StoryEditor

Domáce biopalivá nás vzďaľujú od ruskej ropy

06.12.2022, 00:00

Súčasné využívanie biopalív, ktoré sa primiešavajú do nafty a benzínov znamená, že Slovensko nemusí doviesť viac ako 200 tisíc ton prevažne ruskej ropy ročne. A aj tento pomer môže byť ešte lepší, pretože vo viacerých krajinách Európy a sveta sa už dnes do palív primiešava väčší pomer biozložky, ako u nás. Aktuálne na Slovensku primiešavame do nafty 7% a do benzínov 9% biozložky.

Biopalivá sú kľúčové pri dekarbonizácii dopravy

Celá cestná doprava na Slovensku minulý rok vyprodukovala viac ako štvrtinu všetkých vyprodukovaných emisií skleníkových plynov v celej krajine. Pri napĺňaní klimatických cieľov ku ktorým sa Slovensko zaviazalo, preto biopalivá zohrávajú kľúčovú a nenahraditeľnú úlohu.

,,Slovensko dnes plní zelené ciele v doprave najmä vďaka biopalivám, ktoré aktuálne tvoria 90% obnoviteľnej energie v doprave. To je hodnota, ktorú ani v strednodobom horizonte nevieme reálne ničím nahradiť. Biopalivá sú dnes skrátka základom dekarbonizácie dopravy ako takej“, hovorí Radoslav Jonáš, expert Združenia pre výrobu a využívanie biopalív (ZVVB).

image
ZVVB

Nový ekodiesel v Leopoldove

Výrobu biopalív dnes na Slovensku zabezpečujú firmy Meroco (biodiesel) a Enviral (bioetanol). Spoločnosti patria do skupiny Envien Group, ktorá je jedným z kľúčových producentov biopalív v Európe. Je súčasťou skupiny firiem, ktoré patria do portfólia podnikateľskej skupiny Jána Sabola, ktorá zamestnáva viac ako 8 tisíc ľudí a patrí medzi najvýkonnejšie podnikateľské zoskupenia v krajine.

V týchto dňoch otvorili slovenskí biopalivári v Leopoldove prvú čerpaciu stanicu Solar 2009, kde môžu motoristi natankovať moderný ekodiesel s označením B30, ktorý obsahuje až 30 percent biozložky.

,,Pre vodičov vybraných osobných vozidiel s naftovým motorom je na tejto čerpacej stanici k dispozícii ekodiesel B30. Toto unikátne palivo prináša v porovnaní s bežnou naftou emisnú úsporu vyššiu ako 16 percent“, povedal predseda predstavenstva firmy Meroco Robert Spišák podľa ktorého: „Iba  v našej 74 člennej firemnej flotile osobných áut dokážeme využívaním paliva B30 ušetriť až 39 ton emisií CO2 ročne. To je najlepší dôkaz toho, aké veľké úspory emisií CO2 vedia biopalivá reálne priniesť“.

Ekodiesel B30 sa vyrába najmä z rastlinných olejov, ale využívajú sa aj použité kuchynské oleje a tuky, ktoré už dnes tvoria približne 25 percent vstupných surovín. „Tam smeruje náš výskum a vývoj, to je to na čo sa orientujeme a do čoho investujeme. Sme presvedčení, že efektívne využívanie odpadov je budúcnosť celej rozumnej civilizácie“ dodáva Róbert Spišák.

image
Ladislav Chovan

Výrobcovia biopalív prispievajú ku sebestačnosti

Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) je domáca výroba biopalív, ktorých hlavnou surovinou je dnes repka olejná a kukurica, dôležitou súčasťou celého poľnohospodárskeho sektora. Predseda SPPK Emil Macho napríklad viac krát odmietol laické názory, že repka olejná umelo zaberá plochy pre pestovanie rastlín na produkciu potravín.

„To môže povedať iba poľnohospodársky amatér, ktorý nevie, alebo nechce vedieť, že repka je uznávaná a vysoko efektívna plodina, ktorej pestovanie zlepšuje kvalitu pôdy a takto sa využívala už dávno pred tým, ako sa začali vyrábať biopalivá. Potvrdí vám to každý agronóm“, vysvetľuje Emil Macho.

Pri výrobe biopalív, ktorá je podľa združenia ZVVB prakticky bezodpadová navyše dokážu v Leopoldove vyrábať ako vedľajší produkt aj vysokokvalitné kŕmne zmesi (šroty), ktoré následne slúžia v živočíšnej poľnohospodárskej výrobe. „Ročne takto vyrobíme približne 220 tisíc ton kŕmnych surovín a to je presne tých 220 tisíc ton, ktoré by Slovensko inak muselo dovážať. Podotýkam, že ide o vysokokvalitné kŕmne zmesi, ktoré pochádzajú z čistej výroby a neobsahujú žiadne umelé aditíva“, zdôrazňuje Róbert Spišák.

Ako predseda predstavenstva firmy Poľnoservis, a.s. navyše nedávno Róbert Spišák podpísal aj memorandum s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom, kde sa firma zaviazala vyrobiť a dodať v prípade potreby na trh repkový olej, ktorý môže v prípade nedostatku plnohodnotne nahradiť prípadné výpadky dodávok iných rastlinných olejov.

Ku biopalivám dnes nemáme reálnu alternatívu

Združenie ZVVB zdôrazňuje, že Slovensko musí pokračovať vo využívaní reálnych obnoviteľných zdrojov energie práve preto, že sa zaviazalo prispieť ku zníženiu emisií skleníkových plynov.

V roku 2020 bol napríklad na Slovensku podiel obnoviteľných zdrojov energie v doprave na úrovni 9,3% a do budúcna ho bude potrebné zvýšiť.,,Na úrovni EÚ sa rokuje o stanovení cieľa znížiť emisie skleníkových plynov v doprave o 13 až 16%, čo je ekvivalentom zhruba 26 až 33% podielu obnoviteľných zdrojov energie v doprave. Biopalivá ako obnoviteľný zdroj energie sú preto nenahraditeľnou alternatívou k fosílnym palivám, a poskytujú okamžité a udržateľné riešenie. Čísla v tomto prípade jednoducho nepustia“, zdôrazňuje expert ZVVB Radoslav Jonáš.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 18:36