StoryEditor

Operatívny lízing minimalizuje firmám náklady na vozový park

24.08.2023, 00:00

Bratislava – Operatívny lízing je na Slovensku čoraz populárnejší. A to aj napriek súčasnej hospodárskej nestabilite a neistote, ktorá sa prejavuje vo vzrastajúcich cenách automobilov a úrokových sadzbách, ovplyvňujúcich náklady na financovanie. V súčasnosti je na Slovensku takmer 37 000 automobilov financovaných práve cez operatívny lízing.

image
VOLKSWAGEN Finančné služby Slovensko
„Dôvodom je pravdepodobne vysoká flexibilita a zároveň stabilita výšky mesačných platieb,“ vysvetľuje Lucia Dobos, riaditeľka oddelenia fleet VOLKSWAGEN Finančné služby Slovensko (VWFS). Zákazníci oceňujú aj to, že mnohé starosti na seba preberá lízingová spoločnosť.

V období do júna tohto roka pribudlo 6 916 nových zmlúv operatívneho lízingu pre osobné a úžitkové automobily do 3,5 tony v hodnote viac ako 168 miliónov eur. Zaujímavosťou je, že kým sa minulý rok  uzavrelo celkovo 10 349 nových zmlúv na operatívny lízing osobných automobilov za prvé dva kvartály tohto roka sa podarilo dosiahnuť už 67% tohto objemu. Aktuálne je na Slovensku aktívnych spolu 36 503 zmlúv operatívneho lízingu osobných a úžitkových áut do 3,5 tony. Vyplýva to z posledných dát Asosiácie leasingových spoločností Slovenskej republiky.

Podľa Lucie Dobos, „Financovanie cez VWFS umožňuje firmám a podnikateľom minimalizovať náklady na vozový park a zameriavať sa na rozvoj svojho biznisu bez toho, aby museli riešiť veci, ktoré nesúvisia s ich core biznisom.“ Po skončení zmluvy je vozidlo jednoducho vrátené späť lízingovej spoločnosti, čo zjednodušuje administratívu a eliminuje riziká spojené s predajom ojazdeného vozidla na trhu.

image
Shutterstock

VWFS nie je len o úvere alebo lízingu. Firma ponúka komplexný balík služieb, ktorý podnikateľom šetrí čas. S jedným kontaktným bodom na strane VWFS a variabilnými riešeniami pre rôzne typy podnikateľov je firma schopná poskytnúť ústretové a efektívne služby.

Lucia Dobos ďalej zdôrazňuje, že „Operatívny lízing je bez vstupného kapitálu, zákazník si vozidlo len prenajíma a po skončení zmluvy ho odovzdá naspäť. Výhodou je aj minimálne administratívne zaťaženie, keďže splátka je účtovaná ako nákladová položka.“ Veľkým benefitom je aj skutočnosť, že leasingová spoločnosť na seba preberá agendu súvisiacu s údržbou, výmenou pneumatík, či potenciálnymi opravami.

image
Shutterstock

VWFS ponúka finančné produkty pre koncernové, ako aj nekoncernové vozidlá, rovnako nové, aj ojazdené. Firemným zákazníkom poskytuje viaceré finančné produkty. Klient môže mať multimodelovú flotilu a tiež využívať rôzne finančné produkty, ktoré sú v jej portfóliu. Je na klientovi, či mu viac vyhovuje financovanie prostredníctvom operatívneho alebo finančného lízingu alebo využije štandardný úver.

Rozvoj elektromobility je ďalšou oblasťou, kde sa lízing môže ukázať ako atraktívna možnosť financovania, najmä vzhľadom na rýchlo sa meniaci technologický vývoj. „Predpokladáme, že práve záujem o elektromobily zvýši aj záujem o financovanie vozidiel,“ hovorí Lucia Dobos. „Pri elektromobiloch je pre klienta operatívny lízing vozidiel jednoznačne zaujímavý najmä preto, že riziko z vývoja nákladov na servis a straty hodnoty vozidla prenáša klient na lízingovú spoločnosť.“

V budúcnosti je možné očakávať ďalší rast v oblasti operatívneho lízingu, a to najmä vzhľadom na zvýšenú popularitu elektromobilov a rýchlu zmenu technológií v automobilovom priemysle. Pre firmy, ktoré chcú byť na čele týchto zmien a využiť najnovšie technológie bez veľkých vstupných investícií, sa operatívny lízing javí ako ideálne riešenie.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. máj 2024 16:48