StoryEditor

Skvelá doprava, služby a zdravé kancelárie. V Palme vyrastú Uptown Offices

30.05.2023, 00:00

Tie priestory budú najlepšie v Bratislave. Bezproblémovo dostupné autom aj pomocou MHD. S veľmi bohatou občianskou vybavenosťou v novej štvrti, ktorá ponúkne všetko – od kaviarní a reštaurácií, cez obchody a športoviská, až po zdravotnícke zariadenie či škôlku. Palma Uptown Offices skrátka nanovo definuje pojem „vynikajúce pracovné miesto“.

Už dnes sa intenzívne pracuje na tom, aby sa z bývalého priemyselného závodu na Račianskej ulici stala plnohodnotná mestská štvrť. Prvá etapa revitalizácie brownfieldu vytvorí viac ako 23-tisíc štvorcových metrov najmodernejších firemných priestorov, ktoré sa budú vyznačovať vysokou kvalitou interiérov a extrémnou energetickou efektívnosťou. A to znamená významné úspory v platbách za energie a samotnú prevádzku.

Žiadne mrakodrapy nečakajte. Aj veľký nájomca sa pohodlne zmestí na jedno poschodie. Palma totiž bude miestom pre ľudí. Preto ju budú tvoriť budovy v mierke prispôsobenej práve ľuďom, s premyslenou architektúrou, ktorá prirodzene prepojí vnútorné a vonkajšie priestory. V tom je vidieť filozofiu Gehl Architects, slávnych dánskych urbanistov, ktorí pomohli z Kodane urobiť najlepšie mesto pre život a prácu na svete. A rovnaké ambície mali aj v tomto prípade.

Nové lokálne centrum tak prinesie bulvár pozdĺž Račianskej, veľkorysé centrálne námestie, dažďové záhrady, vegetačné strechy a ďalšiu zeleň, 10-tisíc metrov štvorcových pre služby a menšie obchody, ihriská pre deti aj dospelých... Vznikne kampusová atmosféra spájajúca prácu a pulzujúci život, tak odlišná od monotónnych a sterilných sklenených veží.

image
Corwin

Areál Palmy bude charakteristický aj absolútnou preferenciou chodcov a cyklistov pred autami. Tie sa budú hýbať len po jeho obvode a pod zemou. Tu motoristov čaká všetok komfort vrátane veľkorysej infraštruktúry pre elektromobily. Palma aj týmto bude potvrdzovať svoj status najudržateľnejšieho projektu na Slovensku. Certifikácia LEED Platinum je samozrejmosťou. A i vďaka výbornému napojeniu na mestskú a vlakovú dopravu bude dokonca uhlíkovo neutrálnym projektom. Aktuálne sú v Európe len dvaja držitelia LEED Zero Carbon certifikátu (z toho jedným je bratislavský Einpark, taktiež od CORWIN-u). Palma Uptown Offices sa k nim pridá. A to výrazne uľahčí nájomcom plnenie požiadaviek ESG, ktoré sa v blízkej budúcnosti stanú povinné pre veľký počet firiem

CORWIN dlhodobo presadzuje vo svojich projektoch udržateľný prístup k životnému prostrediu. No nie je to len o pocite zodpovednosti voči prírode. Je dokázané, že udržateľné budovy sú schopné znížiť spotrebu energií až o 70 percent. Zároveň zdravé vnútorné prostredie pozitívne ovplyvňuje efektivitu práce, znižuje chorobnosť zamestnancov a dokáže zvýšiť ich produktivitu až o 25 percent. Sídliť v zdravých priestoroch sa skrátka aj finančne vyplatí.

Prispeje k nim aj vnútorné vybavenie a použité technológie. Napríklad, výkon ventilácie bude stúpať či klesať na základe  monitoringu koncentrácie CO2 v miestnostiach, interiéry budú vybavené hypoalergénnymi kobercami. Termoreguláciu dostane na starosť mimoriadne tiché, rýchle a energeticky efektívne kúrenie a chladenie pomocou tepelných konvektorov a moderných fancoilov. Samozrejmosťou bude vysokorýchlostná kabeláž, full LED osvetlenie, či exteriérové a interiérové tienenie. A aj tradičné a rokmi osvedčené otvárateľné okná pre pohodlné a bezpečné vetranie kedykoľvek.

image
Corwin

PROJEKTY CORWIN:

Einpark Offices

Vlajková loď CORWINu v office segmente. Patrí medzi jedno percento najudržateľnejších stavieb svojho druhu na svete. Je prvou budovou v strednej Európe s certifikátom LEED Zero Carbon, ktorý potvrdzuje, že ide o uhlíkovo neutrálny projekt. Zdravé vnútorné prostredie pre zamestnancov zabezpečuje využitie tých najmodernejších systémov ventilácie a klimatizácie, ktoré čerpajú energiu z obnoviteľných zdrojov. Ich využitie uľahčuje aj mimoriadna energetická efektivita celej budovy. Vynikajúce podmienky pre elektromobilitu, chodcov či cyklistov.

Blumental Offices

Predstavuje ukážkový príklad revitalizácie brownfieldu. Miesto ruín tabakovej továrne dnes stojí multifukčný komplex, ktorý pozdvihol celé svoje okolie na novú úroveň. Okrem 19 500 m2 prenajímanej plochy je jeho súčasťou aj nové a živé námestie Mateja Korvína. Ako je pre projekty CORWIN typické, pokrývajú ho zelené strechy, ktoré na fasáde dopĺňa jurský vápenec.

Vilharia

Najväčší a najudržateľnejší kancelársky projekt v Slovinsku začal CORWIN budovať na jar 2023. Takmer 38-tisíc m2 plochy privíta svojich nájomcov v roku 2024. Podobne, ako v prípade Palmy stavil developer na spoluprácu so škandinávskymi odborníkmi. Architektúra z pera Schmidt Hammer Lassen prinesie škandinávsku jednoduchosť, komfort a množstvo prirodzeného svetla. Pre hostí a návštevníkov bude k dispozícii otvorené prízemie, nájomcovia nájdu priestor na relax a socializáciu aj na zelenej streche.

Palma Uptown Offices

Vyrastú v severnej časti 6-hektárového areálu bývalého závodu Palma v Bratislave. Návrhy vychádzajúce z urbanizmu Gehl Architects sú z dielne lokálnych ateliérov A1 Architecture či Ad Collegium a Superatelier. S ambíciou stať sa najlepším office priestorom v meste prinesú Uptown Offices okrem administratívy  aj kompaktné mestské bloky s námestiami, občiansku vybavenosť, množstvo zelene a rôzne služby. Vstup do areálu bude z Račianskej ulice, ktorú CORWIN premení na moderný mestský bulvár. Pôjde o prvú etapu revitalizácie celého pozemku, v súčasnosti disponuje záväzným stanoviskom hlavného mesta, ktoré potvrdzuje jej súlad s územným plánom. Predpokladaný začiatok stavby je v roku 2025.

Pre viac informácií navštívte www.palmaoffices.sk

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 00:01