StoryEditor

Udržateľné investovanie je v kurze. Ponúka výnos aj dobrý pocit

22.03.2023, 00:00

Stále silnejúcim trendom sú investície do spoločensky zodpovedných firiem. Firiem, ktoré uplatňujú vo svojom podnikaní ESG princípy. Investičné spoločnosti záujemcom stále viac ponúkajú takto zamerané fondy.

V posledných rokoch sa objavilo mnoho udržateľných fondov a tie spravujú čím ďalej väčší majetok. Téma udržateľnosti mnohých investorov úprimne zaujíma. Pre nich už nie sú dôležité len a len zisky. 

„Predstavme si dvoch akcionárov, teda investorov, ktorí majú podiel v určitej firme. Jedného označíme za tradičného, druhého ako udržateľného investora. Ten prvý príde za manažmentom svojej firmy a spýta sa: Čo robíte pre to, aby ste zvýšili zisky firmy? Ten druhý, udržateľný investor, sa okrem ziskovosti zaujíma aj o ďalšie veci. Ako sa firma chová k životnému prostrediu, ako nakladá s odpadom. Či má konkrétny a realistický plán, ako znižovať emisie skleníkových plynov,“ charakterizuje rozdielnosť v prístupe k zodpovednému investovaniu a investovaniu Marek Jošt, analytik společnosti Simplea.

Podľa neho aj takzvane udržateľnému investorovi ide o zisky. Je to v jeho záujme, ale taktiež mu nejde o zisky za každú cenu. Presnejšie povedané, oproti tradičnému investorovi zohľadňuje environmentálne a spoločenské faktory. Avšak nejde len o „bohumilý“ prístup. Ide aj o to, že spoločnosti, ktoré dbajú na ESG princípy, znižujú riziko štátnych regulácií.

 

 

Porovnajte si investičné nástroje, ktoré ochránia vaše prostriedky pred infláciou.

 

Výhody udržateľného spôsobu investovania

Bill Gates vo svojej knihe „Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe“ píše, že dôležitý je spotrebiteľ. Ten môže napríklad znížiť emisie svojho domova tým, že inštaluje inteligentný termostat, izoluje okná, nakupuje efektívne spotrebiče. Okrem toho môže spotrebiteľ raz alebo dvakrát týždenne vynechať mäso a znížiť tak emisie, za ktoré je zodpovedný.

„Keď pôjdeme o krok ďalej, tak podobný signál môžu vyslať aj naše úspory. Tým, že budeme svoje peniaze smerovať do firiem, ktoré sa správajú zodpovedne. Do firiem, ktoré sa snažia byť súčasťou riešenia a nie problému, “ vysvetľuje Marek Jošt.

Upresňuje, že doterajšie štúdie ukazujú, že udržateľný investor môže dosiahnuť podobné výnosy ako tradičný investor. Samozrejme ďalšie štúdiu budú podľa neho vznikať postupne. Tie ukážu úspešnosť týchto fondov na horizonte desiatich a viac rokov.

Nevýhody udržateľného financovania 

„No, ako to len povedať. Skrátka, zaujímavé výnosy sa občas skrývajú na škaredých miestach. Učebnicovým príkladom sú ropné spoločnosti. Ich akcie si v uplynulom roku 2022 viedli skvele. Bola to jedna z mála vzácnych výnimiek. Zatiaľ čo akcie všeobecne klesali, akcie ropných firiem svižne rástli. Napríklad tie americké o viac ako 60 percent,“ vysvetľuje jednu z „nevýhod“ udržateľného investovania analytik Simplea.

A pridáva aj ďalšie. Ratingové agentúry sa občas nedohodnú, či je nejaká firma lídrom, čo sa týka ESG kritérií. Jedna agentúra označí určitú firmu za lídra v udržateľnosti, ale druhá ju pokladá za priemernú. A to je v tom lepšom prípade. Veľa záleží na zvolenej metodike.

Zvlášť veľké investičné spoločnosti tak uplatňujú svoj vlastný prístup. Zisťujú podľa svojich vlastných kritérií, ako sú na tom dané firmy s udržateľnosťou. Pracujú s dátami renomovaných agentúr, ale aj so svojimi nárokmi na to, čo možno nazvať udržateľnosťou a čo už nie.

image
Shutterstock

Ako si vybrať udržateľný fond

Pri udržateľných podielových fondov ale inak platí to, čo pri ostatných. Investor by sa mal predovšetkým zaujímať o investičnú stratégiu fondu. Tam totiž môžu byť veľké rozdiely. Napríklad niektoré fondy sa zameriavajú na lídrov v udržateľnosti. Iné chcú predovšetkým vyradiť fosílne palivá a prípadne aj ďalšie kontroverzné biznisy. Niektoré fondy sú pri tých fosílnych palivách striktné a úplne sa im vyhýbajú. Iné sú ale ochotné kúpiť aj akcie ropnej spoločnosti, pokiaľ táto firma postupne prechádza k obnoviteľným zdrojom.

„A ďalej by sa mal investor zamerať na náklady. Jednoducho povedané, aby si nekúpil zbytočne drahý fond,“ uzatvára Marek Jošt.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 12:13