Galina Zhigalova/Adobestock.com
StoryEditor

Ako prať páperovú bundu?

01.02.2024, 15:00

Páperové bundy sa stávajú čoraz obľúbenejšie vďaka svojim špecifickým vlastnostiam. Práve výplň z prírodného páperia a peria, Vás skutočne vynikajúco zimou zahreje a je zárukou trvácnosti tohto typu oblečenia. Preto je dobré vedieť, ako takú páperovú bundu prať, aby Vám vydržala po mnoho sezón. Presvedčte sa, či ju je prať v práčke a sušiť v sušičke.

Je možné prať páperovú bundu v práčke?

Páperovú bundu, pokiaľ údaj na štítku neuvádza inak, možno prať doma v práčke. V prvom rade by ste si však mali prečítať informácie od výrobcu. Na štítku sú značky prania a sušenia: teplota, odporúčané pracie prostriedky, možnosť použitia sušičky bielizne a podobne. Po oboznámení sa s týmito informáciami, môžete páperovú bundu bezpečne vyprať aj doma. Ako presne to urobiť?

  • V akej teplote prať páperovú bundu?

Teplota prania páperových búnd by mala byť obyčajne nízka a mala by zodpovedať teplote programu, ktorý na vašej práčke pravdepodobne nastavíte pre jemné tkaniny, športové oblečenie, páperové odevy alebo vlnu. Ak Vaša práčka takýto program nemá (a informácie na štítku neuvádzajú inak), nastavte teplotu prania na 30-40 stupňov.

  • Ako prať páperovú bundu v práčke – nastavenie rýchlosti odstreďovania

Pri praní páperovej bundy zvoľte program s nízkou rýchlosťou odstreďovania. Najlepšie, aby program neprekročil 600 otáčok.

  • V čom prať páperovú bundu? Vhodné pracie prostriedky

Na pranie páperových búnd nie sú vhodné bežné tekuté pracie prostriedky, prášky na pranie a predovšetkým zmäkčovacie a vonné prípravky. Môžu zničiť špecifickú výplň bundy alebo spôsobiť zhlukovanie peria. V tomto prípade treba použiť špeciálny prací prostriedok určený na čistenie odevov s výplňou z peria alrbo páperia.

  • Ako často je možné prať páperovú bundu?

Páperová bunda by sa nemala prať príliš často. Ak ju zašpiníte, špinu môžete vyčistiť ručne alebo škvrny odstrániť pomocou špeciálnych pracích prostriedkov na outdoorové materiály alebo takých, ktoré sú určené na pranie peria a páperia. Vyprať ju sa odporúča raz za sezónu.

Pozrite si tiež ponuku lyžiarskych búnd Sportofino.

Ako vyprať páperovú bundu v práčke?

  • Skontrolujte informácie na vnútornom štítku. Nájdete tam návod a popis prania: odporúčanú teplotu, spôsob sušenia a výber vhodných pracích prostriedkov. Aby sa páperová bunda počas prania nepoškodila, postupujte podľa uvedených informácií na štítku. Prečiarknutý kruh znamená, že oblečenie nie je vhodné na chemické čistenie. Ak je v kruhu písmeno "W" - bundu je možné čistiť len v čistiarni.
  • Presvedčte sa, že vo vreckách bundy sa nenachádzajú nijaké osobné veci. Z vreciek všetko vyberte a nasledovne vrecká zapnite.
  • Páperovú bundu prevráťte naruby. Vďaka tomu ochránite nielen bubon práčky, ale aj niektoré časti bundy pred odtrhnutím.
  • Pred vložením bundy do práčky ju je dobré najprv namočiť do vlažnej vody. Vďaka tomu vytlačíte vzduch z páperia alebo peria a páperie sa pri praní alebo odstreďovaní v práčke nebude zhlukovať. Pri tejto činnosti môžete z bundy odstrániť škvrny alebo väčšie nečistoty. Použite čistiaci prostriedok predurčený na čistenie páperových búnd.
  • Páperovú bundu vložte do bubna práčky a do dávkovača nalejte alebo pridajte prací prostriedok určený na čistenie tohto druhu odevu. Dovnútra môžete vložiť aj niekoľko tenisových loptičiek alebo špeciálnych loptičiek na pranie, ktoré zabránia zhlukovaniu páperia.
  • Zvoľte program v súlade informáciami uvedenými na štítku, ktoré odporúča výrobca. Na pranie páperového oblečenia sa obyčajne používajú tieto programy: pranie páperia, jemné materiály, vlna. Dôležitá je nízka teplota prania a nízka rýchlosť odstreďovania.

Ako sušiť páperovú bundu?

Po vypraní sa musí páperová bunda dobre vysušiť. Ak je na štítku zobrazený štvorcový symbol s kolieskom a bodkou umiestnenou v strede, odev je možné sušiť v bubnovej sušičke nastavenej na program pre jemné tkaniny. Ak sú v koliesku dve bodky - môžete použiť štandardný program sušenia. Symbol štvorca s prečiarknutým kolieskom znamená, že páperová bunda sa týmto spôsobom nedá sušiť.

Po vytiahnutí páperovej bundy z práčky si môžete všimnúť, že páperie stratilo svoj objem. Môže Vás to znepokojiť, ale to neznamená, že sa bunda poškodila. Po vysušení naberie páperie svoj pôvodný objem a opäť bude plniť svoju tepelnoizolačnú funkciu. Vo väčšine prípadov je tento typ oblečenia možné sušiť v bubnovej sušičke alebo práčke so sušičkou, ale pamätajte aby zvoliť program určený na športové oblečenie, v ktorom teplota nepresahuje 60 stupňov. Dĺžka trvania režimu sušenia závisí od veľkosti bundy a objemu peria. Opäť je dobré do bubna sušičky vložiť niekoľko tenisových loptičiek alebo loptičiek určených na pranie a sušenie, aby sa Vám perie nenašuchorilo.

Mokrá páperová bunda by sa nemala vešať na sušiak ani na vešiak. Musí sa vždy vysušiť naležato. Ak nechcete páperovú bundu sušiť v sušičke, najlepšie je položiť ju vodorovne (môžete použiť špeciálny stojan na oblečenie zo sieťoviny). Pri tradičnom sušení, sa z času na čas odporúča perie ručne našuchoriť, tzn. páperovú bundu potriasť alebo pobúchať. Zabránite tým zhlukovaniu peria.

Páperová bunda – oplatí sa to?

Oplatí sa páperovú bundu s prírodnou výplňou kúpiť? Starostlivosť o ňu by nemala byť náročná, ak budete postupovať podľa pokynov uvedených na všitom štítku. Páperová bunda je ideálna na jeseň aj zimu, hlavne kvôli tomu, že žiadna iná bunda neposkytuje taký tepelný komfort pri mínusových teplotách. Dobre sa uplatní aj pri zimných športoch, napr. pri lyžovaní, skialpinizme alebo počas horských expedícií. Páperie alebo perie, či už husie alebo kačacie dokonale kumuluje teplo ľudského tela. Je potrebné zdôrazniť, že páperová bunda vydrží mnoho rokov, pretože jej výplň si dlho zachováva svoju pružnosť.

Pri výbere páperovej bundy je nápomocné pozrieť si jej proporcie: najteplejšia bude tá v ktorej sa nachádza viac peria než páperia. Najlepšie je zvoliť si bundy renomovaných značiek, ktoré sa špecializujú v navrhovaní tohto typu oblečenia, napríklad Mammut, Salewa, Parajumpers, Peak Performance, Picture Organic, Deha, Cordova, CP Company, J. Lindeberg, Moose Knuckles, Bogner, Woolrich, Save the Duck, ktorých najnovšie kolekcie sú dostupné v obchode S‘portofino. Páperie a perie používajú aj známi návrhári, napríklad Stella McCartney v spolupráci s Adidas, Emporio Armani, či Ralph Lauren.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 06:39