Pexels.com
StoryEditor

MS 2022: Sú favoriti jasní?

19.11.2022, 00:00

Od nedele, 20. novembra, bude zrak všetkých futbalových nadšencov smerovať na Blízky východ. Život v mnohých domácnostiach sa na takmer mesiac výrazne zmení. Začína sa 22. futbalový šampionát.

Že to bude úplne iný šampionát, na aké sme boli doteraz zvyknutí, je jasné už teraz. Arabskí šejkovia na organizácii nešetrili, svetu sa ukážu v tom najlepšom svetle. V snahe umožniť návštevníkom čo najlepší zážitok boli dokonca ochotní uvoľniť striktný zákaz predaja alkoholu. Majstrovstvá sa odohrajú v netradičnom termíne počas rozbehnutej sezóny klubových súťaží. Zaujímavosťou tiež je, že všetkých 10 štadiónov, na ktorých sa bude hrať, sa nachádza blízko pri sebe. Žiadny nie je vzdialený viac ako 35 km od hlavného mesta.

Na šampionáte sa predstaví 32 tímov rozdelených do 8 skupín. Z každej skupiny postúpia prví dvaja do vyraďovacej fázy. Finále je na programe 18. decembra.

Koho favorizujú experti na možného víťaza tohto výnimočného svetového šampionátu? Kto môže byť jeho čiernym koňom a komu sa naopak veľké šance nedávajú?

Viaceré zvučné mená na majstrovstvá nepricestujú

Je logické, že aj tohtoročný futbalový mundial sa bude musieť zaobísť bez viacerých súčasných hviezd. Niektorí sa na šampionáte nepredstavia, pretože sa ich tímy na turnaj neprebojovali. Medzi takých patria napríklad Egypťan Salah či fenomenálny Švéd Zlatan Ibrahimovič. Azda najviac však bude fanúšikom chýbať asi najhviezdnejší útočník súčasnosti, Nór Erling Haaland.

Ďalších špičkových hráčov vyradilo zranenie. Paul Pogba sa zotavuje po operácii kolena. Podobne je na tom aj jeho krajan N´Golo  Kanté z Chelsea, ktorý absolvoval operáciu po zranení stehennej šľachy.

A potom sú aj hviezdy, ktoré sa do nabitých zostáv svojich tímov jednoducho nezmestili. Medzi nimi nájdeme napríklad dlhé roky stálicu španielskej reprezentácie a pomaly už legendu Realu Madrid Sergia Ramosa, aktuálne hrajúceho za Paríž Saint Germain. Za Španielov nenastúpi ani David De Gea, ktorý podáva výborné výkony v Manchestri United. Azda najväčším prekvapením je však absencia Thiaga Alcantaru, ktorý v drese FC Liverpool patrí medzi TOP stredopoliarov anglickej ligy. Francúzsko neposilní Ferland Mendy z Realu Madrid, Brazílčania sa rozhodli nenominovať za Arsenal Londýn v skvelej forme hrajúceho Gabriela Magalhaesa ani „Liverpoolčana“ Roberta Firmina. Výsledky holandského tímu nijako neovplyvní Ryan Gravenbercha z Bayernu Mníchov.

Tipujete futbalové výsledky? Očakávajte vyrovnané súboje a viacero prekvapení

Tipovať výsledky futbalu na takomto podujatí je doslova adrenalín. A inak tomu nebude ani tentokrát. S veľkou pravdepodobnosťou sa dočkáme veľkých výhier aj viacerých prekvapení. Komu však experti dávajú najväčšie šance?

Titul obhajujú futbalisti Francúzska, ktorí vo finále v Rusku na MS 2018 zdolali prekvapenie turnaja Chorvátsko. Chuť po posledných MS si budú chcieť určite napraviť juhoamerické tímy. Brazília skončila vo štvrťfinále, Argentína, Mexiko, Kolumbia a Uruguaj dokonca už v osemfinále. Zo skupiny nepostúpilo žiadne africké mužstvo a len jediný zástupca Ázie – Japonsko, ktoré v osemfinále podľahlo Belgicku.

Európskym tímom sa spravidla viac darí na šampionátoch, ktoré sa konajú na ich vlastnom kontinente. Mimo neho až takí dominantní nebývajú. V kombinácii s miestnym podnebím tak možno favorizovať na vyššie priečky, než ako tomu bolo v Rusku, aj viac neeurópskych tímov.

Tieto odhady potvrdzujú aj stávkové kancelárie. Keď sa pozrieme napríklad na kurzy na ifortuna.sk, zistíme, že najväčšími favoritmi sú juhoamerické tímy Brazília a Argentína. Až potom nasledujú tie európske - Francúzsko, Anglicko, Španielsko, Nemecko, Holandsko či Belgicko.

Tieto majstrovstvá sú poslednými pre Messiho a trofej z nich je jedna z mála, ktorá mu ešte chýba. Pre úspech urobí spoločne so svojou družinou všetko, čo bude v jeho silách.

Obhajcom titulu sa spravidla nezvykne príliš dariť. Bude v silách francúzskeho výberu zmeniť túto nešťastnú štatistiku? Ak sa pozrieme na aktuálne výsledky z Ligy národov, nevyzerá to na príliš oslnivú formu. Podobne je na tom napríklad aj Anglicko, ktoré vypadlo z LIGY A a v ďalšom ročníku sa tak predstaví o level nižšie.

V úplne inej pozícii je Brazília, ktorá naposledy prehrala pred tromi rokmi, 11. 9. 2019 s Peru. Na majstrovstvá príde s hviezdnym tímom na čele s Neymarom. Útočnú silu Kanárikov podčiarkuje fakt, že v nominácii je až 9 útočníkov. Čo meno, to pojem. Zaslúžene sú tak pred úvodným výkopom prvého zápasu najväčšími ašpirantmi na titul svetového šampióna.

Bude čierny kôň z Afriky?

Experti očakávajú, že zo skupiny tentokrát postúpi minimálne jedno africké mužstvo. Ak by sa to podarilo niekomu z trojice Ghana, Kamerun či Senegal, ich púť by sa nemusela skončiť ani v osemfinále. Najväčšie šance sa dávajú Senegalu a to aj napriek tomu, že jeho aktuálne výsledky sú ako na hojdačke. Prekvapiť však môže každý africký tím. Pozitívne aj negatívne.

Čiernym koňom turnaja sa ale podľa expertov môžu stať Dánsko, ktoré je vo FIFA rebríčku aktuálne na 10. mieste a Chorvátsko, ktorého forma pred MS viditeľne gradovala. Chorváti vyhrali skupinu Ligy národov práve pred Dánmi vďaka šnúre 4 výhier a v jej aktuálnej edícii si tak zahrajú na finálovom turnaji o celkové víťazstvo.

Bez šance nie sú ani ázijské tímy

Podobne, ako aj v prípade ostatného šampionátu v Rusku, experti neočakávajú výrazné úspechy ázijských tímov. Najväčšie šance na postup zo skupiny dávajú Japonsku, naopak, najmenšie Saudskej Arábii, Iránu a karibskej Kostarike. Ako sme sa ale už mnohokrát presvedčili, papierové predpoklady sú jedna vec, realita druhá. A sme presvedčení, že o prekvapenia na úkor favoritov nebude núdza ani počas tohto šampionátu.

Tip pre vás: Zapojte sa do hry o 100 000 eur. Na ifortuna.sk stačí, ak do 19. 11. vyplníte futbalového pavúka a ak budú vaše tipy správne, výhra je vaša.  

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 03:55