StoryEditor

Ako zmierniť tlak na bedrovú chrbticu

21.06.2023, 00:00

Bolesť bedrovej chrbtice môže byť veľmi nepríjemná a obmedzujúca, ale existujú spôsoby, ako jej predchádzať a správne ju liečiť.

Čo je to bedrová chrbtica

Bedrová chrbtica je najmenej pohyblivá časť chrbtice. Nízka pohyblivosť je spôsobená jednak tvarom stavcov, ktorý znemožňuje ich roztiahnutie, a jednak silnými väzmi. Skladá sa z piatich stavcov, ktoré tvoria stabilnú oporu tela a umožňujú pohyb. Označujú sa písmenom L a číslami 1 až 5. Nachádza sa v dolnej časti chrbta.

Aké sú príznaky bolesti bedrovej oblasti

Môže zahŕňať tupú, pulzujúcu alebo ostrú bolesť v dolnej časti chrbta, ktorá sa môže šíriť do zadku, stehien alebo nôh. Môže byť spojená aj s obmedzenou pohyblivosťou, svalovou stuhnutosťou a napätím v bedrovej oblasti. Príčiny bolesti bedrovej chrbtice môžu byť rôzne, vrátane svalového napätia, zranenia, degeneratívnych zmien alebo zlého držania tela.

Základné príznaky

  • Svaly v bedrovej oblasti sa ľahko unavia a rýchlo ochabnú.
  • Bolesť sa zvyčajne dostaví, keď zostanete v jednej polohe (napríklad v stoji alebo v sede) a nehýbete sa.
  • Ráno môžu byť svaly v bedrách stuhnuté, ale počas dňa sa postupne zahrejú a pohybom sa zlepšia. Bolesť sa však môže zhoršiť, keď sa unavíte.

Kľúčom k úspechu je účinná prevencia bolesti bedier

Najlepším spôsobom, ako predchádzať bolesti bedrovej chrbtice, je udržiavať bedrovú oblasť silnú a pružnú. Pravidelné cvičenie zamerané na posilnenie svalov brucha, chrbta a chrbtice môže pomôcť udržať stabilitu bedier a zvýšiť ich odolnosť voči zraneniam. Dôležité je aj správne držanie tela počas každodenných činností, ako je napríklad sedenie na kancelárskej stoličke. V tomto prípade odporúčame vyhľadať ergonomickú stoličku, ktorá dokáže čiastočne riešiť tieto problémy, napríklad zdravotnú stoličku Adaptic.

Keď vás už bolí bedrová chrbtica, je dôležité počúvať svoje telo a poskytnúť mu primeranú starostlivosť. Prvým krokom je upokojenie bolesti a zníženie zaťaženia bedrovej chrbtice. To možno dosiahnuť odpočinkom a obmedzením činností, ktoré bolesť zhoršujú. Studené obklady na postihnutú oblasť môžu tiež pomôcť znížiť zápal a opuch.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
11. máj 2024 21:38