StoryEditor

Ako funguje klimatizácia?

22.03.2023, 00:00

Klimatizácia je v našich končinách čoraz obľúbenejšia. Niet sa však ani čomu čudovať. Letné mesiace sú každým rokom teplejšie a komplikujú nielen pracovný, ale aj bežný život. Kvôli vysokým teplotám sa nedokážeme sústrediť, oddychovať ani spať. Premýšľate, že by ste si zaobstarali klimatizáciu, no ešte predtým by ste chceli vedieť, ako funguje? V tom prípade čítajte ďalej.

Typy klimatizácií

Klimatizácie sa môžu deliť na základe viacerých parametrov. Z konštrukčného hľadiska hovoríme o týchto druhoch:

  • Klimatizácie podľa počtu vnútorných jednotiek – mono-split, multi-split.
  • Klimatizácie podľa typu vnútorných jednotiek – nástenné, kanálové, kazetové, podstropné a parapetné.

Okrem klasických klimatizácií existujú aj prenosné typy. Ich nevýhodou je však to, že zavadzajú v priestore a neposkytujú tak dobré výsledky z chladenia.

Základné fungovanie klimatizácie

V jednoduchosti povedané, klimatizácie ochladzujú budovy tak, že pomocou špeciálneho chladiva odoberajú teplo zvnútra a prenášajú ho von. Chladivo s teplým vzduchom prechádza cez medené potrubie a následne ho odovzdáva vonkajšej jednotke. Tá ho pomocou ventilátora fúka von.

image
Unsplash.com

Komponenty klimatizácie

Jednotlivé typy klimatizácií sa od seba odlišujú v závislosti od vami zvoleného modelu a značky. Vo všeobecnosti sa však skladajú z piatich mechanických komponentov. Sú to:

  • kompresor
  • kondenzátor
  • výparník
  • ventilátor
  • chemické chladivo

Kondenzátor, kompresor a ventilátor sa nachádzajú vo vonkajšej jednotke. Tá produkuje teplo a nesmie byť umiestnená v uzavretých priestoroch.

Proces fungovania klimatizácie

Vonkajšia a vnútorná časť klimatizácie sú prepojené medeným potrubím. Cez toto potrubie prúdi chemické chladivo, ktoré vďaka teplote mení svoje skupenstvo z kvapalného na plynné a naopak.

Základom celého systému je kompresor starajúci sa o nasávanie chladiva v plynnom stave. To sa následne stláča, čím sa zvyšuje tlak a teplota. Skupenstvo chladiva sa tak postupne mení na kvapalné, ktoré sa ďalej prečerpáva do kondenzátora.

Kondenzátor zaisťuje prúdenie vzduchu cez potrubie, kde sa nachádza chladivo, a odoberá tak interiéru teplo. Chladivo potom putuje do vnútornej jednotky, ktorá pomocou výparníka a ventilátora zabezpečuje chladný vzduch a ochladenie miestnosti.

image
Unsplash.com

Cíťte sa v interiéri príjemne počas celého leta

Tropické teploty sú nepríjemným problémom, ktorý sa však dá veľmi ľahko vyriešiť. Stačí si zaobstarať montáž klimatizácie starajúcu sa o príjemné prostredie v každom interiéri. Ak si chcete byť istí výberom kvalitného zariadenia, obráťte sa na profesionálov z TeploZima, ktorí vám poskytnú ako odborné poradenstvo, tak aj montáž klimatizácie.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 11:58