Sme hrdí na to, čo z našej podpory, know-how a spoluprác na Slovensku vyrástlo - hovorí Jozef Kausich z VÚB.VÚB
StoryEditor

Jozef Kausich z VÚB: Ďakujeme všetkým, s ktorými sa za 20 rokov spojili naše cesty

27.12.2023, 00:00

Presne pred 20 rokmi, v decembri 2003, vznikla Nadácia VÚB. Bola medzi prvými firemnými nadáciami na Slovensku, ktoré prišli v tom čase s novým zdrojom podpory pre neziskové organizácie a tretí sektor. Za toto obdobie postupne prerozdelila viac ako 13 a pol milióna eur a podporila spolu takmer 1500 užitočných, verejnoprospešných projektov a iniciatív.

„Za celý tím, ktorý pomáhal našu nadáciu budovať a v priebehu rokov rozvíjať, môžem vyjadriť, že sme veľmi hrdí na to, čo z týchto zdrojov, know-how a spoluprác na Slovensku vyrástlo,“ hovorí Jozef Kausich - predseda správnej rady Nadácie VÚB a generálny riaditeľ VÚB banky a viac približuje v našom rozhovore.

Čo považujete v práci vašej nadácie za to najpodstatnejšie?

Najdôležitejšou esenciou každej nadácie má byť pomoc druhým a presne to je aj najpodstatnejším zmyslom Nadácie VÚB. Uvedomujeme si, že byť zodpovedná korporácia a vracať časť financií do spoločnosti formou nenávratnej podpory je v podmienkach dnešného podnikania a sveta už samozrejmosť.

Ako kľúčovú úlohu pre nás vidím neustále dbať o to, ako efektívne a s akým dopadom dokážeme tieto naše zdroje prerozdeľovať. A tiež ako autenticky a systematicky vieme rozvíjať spoluprácu s tými, ktorí ich pretavujú do konkrétnych činov na pomoc ľuďom, spoločnosti a planéte.

image

Obnova Kalvárie v Banskej Štiavnici patrí medzi najväčšie projekty, ktorým sa Nadácia VÚB doposiaľ venovala.

VÚB

Na základe čoho vyberáte oblasti, do ktorých smerujete podporu?  

Počas celej doterajšej histórie sme sa snažili zameriavať na oblasti, v ktorých dokážeme zanechať vďaka našej podpore čo najvýraznejšiu stopu. Išlo vždy o témy, ktoré boli v aktuálnej dobe finančne poddimenzované a nemali potrebnú podporu z iných zdrojov. Prirodzene, tieto priority sa vyvíjali v čase – podľa aktuálnych potrieb spoločnosti a tiež CSR resp. ESG stratégie našej banky. Na základe toho sme v každom období revidovali a definovali niekoľko kľúčových oblastí, ktorým sa venujeme naplno a so silnou finančnou podporou.

image

Nadácia VÚB už tri roky rozvíja novú tradíciu odovzdávania enviroceny Atlas.

VÚB

Ktoré sféry možno považovať historicky za doménu vašej nadácie?

Naša nadácia je dlhodobo unikátna svojím citom pre podporu umenia – toho historického aj súčasného. Inšpiráciou nám je aj naša materská banka Intesa Sanpaolo, ktorá patrí medzi najväčších podporovateľov umenia a pamiatok v Taliansku. Dlhé roky sme pomáhali s kompletnou obnovou jednej z najväčších ikon kultúrneho dedičstva na území Slovenska  – Kalvárie v Banskej Štiavnici – na ktorú sme prispeli sumou viac ako milión eur. Už 14 rokov stojíme za záchranou aj menších pamiatok a umeleckých diel cez iniciatívu Poklady Slovenska. A umenie pomáhame nielen chrániť, ale aj rozvíjať. Dokazuje to naša súťaž Maľba, zameraná na zviditeľňovanie mladých maliarov a maliarok, ktorú sme tento rok vyhlásili už po 18-ty raz. Ide o najdlhšie fungujúci program podpory našej nadácie. Veľkým zadosťučinením je pre nás aj nepoľavovanie v partnerstvách s aktívnymi organizáciami, ktorých poslaním je pomáhať ľuďom – tým najzraniteľnejším a odkázaným na druhých. Za 20 rokov ide o stovky úžasných príbehov, pri ktorých platí, že keď dáte druhým nádej, do veľkej miery môžete touto „transakciou“ načerpať energiu a radosť aj vy sami.

image

Za 18 rokov svojej súťaže Maľba podporila Nadácia VÚB už takmer 50 mladých maliarok a maliarov. Tento rok sa víťazkou stala Dominika Kováčiková.

VÚB

Spomenuli ste dva dlhodobo kľúčové piliere Nadácie VÚB. A čo ostatné obdobie? Do akých ďalších oblastí ide aktuálne vaša podpora?

Od roku 2020 sme sa ako celá banka rozhodli naším Zeleným manifestom VÚB zaviazať na všetkých úrovniach k udržateľnosti, podpore zelenej ekonomiky a ochrane životného prostredia. To vo výraznej miere zadefinovalo aj aktuálne tretí z našich nadačných pilierov, čím sa stala záchrana biodiverzity a adaptácia na klimatické zmeny v agende Nadácie VÚB prioritou. Intenzívne tak udeľujeme zelené granty, našou envirocenou Atlas verejne vyzdvihujeme tých, ktorí nesú na svojich pleciach osud planéty a morálne a tiež finančne podporujeme aj ekologické projekty našich zamestnancov.

Na základe akého systému prideľujete financie na jednotlivé projekty?

Základom našej práce je transparentnosť, nestrannosť a odbornosť. Pri každom grantovom programe, súťaži či ocenení zostavujeme hodnotiacu komisiu expertov z danej oblasti, ktorí vedia najlepšie posúdiť kvalitu práce subjektov a ich projektov uchádzajúcich sa o podporu. Pri niektorých programoch o finálnej podpore rozhoduje priamo samotná verejnosť, a to formou otvoreného hlasovania – ako napr. v prípade obľúbenej súťaže Poklady Slovenska.

image

Keďže nadácia oslavuje 20 rokov, rozhodla sa poslať 20 vybraným neziskovým organizáciám pred Vianocami darček – mimoriadnu podporu v hodnote 20-tisíc eur.

VÚB

Akou formou ste sa rozhodli pristúpiť k oslavám 20. výročia vašej nadácie?

Nechceme míňať financie na veľkolepé oslavy. Tento míľnik si chceme pripomenúť najmä poskytnutím ďalšej podpory, tým, ktorí to najviac potrebujú. Keďže oslavujeme 20 rokov, rozhodli sme sa poslať 20-tim vybraným neziskovým organizáciám pred Vianocami darček – mimoriadnu podporu v hodnote 20-tisíc eur. Celkovo im prerozdelíme sumu 400-tisíc eur.

Ide o organizácie, v ktorých poslaní vidíme hlboký zmysel v prospech zlepšovania životov ľudí, ochrany prírody či záchrany a rozvoja umenia.

Tento krok vnímame nielen ako vyjadrenie podpory, ale hlavne vďaky. Chceme sa poďakovať za dôveru všetkým partnerským organizáciám a autorom projektov, s ktorými sa počas dvoch dekád spojili naše cesty. V neposlednom rade ďakujem tiež mojim predchodcom a hlavne všetkým kolegyniam a kolegom, vďaka ktorým sa nám podarilo vybudovať jednu z vedúcich korporátnych nadácií na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
30. apríl 2024 07:16