosť dáva po zateplení, tak sa k nej prikladá aj energetický certifikát zatepleného domu a správa k certifikátu, vyhlásenie o parametroch tepelnoizolačného systému vydaného výrobcom, ak je súčasťou prác zateplenie vonkajších obvodových stien tep...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 16:37:33 - Feat.: - Title: Poskytovatelia sociálnych služieb nesúhlasia so zrušením príspevku pre tých neverejných. Obce nemajú peniaze 02 - Modified: 2024-03-12 16:30:00 - Feat.: - Title: Trenčianskej nemocnici chýba 65 sestier, nových kolegov lákajú na 5-tisícový príspevok 03 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Nová podpora pre nezamestnaných: kto, kedy a v akej forme dostane dávku vo výške takmer 90 eur mesačne 04 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 05 - Modified: 2024-04-18 14:11:34 - Feat.: - Title: Rekondičné pobyty prinesú viaceré novinky. Aké a kto má na ne nárok?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:37