FM Logistic
StoryEditor

Logistika budúcnosti bude čeliť veľkým výzvam. Aké scenáre nás čakajú o 20 rokov?

22.06.2023, 00:00

Rastúca úloha logistiky a dopravy vyvoláva mnoho otázok o vývoji a význame tohto odvetvia v budúcnosti. Globálny logistický operátor FM Logistic pozval externých a interných odborníkov, aby preskúmali vízie zo správy Logistika 2040 a hľadali odpovede na otázku: Čo môžeme urobiť, aby sme sa vyhli čiernemu scenáru?

Výzvy posledných rokov ukázali, akú dôležitú úlohu zohráva logistický priemysel v medzinárodnom hospodárstve. Pandémia, vojna na Ukrajine alebo hospodársky pokles vážne otriasli základmi doterajšieho sveta, ale zároveň jasne ukázali význam logistiky ako kľúčového prvku fungovania hospodárstva. Logistika je už dnes jedným z najdôležitejších odvetví národných hospodárskych systémov a jej úloha bude aj naďalej kľúčová, ak nie ešte významnejšia.

Pokus o predpovedanie budúcnosti

Mnohí odborníci z odvetvia sa zamýšľali nad tým, ako presne by táto úloha mohla vyzerať, a pokúsili sa predpovedať budúcnosť. Spoločnosť FM Logistic sa rozhodla pristupovať k tejto téme profesionálne a v roku 2020 pozvala prognostickú spoločnosť 4CF, aby preskúmala možný vývoj odvetvia v horizonte 20 rokov. Tak vznikla správa "Logistika 2040", ktorá opisuje 3 potenciálne vízie budúcnosti nielen logistiky, ale aj smerovania sveta ako takého. Logistické scenáre na rok 2040 boli preskúmané a vypracované s cieľom iniciovať diskusiu o budúcnosti logistiky a jej úlohe v ekonomike o dve desaťročia, ako aj inšpirovať k inovatívnym riešeniam.

Hi-tech, udržateľnosť alebo kríza?

V scenári orientovanom na špičkové technológie by ich rozvoj viedol k riešeniu takmer všetkých problémov a pomohol by posilniť spoluprácu medzi výrobou a logistikou, čo by zákazníkom umožnilo prijímať objednávky na presnom mieste a v presnom čase. Očakáva sa, že automatizácia a robotizácia by prispeli aj k dosiahnutiu environmentálnej neutrality v priemysle. Technológie šetrné k planéte sú dôležité aj v druhom scenári. Vo svete nulového rastu sa hospodárstvo a spoločnosť zameriavajú na boj proti klimatickým zmenám. Na trhu dopravy a logistiky zostávajú len najväčší hráči, ktorí by si mohli dovoliť radikálne zmeny vo svojom podnikaní. Logistika preto zohráva rozhodujúcu úlohu pri rozvoji zelených miest a dosahovaní klimaticky neutrálneho podnikania. Tretí, "čierny" scenár naopak predpokladá nedostatočnú medzinárodnú spoluprácu, ktorá by sťažila rozvoj a riešenie globálnych problémov. Svet by čelil viacerým hospodárskym krízam a dôsledkom klimatických zmien.

Kľúčom je poctivá príprava opatrení

Po viac ako troch rokoch dynamických zmien vo svete sa autori správy rozhodli ešte raz pozrieť na vypracované scenáre a dospeli k prekvapivému záveru - čierny scenár, ktorý sa zdal najmenej pravdepodobný dokonca aj v pandémii, sa blíži k naplneniu pre súčasnú nestabilnú geopolitickú situáciu. Tá oddialila aj zmeny šetrné k životnému prostrediu a vzdialila nás od udržateľného scenára.  Cieľom zverejnenia aktualizovanej správy je zvýšiť informovanosť a inšpirovať rozhodovacie orgány, aby prijali opatrenia pre budúcnosť už teraz. S rastúcou úlohou logistiky a dopravy vo svete by mal ísť ruka v ruke aj väčší pocit zodpovednosti za prijaté opatrenia.

Aktualizovanú správu spolu s odbornými pripomienkami nájdete tu.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. apríl 2024 15:11