StoryEditor

Za slobodu musíme bojovať neustále

25.11.2022, 00:00

Sloboda nie je samozrejmosťou a aj v týchto časoch, možno ešte viac ako inokedy, je potrebné posilniť demokratické hodnoty po celom svete a investovať do fungujúcej demokracie, ochrany práv a našich hodnôt.

Keď sme pred viac ako troma dekádami štrngali kľúčmi na námestiach, volali sme po slobode, rovnosti, úcte ku každej ľudskej bytosti a dodržiavaní základných ľudských práv. Hoci pred sebou máme ešte dlhú cestu, vďaka členstvu v medzinárodných organizáciách a štruktúrach sme získali výhody, o akých sa mnohým generáciám predtým ani len nesnívalo. Pritom odkaz Nežnej revolúcie je možno práve dnes ešte silnejší. Rusko na prahu Európskej únie pošliapalo základné hodnoty demokracie, keď zaútočilo na Ukrajinu, ktorá sa previnila iba tým, že chcela slobodne rozhodovať o svojej budúcnosti.

Aj táto vojna nám ukazuje, že sloboda je vzácna a musíme si ju vážiť a ochraňovať

Za posledné mesiace sme sa zomkli a ukázali, že si naše demokratické hodnoty vieme vážiť a sme schopní preukázať solidaritu voči ľuďom, ktorí po nej tiež túžia. Tak ako sme my bojovali za svoju slobodu v roku 1989, bojujú aj dnes odvážni ľudia Ukrajiny o svoju. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti pripomína, že môžeme byť hrdí na to, ako sme dokázali rýchlo a jednotne pomôcť ľuďom, ktorí utekajú pred smrtiacimi zbraňami agresora.

Staršie ročníky si živo pamätajú udalosti, ktoré predchádzali17. novembru 1989.

Slovenská cesta za slobodou

Pre niekoho to bol možno obyčajný deň v práci, pre iného zas v škole či s rodinou. No všetci ľudia, aj tí, ktorí sa o verejné dianie aktívne nezaujímali, cítili, že prichádza zmena. Zmena k lepšiemu, ale len v prípade, že všetci priložia ruku k dielu. Odrazu si každý občan mohol povedať svoj vlastný názor, zhromažďovať sa a zúčastňovať na demokratických voľbách či hlásiť sa k svojmu náboženskému presvedčeniu. 15 rokov po páde totalitného režimu nastal dôležitý míľnik v rozvoji Slovenskej republiky. S ďalšími deviatimi krajinami sme v máji 2004 vstúpili do Európskej únie – najúspešnejšieho integračného celku novodobej histórie. Stalo sa tak z vôle občanov, ktorí podporili vstup krajiny do Európskej únie v referende.

Podpora EÚ sa posilnila od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022. Takmer dve tretiny Európanov vnímajú členstvo v EÚ ako dobrú vec. Väčšina z nich považuje ochranu spoločných hodnôt, ako sú sloboda a demokracia, za absolútnu prioritu, aj keby to malo znamenať zvýšenie cien alebo nákladov za bývanie.

image
Shutterstock

Význam občianskej spoločnosti

Slobodu si musíme vážiť a ochraňovať ju. Demokracia, úcta k ľudskej dôstojnosti, rovnosť, právny štát, dodržiavanie ľudských práv a ochrana menšín sú základnými hodnotami, o ktoré by sme sa mali dlhodobo usilovať a podporovať ich. Našu občiansku angažovanosť môžeme pravidelne vyjadrovať v slobodných a demokratických voľbách. Nemalo by sa to však končiť vhodením lístka do hlasovacej urny.

So slobodou prichádza aj zodpovednosť. Významnú úlohu tu zohráva občianska spoločnosť a aktivisti, ktorí bojujú za lepšiu budúcnosť. Potešujúcim zistením je, že viac ako polovica mladých Európanov sa za posledných 12 mesiacov zapojila do jednej alebo viacerých mládežníckych organizácií. Každý občan môže svojím záujmom o verejné dianie pozitívne ovplyvňovať svoje okolie. V čase, keď sa na nás z každej strany valí veľké množstvo informácií, si musíme zodpovedne vybrať, čomu veriť a ako pozitívne prispieť k budovaniu slobodnej a demokratickej krajiny.

Európsky dospelák

Osemnásť rokov sme súčasťou Európskej únie. Vďaka nášmu členstvu dnes môžeme slobodne cestovať a bez obmedzení študovať, pracovať a podnikať v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ. Viac ako 40-tisíc slovenských vysokoškolákov získalo prostredníctvom programu Erasmus+ cennú skúsenosť zo života a štúdia v inej európskej krajine. Navyše, obchodovanie a nakupovanie nám uľahčuje spoločná európska mena. Naše európske členstvo nám zaisťuje bezpečnosť a prosperitu a zároveň prináša zahraničné investície. Vďaka pomoci z EÚ sa v mestách a obciach naprieč Slovenskom dodnes postavilo 2 250 km ciest. Takmer 160-tisíc ľuďom sa pomohlo s lepším vodovodom a kanalizáciou, opravili sa námestia, pamiatky, školy, nemocnice, parky a cyklotrasy. Slovenské produkty majú voľný prístup na spoločný trh EÚ, a tak si ich dnes môže bez obmedzení zakúpiť viac ako 440 miliónov Európanov.

Akčný plán pre európsku demokraciu

Ide o iniciatívu Európskej komisie, ktorej cieľom je posilniť postavenie občanov a vybudovať odolnejšie demokracie v celej EÚ. Akčný plán je reakciou na výzvy, ktoré prináša narastajúci extrémizmus a pocit vzdialenosti medzi občanmi a politikmi. Plán sa zameriava na podporu slobodných a spravodlivých volieb, posilnenie slobody médií a boj proti dezinformáciám. Od roku 2023 sa Komisia pozrie na pokrok, ktorý sa vďaka plánu podarilo dosiahnuť, a navrhne ďalšie kroky.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 10:11