StoryEditor

Živnosť alebo s. r. o.? Ako nájsť odpoveď na večnú otázku podnikateľov

22.11.2022, 00:00

Ak sa chystáte začať podnikať, je dôležité vybrať si, akým spôsobom to urobíte. Živnosť aj eseročka majú mnohé výhody, ale aj viaceré tienisté stránky. Ako sa však v spleti pravidiel vyznať a zvoliť si správne? Do úvahy musíte brať viacero kritérií.

1. Založenie podnikania

V prípade živnosti je možné začať podnikať už odo dňa ohlásenia živnosti, napríklad na okresnom úrade. Stačí vyplniť formulár. Na založenie spoločnosti s ručením obmedzeným potrebujete spísať niekoľko zakladateľských dokumentov.

2. Disponibilné príjmy

Ak človek podniká ako živnostník, môže peniaze z každej zaplatenej faktúry použiť akýmkoľvek spôsobom. V prípade eseročky peniaze z uhradených faktúr spoločník nemôže použiť na osobné účely. Nemôže ich vybrať z jej bankového účtu a kúpiť si za ne niečo na osobnú spotrebu. Musel by ich vrátiť. Musí počkať do konca roka a potom si môže vyplatiť svoj zisk.

3. Ručenie

Živnostník ručí za svoje záväzky celým svojím majetkom. Myslí sa tým celý majetok fyzickej osoby, osobný aj obchodný. Spoločnosť s ručením obmedzeným ako samostatný subjekt ručí za svoje záväzky celým svojím majetkom. Spoločník však ručí za záväzky firmy len do výšky svojho nesplateného vkladu zapísaného v Obchodnom registri. Ak má teda spoločník splatený svoj vklad, neručí svojím osobným majetkom za záväzky tejto obchodnej spoločnosti vôbec.

4. Účtovníctvo a dane

Ako živnostník máte niekoľko administratívnych povinností, ale nie je s nimi problém. Môžete si viesť jednoduché účtovníctvo, ktoré šikovnejší podnikateľ zvládne aj sám. Eseročka nie je náročnejšia na vedenie administratívy. Podnikatelia si ju zvyčajne zabezpečujú sami. Musia viesť podvojné účtovníctvo. Ako sa teda rozhodnúť? Neexistuje jediný model, ktorý by bol jednoznačne výhodný pre všetkých. Vstupuje do toho množstvo faktorov, ktoré treba v individuálnych prípadoch zohľadňovať. V neposlednom rade je dôležité myslieť na dane. Napríklad pri živnosti máte možnosť využiť paušálne výdavky 60 percent z príjmu bez ohľadu na to, či ste ich reálne mali.

Zorientovať sa v dileme, či sa práve vám oplatí živnosť alebo eseročka, a aké daňové povinnosti vás na budúci rok čakajú pri jednej či druhej forme, vám pomôže aj seriál Hospodárskych novín Dane 2023.

Štartuje už v januári, potrvá do konca marca a v tomto období nájdete v tlačených HN každý deň kvalitné a komplexné témy o daniach a odvodoch pre živnostníkov i tých, ktorí podnikajú formou s. r. o.

Využite už teraz limitovanú výhodnú ponuku predplatného a získajte 60-dielny seriál Dane 2023. Každý pracovný deň do vašej schránky.

Objednávajte tu:

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 20:07