StoryEditor

Vykurovacie trendy 2023: Zistite, ako ušetriť na vykurovaní

21.09.2023, 00:00

Chladné dni už nedočkavo klopú na dvere a počas tohto obdobia sa jednoducho bez kúrenia v domácnosti nezaobídete. Vykurovanie domu predstavuje v nákladoch na bývanie veľmi významnú položku, pri ktorej vznikajú nedoplatky. Chcete ušetriť na vykurovaní niekoľko desiatok eur ročne? Správnym zaobchádzaním a nasledujúcimi tipmi sa vám to môže podariť.

Nezabudnite na okná

Okná predstavujú najčastejší zdroj úniku tepla. Odborníci sa zhodujú na tom, že pri nekvalitných a starých oknách dochádza k prepúšťaniu až 40 % tepla von. Samozrejme riziko úniku sa znižuje pri novších technológiách, dvojsklách a trojsklách – i keď stále môže cez ne teplo unikať. Preto skontrolujte ich tesnenie a keď objavíte prípadné nedostatky, kontaktujte odborníka, ktorý ich skontroluje a nastaví.

V prípade rozdielnych teplôt v miestnostiach je ideálne zatvárať aj vnútorné dvere. Najmä v miestnosti, kde je vykurovanie domu minimálne.

Každá izba iná teplota

Ak máte vo všetkých miestnostiach rovnakú teplotu, robíte veľkú chybu. Každá miestnosť má inú optimálnu teplotu, ktorá závisí od toho, koľko času v nej trávite a na čo je určená. Zatiaľ čo v obývačke môžete mať teplotu okolo 20 °C, v chodbe alebo v miestnostiach, kde sa zdržiavate málo, stačí udržiavať teplotu len okolo 18 °C. V najčastejšie využívaných miestnostiach by sa teplota mala pohybovať od 20 do 23 °C.

Častým problémom domácnosti je prekurovanie. Navyše zbytočne vysoké teploty sú dlhodobo škodlivé nielen pre vašu peňaženku, ale aj pre zdravie. V izbe, ktorej spíte to rozhodne s kúrením nepreháňajte, ideálna teplota na spánok je 16 až 20 °C.

Viete, o koľko sa navýšia vaše náklady za každý 1 °C? Vo všeobecnosti ide až o 5 až 6 percentné navýšenie! A preto ak chcete ušetriť, no ste zvyknutí doma na saunu, neostáva vám nič iné, len sa teplejšie obliecť.

image
pixabay.com

Kúrenie nevypínajte

Mnoho ľudí má nutkanie vypínať radiátory, keď odchádzajú na víkend alebo na viac dní. Bohužiaľ si týmto len uškodia. Pýtate sa prečo? Odpoveď je jednoduchá – ak vykurovací systém úplne vychladne, jeho nahrievanie spotrebuje veľké množstvo energie.

Preto pri odchode z domu je lepšie znížiť vykurovanie domu na prvý alebo druhý stupeň. Dobrým nápadom je nastaviť reguláciu teploty na termostate – optimálne teploty sú 17 až 18 °C.

Vetrajte s rozumom

Poznáte správne zásady vetrania, aby ste platili za elektrinu menej, znížili vlhkosť a tvorbu plesní? Optimálne je vetrať pravidelne, ideálne tri až štyrikrát denne. Nie je dobrým nápadom otvárať vetračku, pretože tá dovnútra vpúšťa málo vzduchu. Radšej spravte poriadny prievan na 5 minút. Vtedy sa čerstvý vzduch rýchlo dostane dnu, steny sa nestihnú veľmi ochladiť, a preto únik tepla nebude taký výrazný.

Nesušte veci na radiátore

Áno, je pravdou, že počas zimy sa rýchlejšie vysušia veci na radiátore, ale to má za následok vyššie čísla na účtoch za plyn alebo elektrinu. Väčšinu tepla pohltí vlhké oblečenie a miestnosť sa dostatočne nevykúri. Rovnako sa vyhnite zakrývaniu radiátorov závesmi alebo záclonami.

Správne nastavenie ventilov

Ventily na radiátoroch majú na vrchu uvedené čísla väčšinou na stupnici od 1 do 5. Viete, ako si ich správne nastaviť? Ak v miestnosti dlhšie neplánujete byť, zvoľte stupeň 1 alebo 2. Čo sa týka najviac využívaných izieb, tam by ste mali nastaviť kúrenie na 3 alebo 4. Ak kúrite na stupni 5, jedno je isté – určite neušetríte.

Prejdite na ekonomickejší systém vykurovania

V prípade, že máte starý vykurovací systém, je vhodné zvážiť výmenu za nový. Ten môže byť účinnejší a ekologickejší. Využitie tepelného čerpadla v spojení s radiátormi zaisťuje rovnomerné vykurovanie a zároveň zabezpečuje aj príjemnú teplotu v každej miestnosti. Obrovskou výhodou tepelných čerpadiel je aj to, že nevyužívajú fosílne palivá, čím neznečisťujú ovzdušie.

Nepodceňujte ani odvzdušnenie radiátorov, pretože ak tak neurobíte, nevykúria vám efektívne miestnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
29. apríl 2024 20:51