Jozef Janík, ATOPS DevelopmentGescha Photography
StoryEditor

Fix hypotéky môže byť až nečakane prívetivý: Riešenie ponúka developer

03.04.2023, 00:00

Prísne bankové regulácie v súvislosti s realitami nepustia a kto aj dosiahne na hypotéku, môžu ho odradiť aktuálne vysoké úrokové sadzby financovaného bývania.

Konštelácia si žiada, aby s ústretovým riešením, uspokojivým a priechodným pre všetky tri zainteresované strany, prišiel developer.

image

Vizualizácia Nová Tulipa, Kvetoslavov

ATOPS Development

Reálna úroková sadzba iba 1,49 %

„Hľadali sme spôsob, ako osloviť potenciálnych klientov, dopriať im rozdielový impulz pri rozhodovaní a najmä ich naozaj významne odbremeniť od časti nákladov,“ vysvetľuje Jozef Janík, majiteľ spoločnosti ATOPS Development, ktorá vznikla už v roku 2011 a zameriava sa na výstavbu bytových domov v dojazdovej blízkosti od Bratislavy.

Výsledkom úvah je originálna akcia: ATOPS Development garantuje, že počas troch rokov trvania fixu bude svojim klientom pravidelne kompenzovať rozdiel medzi bankovým úrokom a extrémne únosnejšou sadzbou iba 1,49 % ročne.

image

Developer garantuje úrok 1,49 % s fixáciou až na tri roky

ATOPS Development

Potenciálny fond na ďalší rok splátok

Na ilustráciu: pri hodnote nehnuteľnosti 200-tisíc eur, výške hypotéky 160-tisíc eur a bankovej úrokovej sadzbe 4,5 % ročne je rozdiel v mesačnej splátke až 259,28 eura v prospech klienta. Úspora počas trojročného fixu je takmer 10-tisíc eur, úplne presne 9 334,08 eura. Pri prerátaní vlastne ide o fond na ďalší rok splátok.

Hlavnou cieľovou skupinou sú mladé rodiny, pri ktorých je dôvodný predpoklad, že práve počas troch rokov trvania fixu kariérne postúpia k vyššiemu príjmu, respektíve sa jeden z partnerov medzičasom vráti do pracovného procesu po rodičovskej dovolenke.

Napriek terajším vysokým úrokovým sadzbám hypoték je financované bývanie vždy výhodnejšie ako prenájom.

„Pre mladých je prenájom iba dočasným východiskom na obdobie štúdia či prvého zamestnania. Ak by suma za splátku hypotéky aj bola totožná či dokonca nepatrne vyššia ako komerčné nájomné, z dlhodobého hľadiska treba vnímať fakt, že financované vlastné bývanie vám napokon zostane, zatiaľ čo prenájom platíte tretej strane.

K rozhodnutiu podujať sa na tento krok však musí každý dozrieť počas fázy stabilizácie, s ktorou sa prirodzene spája tendencia budovať si popri profesijnej pozícii aj súkromné zázemie,“ konštatuje Jozef Janík.

image

Vizualizácia Corvus Malacky

ATOPS Development

Kompenzácia každý mesiac

Stanovená mesačná frekvencia úľavy pre rozpočet domácností má svoju logiku a prínos: „Vychádzame hlavne z toho, že práve v takejto periodicite odchádzajú z účtu splátky hypotéky. Klient od úplného začiatku vie, koľko počas troch rokov bude mesačne splácať a zároveň koľko mu obratom vyplatíme nazad. O to pokojnejšie bude môcť prejsť turbulentným obdobím, ktoré všetci v terajšej, všeobecne neistej ekonomickej situácii zažívame.“

Podmienkou pri akcii s garantovaným reálnym úrokom iba 1,49 % p.a. na celé obdobie trojročného fixu je získanie hypotéky na byt v niektorom z projektov ATOPS Development, a to pri vlastných zdrojoch vo výške aspoň 20 % a splácaní rozloženom na 30 rokov.

Záujemca nemusí zdĺhavo a zaťažujúco obchádzať banky. Podklady mu na komfortný výber pripraví firemný finančný poradca.

Pre klientov postavili aj škôlku

ATOPS Development momentálne má v ponuke byty v projektoch Panský DvorPanské Záhrady zhodne v Sekuliach, Corvus Malacky v spomenutom okresnom meste na Záhorí, ďalej Malé hliny v Modre a Nová Tulipa v Kvetoslavove.

V súvislosti s posledným uvedeným projektom sa ukázala dôležitosť detailov, vďaka ktorým sú klienti komplexne saturovaní: „K veľmi dôležitým faktorom patrí existencia zariadení pre deti. V Kvetoslavove sme túto požiadavku našich klientov vnímali natoľko intenzívne, až sme ako bonus postavili škôlku. V tomto trende hodláme pokračovať: sme pripravení v prípade potreby vybudovať materské školy aj v ďalších novovznikajúcich lokalitách.“

Každý projekt má svoju osobitosť. Spoločným menovateľom je, že sa nachádzajú v blízkosti lesov, lúk alebo viníc: „Klienti sa na tých miestach cítia príjemne, radi si na ne zvykajú, plnohodnotne tam môžu tráviť voľný čas.

Zďaleka nie každý mladý človek chce zostať bývať v metropole. Skôr naopak: „Väčšina si tým prejde pri rozbiehaní kariéry. Keď však nastane čas založiť si rodinu, prichádza tendencia obzerať sa po menej dynamických lokalitách predurčených na usadenejší život.“

image

Vizualizácia Malé hliny, Modra

ATOPS Development

Zeleň a všetko na dosah

Záujem o nehnuteľnosti v satelitoch metropoly dočasne utlmila slabá občianska vybavenosť, fádne či neútulné prostredie a absentujúce možnosti na kultúrne, športové a relaxačné vyžitie.

„Presne takýmito aspektami bývania sa dôkladne zaoberáme už pri prvotných úvahách o tom, ako bude projekt vyzerať a aké funkcie v ňom nájdu zastúpenie. Vkladáme do projektov benefity, vďaka ktorým sa ľudia radi vracajú domov a majú tam všetko na dosah. Našou prioritou nie je stavať veľa bytov, ale mať veľa spokojných klientov. Najväčšou satisfakciou pre nás sú pozitívne spätné väzby od nich,“ zdôrazňuje Jozef Janík.

image

Vizualizácia Panský Dvor, Sekule

ATOPS Development

Pre ATOPS Development sú príznačné nízkopodlažné bytovky moderného strihu s integrovanými priestormi pre maloobchodné prevádzky a služby: „Azda ešte viac nás však charakterizuje zeleň obklopujúca domy a prítomná aj na parkoviskách, komunitných plochách a verejných priestranstvách. Veľkú pozornosť venujeme budovaniu parkov s množstvom stromov, oddychových zón, detských ihrísk i outdoorových športovísk.“

Viac informácií: www.atops.sk

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 15:35