Andreas Krausler, konateľ spoločnosti VOLKSWAGEN Finančné služby Slovensko (VWFS). FOTO: Milan Strapko
StoryEditor

Andreas Krausler: Trend prenájmu vozidiel sa postupne dostane aj na Slovensko

21.11.2022, 00:00

Spoločnosť Volkswagen Finančné služby Slovensko s.r.o. pôsobí na slovenskom trhu viac ako 20 rokov. Má za sebou know-how nemeckej a rakúskej centrály a výhodou sú synergie koncernu VW. Funguje ako koncernová lízingová spoločnosť pre značky ŠKODA, VW, SEAT, CUPRA, AUDI, PORSCHE a aj napríklad MAN. Pokrýva teda najširšiu predajno-servisnú dílersku sieť na Slovensku, čo znamená, že jej služby sú ľahko dostupné v každom regióne. Pri operatívnom lízingu zaväzuje klienta využívať iba autorizované servisy, vďaka čomu má zákazník istotu kvality služieb a originálnych náhradných dielov.

V západnej Európe prevláda trend vozidlá si prenajímať. Jedným z dôvodov, prečo vlastníctvo auta pomaly ustupuje do úzadia, je balík služieb, ktoré prenájom formou operatívneho lízingu ponúka zákazníkovi a tiež aj popularita elektromobilov. Na rozdiel od vozidiel na palivový pohon sú výrazne drahšie a prenájom je forma, ako sa k nim ľahšie dostať. Aj z toho dôvodu vidí VOLKSWAGEN Finančné služby Slovensko (VWFS) jeden zo svojich veľkých potenciálov v operatívnom lízingu a to aj pre fyzické osoby. V rozhovore s konateľom spoločnosti VWFS Andreasom Krauslerom sa dozviete:

  • prečo je pre zákazníka výhodné financovať vozidlo cez lízingovú spoločnosť,
  • aké výhody prináša operatívny lízing oproti úveru,
  • ako vidí budúcnosť financovania áut.

Aký je rozdiel medzi finančným a operatívnym leasingom?

Zjednodušene povedané, operatívny lízing spočíva len v prenájme vozidla s komplexným balíkom služieb a finančný lízing je istým spôsobom účelový “kredit” na auto, pri ktorom si zákazník rieši všetky služby po vlastnej osi a po skončení lízingovej zmluvy je vozidlo jeho.

Aké výhody prináša operatívny leasing a pre koho je primárne určený?

Výhodou operatívneho lízingu je, že vozidlo má po celý čas vo vlastníctve lízingová spoločnosť. Ťažia z toho primárne podnikatelia, ktorí nemusia auto odpisovať, ale si oveľa jednoduchšie zaúčtujú lízingovú splátku, majú jeden účtovný doklad na celú flotilu vozidiel, vedia veľmi transparentne riešiť cash-flow, keďže splátka je po celú dobu prenájmu fixná. V cene splátky je registračný poplatok, PZP, havarijné poistenie, poistenie finančnej straty, ale aj daň z motorových vozidiel, servisný balík, výmena pneumatík alebo aj diaľničná známka či PHM karta. Všetky tieto starosti, zmluvy a účtovania klientovi ubudnú. Toto všetko riešime my. Operatívny lízing je v našom podnikateľskom prostredí ako služba už etablovaný. V súčasnosti však pociťujeme zvýšený záujem aj zo strany fyzických osôb.

Existujú nejaké doplnkové služby či benefity, ktoré ponúka leasingová spoločnosť?

Pri operatívnom lízingu má zákazník jedno číslo na kontaktnú osobu z VWFS, s ktorou všetko vyrieši. Získava komplexný balík služieb, pričom po skončení nájmu nerieši napríklad zostatkovú hodnotu vozidla, ani predaj a s tým spojenú agendu. Auto jednoducho vráti. Pre mnohých klientov je úspora času veľmi dôležitá, a práve preto využívajú naše služby. Či už ide o fyzické osoby alebo podnikateľov.

Pozrime sa na dnešné trendy v oblasti vlastníctva vozidiel. Ktoré to sú?

Slováci sa v tomto smere stále správajú veľmi konzervatívne, teda uprednostňujú auto vlastniť. V západnej Európe je trend vozidlo si len prenajímať, či už dlhodobo alebo krátkodobo a tento trend postupne prichádza aj k nám na Slovensko. Auto dnes chce každý, no nie je to lacná záležitosť. Môžete si naň roky šetriť a nemať ho, prípadne sa rozhodnúť pre staršie vozidlo s rizikom vyšších nákladov na prevádzku a servis. Vďaka produktom lízingovej spoločnosti viete meniť auto častejšie a môžete si vybrať vozidlo podľa svojich aktuálnych potrieb. Čoraz viac zákazníkov chce totiž šetriť čas, jednoducho sa zbaviť starostí.

V čom je operatívny leasing pre fyzickú osobu výhodnejší oproti bežnému úveru?

Pri operatívnom leasingu nie je potrebná žiadna akontácia, tak ako je to spravidla pri úverových produktoch. Pre fyzické osoby je zaujímavé aj to, že operatívny lízing sa neeviduje v úverovom registri. Špecializované spoločnosti, akou je aj VWFS, vás môžu odbremeniť od ďalších úkonov ako je prihlásenie vozidla, vybavenie zákonnej či havarijnej poistky, riešenia servisu, prípadných poistných udalostí alebo poskytnutie náhradného vozidla. Pre mnohých klientov je úspora času veľmi dôležitá, a práve preto využívajú naše služby. Zákazník platí mesačné splátky, na konci auto vráti a začne si prenajímať iné, ktoré mu aktuálne vyhovuje. V dnešnej rýchlej dobe plnej inovácií či nových sofistikovaných bezpečnostných funkcií je auto „zastaralejšie“ oveľa rýchlejšie, ako to bolo v minulosti. Rovnako je to aj z pohľadu zákazníka, ktorého potreby môžu byť v čase uzatvorenia zmluvy úplne iné ako v čase jej konca. Mladý 25-ročný pár môže mať o 4 roky 2 deti, čo radikálne zmení potreby a ich maličké imidžové autíčko prestane vyhovovať. Práve z tohto dôvodu očakávame silnejší trend prenájmu vozidiel namiesto kúpy.

Ako teda vidíte budúcnosť v oblasti financovania áut?

Neustály tlak na efektivitu, prebytky výrobných kapacít a silná konkurencia stlačili ceny vozidiel na minimum. Jediné, čo zvyšovalo ceny, bol legislatívny tlak na znižovanie emisií či vyššie požiadavky na bezpečnosť. Táto doba sa však s pandémiou skončila a svet motorizmu už nikdy nebude ako doposiaľ. Prichádzajúca éra elektromobilov, ktoré sú drahšie, čo zvýši záujem o financovanie. Preto predpokladám záujem o služby operatívneho lízingu, ktorý sa rozšíri aj o ojazdené niekoľkoročné vozidlá a tiež krátkodobý prenájom. Intenzívne preto pracujeme na nových ponukách, ktoré budú napĺňať potreby novej generácie zákazníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
17. apríl 2024 23:44