StoryEditor

Poistenie domácnosti kryje cenné obrazy i vášho domáceho miláčika

28.11.2022, 00:00

Poistenie domácnosti vníma veľa ľudí buď ako povinnú jazdu, ktorej nevenujú prílišnú pozornosť alebo ho považujú len za ďalšie výdavky navyše. V porovnaní s hodnotou majetku v domácnosti ide pritom o pár eur, ktoré vám môžu zachrániť cenné a obľúbené veci. Ak je vám preto vaša domácnosť naozaj drahá, poistite si ju.

Kým do elektroniky, umenia či doplnkov investujú ich majitelia neraz aj tisíce eur, poistiť ich sa im zdá pridrahé, prípadne ani netušia, že sa na ne poistenie vzťahuje. Poistenie domácnosti má postavenie nepotrebného výdavku k poisteniu nehnuteľnosti. Treba si ale uvedomiť, čo všetko chráni a čomu môžete vďaka nemu predísť. 

Vedeli ste napríklad, že si môžete poistiť aj potraviny v chladničke? V prípade desať a viachodinového výpadku elektriny vám poisťovňa môže preplatiť nákup v hodnote potravín, ktoré sa za tento čas pokazili. Takáto hodnota sa pri súčasných cenách môže pohybovať v stovkách eur a dá zabrať nejednej peňaženke. Dobré poistenie vás ušetrí aj takýchto nečakaných situácií.

S čím všetkým môžete ešte pri poistení domácnosti počítať?

Poistenie športových potrieb

Športové potreby sú aj pre hobby športovcov často tým drahším, čo vlastnia a zároveň terčom vandalov i zlodejov. Preto si ich hodnotu nezabudnite zahrnúť do poistnej sumy vybavenia domácnosti. V prípade odcudzenia vám poisťovňa uhradí náklady na kúpu nových športových potrieb.

Niektoré poisťovne ako napríklad Colonnade poskytujú toto poistenie až do limitu poistnej sumy, čo je výborná správa pre majiteľov drahých obľúbených kúskov.

Je vaším najvzácnejším spoločníkom bicykel? V tom prípade môžete využiť aj pripoistenie proti krádeži zo zabezpečeného miesta mimo vášho bytu, garáže či pivnice. Nezabudnite však prečin ihneď nahlásiť polícii. 

Ochrana vašich cenných obrazov a dizajnových doplnkov

Ste milovníkom umenia alebo si len radi skrášľujete svoju domácnosť peknými doplnkami? Vzácne obrazy či umelecké predmety od svetových návrhárov sú obľúbenou investíciou s pridanou hodnotou. Ani tie však nie sú odolné voči požiaru, krádeži či inému znehodnoteniu. Poistenie domácnosti vám zabezpečí pokojný spánok aj v tomto prípade. 

image
www.dreamstime.com

Zabezpečená je aj vaša elektronika

Život bez telefónu, tabletu, notebooku či inej elektroniky si dnes už ťažko dokážeme predstaviť, lebo okrem zábavy ich používame aj na prácu. Skrat, prepätie či následný požiar dokážu tieto drahé zariadenia poškodiť a spôsobiť vysoké výdavky. Poistenie elektronických zariadení vám uľahčí rýchle obstaranie novej elektroniky bez dosahu na rodinný rozpočet.

Kryje aj veci, ktoré nevlastníte, ale zodpovedáte za ne 

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že niektoré veci, ktoré používate, nevlastníte? Napríklad taký set-top box či wi-fi router. Používate ho denno-denne, ale oficiálne patrí stále jeho dodávateľovi. V prípade poškodenia zariadenia vodou či požiarom ste však zodpovední vy. Poistenie domácnosti vás ušetrí starostí aj v tomto prípade a zaplatí škodu za vás. Zíde sa vám aj pri požičaní šiat na svadbu či náradia na domáce majstrovanie. 

Poistenie majetku na internáte alebo v ubytovacom zariadení 

Hotely a internáty poskytujú dočasné ubytovanie, kde prirodzene využívate svoju osobnú elektroniku ako počítač, televízor, ale aj také veci ako kolobežka na prepravu. Dobrou správou je, že poistenie domácnosti VIVA, ktoré sa vzťahuje na veci  v mieste poistenia, sa na ne vzťahuje aj v hoteli či na internáte. Nepotrebujete teda žiadne ďalšie poistenie navyše. 

image
www.dreamstime.com

Poistenie pre vašich domácich miláčikov

Aj pes, mačka či fretka môže byť členom vašej domácnosti bez ohľadu na to, či máte čistokrvné zviera s rodokmeňom za tisícky eur alebo „najdúcha“ z útulku. Okolie je často bezohľadné voči zvieratám a v prípade úrazu či otravy vášho miláčika sa nevyhnete vysokým účtom za operáciu, lieky, pooperačnú starostlivosť či zdravotné pomôcky. Tušili ste, že si môžete poistiť aj svojho domáceho miláčika a ušetriť na vysokých veterinárnych výdavkoch?

Vybraný typ poistenia môže zahŕňať aj poistenie zodpovednosti za škody, ktoré vaše zviera spôsobí niekomu inému. 

Poistenie aj pre záhradkárov

Hoci sa to z názvu nezdá, poistenie domácnosti kryje aj veci na vašej záhrade pri dome. Ak patríte medzi vášnivých záhradkárov, určite majú pre vás pomocníci ako robotická kosačka či elektrický vyžínač vysokú hodnotu. Keď sa vám tieto zariadenia na vašom pozemku poškodia pri víchrici, záplave alebo budú odcudzené, poisťovňa vám škodu uhradí do 5 % z poistnej sumy domácnosti. 

Pri každom type poistenia záleží jeho rozsah a krytie rizík od balíka, ktorý si zvolíte. Preto je dobré vopred sa informovať a vybrať si taký druh, ktorý bude šitý na mieru vám.

Dôvodov, prečo si poistiť domácnosť, by sa našlo ešte oveľa viac. Taktiež je ideálne, ak si pre ešte väčšiu ochranu spoločne s domácnosťou poistíte aj nehnuteľnosť. Takúto možnosť ponúka poistenie VIVA, v ktorom sa ľahko zorientujete aj online. O detailoch a možnostiach poistenia sa najlepšie poradíte priamo s odborníkmi z poisťovne. 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 07:23