StoryEditor

Ako na udržateľnú domácnosť? Začnite fotovoltikou

22.12.2023, 14:00

Udržateľná domácnosť sa snaží minimalizovať svoj environmentálny vplyv a vytvárať pozitívne zmeny v oblasti ochrany životného prostredia. Dnes viac ako inokedy predtým by sme sa mali zamyslieť nad tým, ako aj naše domácnosti premeniť na čo najúspornejšie. Či už v rámci šetrenia financií, alebo životného prostredia. Prečítajte si tipy, ako môžete prispieť k udržateľnosti vo vašej domácnosti.

Fotovoltika ako cesta k sebestačnosti

Prvým krokom je šetrenie energií. Fotovoltika, alebo fotovoltický systém, vytvára elektrickú energiu zo slnečného žiarenia, ktorého zdrojom je obnoviteľná slnečná energia. Tým pomáha znižovať závislosť na fosílnych palivách.

Fotovoltické systémy vám pomôžu znížiť alebo úplne odstrániť náklady na elektrickú energiu z verejnej siete. Vrátia sa vám tak náklady, ktoré investujete do jej inštalácie. Vďaka batérii, v ktorej sa energia ukladá, budete pripravený aj na situácie, ako napríklad úplný výpadok elektriny.

Fotovoltika hrá kľúčovú úlohu v presune k udržateľnejším a ekologickejším energetickým systémom. Preto by mala byť vašou prvou investíciou do zelenej domácnosti.

Inteligentný elektromer, aby ste vedeli kde šetriť

Smart meter, alebo inteligentný elektromer, prispieva k ekologickejšej domácnosti tým, že umožní lepšiu správu a prispôsobenie spotreby elektrickej energie. Je hneď niekoľko spôsobov, ako vám pomôže vytvoriť udržateľnú domácnosť:

 

  • Monitorovanie a analýza spotreby

Smart meter poskytuje detailné informácie o spotrebe energie vo vašom dome. Robí to v reálnom čase. Tieto informácie vám pomôžu identifikovať, kde spotrebujete najviac nepotrebnej energie.

 

  • Časové tarify a optimalizácia spotreby

Na základe informácií zo smart metra môžu byť zavedené časové tarify, ktoré odmeňujú odberateľov za spotrebu v obdobiach nižších cien. Môžete týmto spôsobom presunúť svoju spotrebu do časov, keď je elektrická energia lacnejšia a sieť je menej zaťažená. Môžete ich tiež prepojiť s fotovoltikou. Týmto spôsobom môžete sledovať výrobu obnoviteľnej energie a prispôsobovať spotrebu podľa aktuálnej produkcie.

 

Šetrenie vody je samozrejmosťou

Šetriť vodu nás učia už od mala. Ako inak sa to ešte dá? Ak máte záhradu, ktorú cez leto zavlažujete, používajte získanú dažďovú vodu namiesto tej z vodovodu. Rastliny môžete zavlažovať aj vodou, v ktorej ste predtým doma umyli zeleninu.

Nainštalujte do toalety vložky do nádrže alebo dvojité splachovanie, to vám umožní vybrať si množstvo vody na spláchnutie. Ak budete meniť záchod alebo iné spotrebiče za tie s úspornejšou energetickou triedou uistite sa, že vaše vodovodné inštalácie nemajú žiadne úniky. Aj malý únik môže vyústiť do značných strát vody.

image
pexels.com/ Laura James

Malými krokmi k zodpovednosti

Aj menšie úpravy vášho životného štýlu vám môžu pomôcť k udržateľnejšej domácnosti. V každej domácnosti sa nachádza skrinka plná igelitových tašiek. Zaobstarajte si plátené tašky, ktoré budete zo sebou nosiť na nákupy. Malé igelitové vrecúška takisto nahraďte plátenými. Tie, ktoré už doma máte môžete znovu použiť napríklad ako sáčok do koša.

Vyberajte si ekologické čistiace prostriedky, ktoré pri vypustení do odpadových vôd nezaťažujú prostredie. Môžete si dokonca vyrobiť vlastné z prírodných surovín ako ocot, sóda bikarbóna alebo citrónová šťava.

Populárnymi sa stali aj kompostovače. Existuje niekoľko druhov. Klasické, ktoré sú v podstate len nádoby, do ktorých vkladáte organické materiály. Dobre fungujú na záhradný odpad, ako sú listy a tráva. Zaujímavejšie sú však vermikompostéry. V tomto prípade sú v nádobe spolu s odpadom a hlinou živé červíky. Tie rozkladajú organický materiál a produkujú výživný kompost.

Aj keď je cesta k udržateľnej domácnosti dlhá nezabúdajte, že aj malé zmeny v každodennom živote môžu mať pozitívny vplyv na životné prostredie. Je to proces, ktorý môžete postupne rozvíjať, a každý krok smerujúci k udržateľnosti je cenný.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
02. máj 2024 01:24