StoryEditor

Seriál Pôda a majetok iba v HN. Zistite, ako neprísť o pozemok či dom

20.03.2024, 00:00

Chcete kúpiť, predať či prenajať svoju nehnuteľnosť. Čaká vás dedičské konanie? Chcete si postaviť dom? Radi by ste zhodnotili svoju rozdrobenú pôdu? Všetkým týmto téma sa budeme venovať v tohtoročnom seriáli HN Pôda a majetok.

1. Čo musí obsahovať kúpna zmluva na pozemok, aby na katastri prebehol prepis bez problémov? 

Nech si už kupujete parcelu od inej osoby alebo od štátu, dokument o kúpe a predaji musí spĺňať literu zákona. V spolupráci s odborníkmi vám poradíme, čo v kúpnej zmluve nesmie za žiadnych okolností chýbať. 

2. Kto môže po novom realizovať stavbu a aké podmienky musí zhotoviteľ splniť? 

Už čoskoro začnú pri výstavbe platiť nové pravidlá. S akými zmenami treba rátať, ak plánujte stavbu rodinného domu, vysvetľujú experti priamo z brandže. 

3. Ako môžete sceliť svoje rozdrobené pozemky? 

Ak aj vás trápia vaše roztrúsené drobné parcely, ktoré neviete efektívne využívať, vysvetlíme vám kedy a za akých podmienok sa začne sceľovať práve vo vašej obci. Ak sa vám však termín komasácie zdá vzdialený, môžete siahnuť aj po jednoduchých pozemkový úpravách. Kompetentní vysvetľujú, s akými výdavkami v takom prípade treba rátať. 

4. Aké sú práva a povinnosti pri nájmoch pôdy?

Na vznik zmluvy o nájme pozemku na poľnohospodárske účely pri prevádzkovaní podniku sa vyžaduje dohoda o výške nájomného alebo o spôsobe jej určenia, pričom výška nájomného je najmenej jedno percento z hodnoty poľnohospodárskej pôdy. 

5. Čo potrebujete vedieť, ak chcete vlastný zdroj vody? 

Novinka sa týka najmä tých rodinných domov, ktoré majú aj vlastnú čističku odpadových vôd. Tá musí spĺňať isté technické parametre. Čo musíte splniť, ak je vaša čistička už staršia? A aký je termín pre splnenie nových podmienok? 

Na všetky tieto ale i mnohé ďalšie otázky o vašom majetku vám HN v spolupráci s expertami odpovieme v seriáli Pôda a majetok. Poradíme tiež, ako postupovať, aby ste o svoje imanie nielen neprišli. 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 16:11