Pexels
StoryEditor

Slováci na US Open: Kto zabojuje o rekordných 3 000 000 USD?

22.08.2023, 13:00

Posledný augustový pondelok sa v New Yorku začína 4. Grand slam sezóny – US OPEN s rekordnou dotáciou 65 000 000 amerických dolárov. V pavúku hlavnej súťaže bude mať zastúpenie aj Slovensko. Podarí sa niekomu z našich prekvapiť aspoň tak, ako naposledy na French Open Anne Karolíne Schmiedlovej, ktorá sa prebojovala medzi TOP 16?

V hlavnej fáze 143. ročníka US Open – už tradične posledného Grandslamu sezóny, sa predstaví 128 profesionálnych tenistov a tenistiek vo dvojhrách, 64 párov vo štvorhrách a 32 párov v zmiešaných štvorhrách. Kvalifikácia bude prebiehať od 22. 8. – 25. 8., prvé kolo hlavnej súťaže začne 28. 8., turnaj vyvrcholí finálovým zápasom mužov v nedeľu 10. 9. na centrálnom kurte Arthur Ashe Stadium, ktorý je vďaka kapacite 23 771 miest najväčším na svete.

Rekordné dotácie

Tituly spred roka budú vo dvojhrách obhajovať aktuálne svetové jednotky – Španiel Carlos Alcaraz a Poľka Iga Swiatek. Približne o 5 miliónov dolárov sa v porovnaní s minulým rokom zvýši celková dotácia podujatia, ktorá dosiahne rekordných 65 000 000 USD. Víťazi singlovej súťaže si odnesú po 3 mil. USD a 2 000 bodov do rebríčka. Porazení semifinalisti 1,5 mil. USD a 1 200 bodov. Každý tenista, ktorý sa predstaví v hlavnej fáze turnaja má istú prémiu vo výške 81 500 USD.

Súčasné postavenie Slovákov v rebríčku ATP či Sloveniek v rebríčku WTA predznamenáva, že postup do tretieho a vyššieho kola by bol milým prekvapením. Ak by sa niektorému z nich podarilo postupom do osemfinále napodobniť A. K. Schmiedlovú z French open, mohol by sa tešiť na zaujímavých 284 000 USD.

Šance Slovákov

Právo priameho nasadenia do hlavnej fázy turnaja má 104 tenistov a tenistiek podľa bodov v rebríčku. V trojkolovej kvalifikácii sa o 16 ďalších miest pobije 128 mužov a žien. Zvyšných 8 miest doplnia hráči a hráčky, ktorým organizátor venuje tzv. divokú kartu.

V roku 2022 si v hlavnej fáze US OPEN zahrala štvorica Slovákov. Gomboš a Molčan vypadli v prvom, Schmiedlová a Kužmová v druhom kole.

Naším najvyššie postaveným tenistom v rebríčku ATP je v súčasnosti Alex Molčan, ktorý zatiaľ nedokázal nadviazať na výborné výkony z minulého roka a vypadol z prvej stovky. Aktuálne mu patrí 115. priečka. Je tak pravdepodobné, že o hlavnú fázu bude musieť zabojovať v kvalifikácii. V druhej stovke sú ešte Jozef Kovalík a Lukáš Klein, ktorí figurujú na 153., resp. 154. mieste. Právo štartu v kvalifikácii bude mať tiež Norbert Gomboš, ktorému aktuálne patrí 214. miesto v rebríčku ATP

V ženskom rebríčku WTA máme na 70. mieste Annu Karolínu Schmiedlovú, ktorá sa predstaví v hlavnej fáze. Práve do nej vkladajú slovenskí fanúšikovia najväčšie nádeje. Jej posledné výsledky naznačujú dobrú formu. Okrem už spomínaného osemfinále na French Open si dobre počínala aj na augustovom Prague Open, kde sa dostala do štvrťfinále.

Bez kvalifikácie by sa v prvom kole US Open mohla predstaviť aj Viktória Hrunčáková (tenisoví priaznivci ju poznajú ešte pod priezviskom Kužmová), ktorá vo Wimbledone prešla kvalifikáciou bez strateného setu. Tentokrát má však šancu priameho nasadenia. Aktuálne jej patrí 109. priečka a tak je pravdepodobné, že sa kvalifikácii vyhne. Samozrejme, v prípade, že sa minimálne 5 tenistiek z rebríčka nad ňou zo súťaže odhlási. Naopak, cez kvalifikáciu sa pokúsi prebojovať Rebecca Šramková.

Tip pre Vás: Ak máte radi stávkovanie, tak na tenisové výsledky posledného tohtoročného Grand slamu môžete tipovať už aj počas kvalifikácie. Budete veriť našim?

VAR už aj v tenise

Videoasistent rozhodcu (VAR) známy najmä z futbalových zápasov bude premiérovo použitý aj na Grandslame. Rozhodca si bude môcť určité sporné situácie pozrieť v opakovanom zábere na obrazovke.  Spoločne s jastrabím okom, ktoré je využívané už dávnejšie, to bude znamenať ešte menej rozhodcovských chýb.

VAR bude k dispozícii na 5 kurtoch, na ktorých sa odohrá viac ako polovica zápasov.

Možnosť tipovať tenisové výsledky naživo

Pre tipérov je US OPEN nepochybne jednou z TOP udalostí sezóny. Stávkové kancelárie ponúkajú bohaté možnosti tipovania. Popularita online stávkovania neustále rastie, rovnako ako LIVE tipovanie. Vďaka nemu je možné tipovanie viacerých stávkových príležitostí podľa vývoja daného zápasu. Tipy na tenis môžu priniesť zaujímavé výhry a sú tiež zárukou väčšieho napätia počas sledovania posledného Grandslamu sezóny v TV.

Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a vzniku závislosti. Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 00:46