StoryEditor

PEPCO pomáha deťom terapiou koňmi

09.11.2022, 00:00

Príroda a zvieratá sú pre deti cenným zdrojom objavovania, učenia aj poznania. Vďaka kontaktu s nimi deti trávia viac času v exteriéri, učia sa zodpovednosti, starostlivosti, trpezlivosti ale aj láskavosti. Viaceré výskumy naznačujú, že vzájomná interakcia, špeciálne s koňmi, významne ovplyvňuje naše zdravie aj osobnú pohodu.

Po tisícročia boli kone s človekom spájané rôznymi spôsobmi. Používali sme ich pri preprave, pomáhali nám pri pestovaní potravy, využívali sme ich v boji aj v športe. Poskytujeme im starostlivosť, oni nám spoločnosť. Puto medzi nami môže byť však oveľa hlbšie. Čoraz častejšie sa objavujú úvahy o tom, že jedinečné spojenie „človek – kôň“ pomáha zlepšovať fyzické aj duševné zdravie a prispieva k celkovej pohode človeka. Využíva sa schopnosť koňa poskytovať okamžitú spätnú väzbu, komunikácia ale aj správanie koňa ako loveného zvieraťa, teda koristi, ktoré je odlišné od správania sa človeka. Kone môžu byť využívané na podporu pri prekonávaní ťažkostí v sociálnej, emocionálnej, fyzickej aj vzdelávacej oblasti. Cieľom je vytvoriť puto, ktoré pomáha regulovať a spracúvať vlastné emócie. „Prostredníctvom zážitkovej intervencie, pri ktorej sa využíva pôsobenie koňa na človeka, realizujeme rôzne aktivity s koňmi, tematicky orientované hry a úlohy“, povedala Jana Janičová, psychologička a zakladateľka Horses Heal V tomto ročníku realizujeme workshopy, ktoré sú zamerané na budovanie priateľstva, tolerancie, riešenie konfliktov, rozpoznávanie emócií, vzájomné porozumenie, podporu spolupráce aj dôveru. Sme veľmi radi, že vďaka našim partnerom môžeme bezplatne umožniť zážitok s koňmi stovkám znevýhodneným detí, rodinám s deťmi aj deťom z Ukrajiny“. Významnou súčasťou programu je viesť pozitívny vzťah k zvieratám, k sebe aj k svetu.  „Pre nás v spoločnosti Pepco je prioritou, aby sme robili viac pre deti, každý deň. Myslíme si, že je dôležité, aby sa deti mohli zúčastniť zážitkových aktivít, ktoré majú na ne pozitívny zdravotný účinok a zároveň im pomáhajú budovať si vzťah a úctu ku zvieratám. Je skvelé, že aj vďaka  workshopom sa môžu deti stretávať vonku na čerstvom vzduchu, najmä po tom, ako boli izolované kvôli pandémii, a nie vždy mohli tráviť čas so svojimi kamarátmi a rovesníkmi“, uvádza Martina Mičko, Marketing Manager PEPCO SK/CZ.

image
Pepco

Aké sú workshopy Horses Heal z pohľadu účastníkov aj samotných dobrovoľníkov?

Pani Katarína sa na workshope zúčastnila spolu so 7 ročným synom: „Bolo nám u vás úžasne, toto by mal byť povinný víkendový relax pre rodiny s deťmi podporovaný každými možnými prostriedkami. Robíte úžasnú prácu, ste skvelí ľudia a vyžaruje z vás úžasná dobrota, pokoj a láskavosť. Odchádzali sme od Vás s pocitom šťastia, voľnosti a pokoja. O deťoch ani nehovorím. Určite sa k Vám vrátime zas“.

„Mali sme obrovskú radosť, že sme sa mohli zúčastniť. Synček je osvojený a drží si odstup od zvierat od malička - v tomto prípade však nemal nijaký strach, práve naopak, po pobyte u Vás sme založili doma zbierku koníkov, z ktorej jeden dostal meno Gaston. Bol to pre nás veľký zážitok a radi si ho zopakujeme“, hodnotí pani Darinka, ktorá spolu so synom absolvovala program Horses Heal opakovane.

image
Pepco

Veľmi sa nám tam páčilo. Sme vďační za túto príležitosť stráviť krásny deň s koníkmi, deťmi, s vami (aj susediace kravičky bol zážitok) a radi si to zopakujeme. Oceňujeme veľmi priateľskú až rodinnú atmosféru. Synček mál obrovskú radosť, stále si pozerá fotky aj videá z workshopu. Musím sa priznať, že aj pre mňa to bol oddych. Malý je veľmi živé dieťa, 😂 aj napriek tomu sme sa u vás cítili bezpečne, nemusela som sa stresovať, že niečo "vyvedie" alebo si ublíži. Naozaj bolo o nás super postarané“, opísala svoj zážitok z Horses Heal pani Martina so synčekom Justínkom.

Verím, že naša práca má zmysel. Vidieť taký posun počas každého workshopu je na nezaplatenie. Ráno k nám často prídu ustráchané, hanblivé deti, deti plné očakávaní a po skončení odchádzajú veselé tváre plné zážitkov. Spätná väzba od rodičov, vychovávateľov či opatrovníkov aj detí ma len utvrdzuje v tom, že to, čo robíme, má zmysel. Bonusom je aj to, že workshopy sú vďaka našim partnerom bezplatné a vyskúšať si ich naozaj môže každý“, hovorí dobrovoľníčka Horses Heal Deana.

Pridala sa ja Kika, ktorá je v združení dobrovoľníčkou už tretí rok. „Myslím, že workshopy sú úplne úžasné. Vynikajú najmä v tom, že väčšina realizovaných aktivít sú spojené s koňmi. Najviac sa mi páči práve spolupráca koní a ľudí, vynikajúca atmosféra v našom kolektíve, ja sa cítim po každom workshope úplne oddýchnutá.

„Môžem s istotou povedať, že stať sa dobrovoľníkom v Horses Heal bolo jedno z mojich najlepších rozhodnutí, koníky majú jednoznačne blahodarný účinok. Som presvedčená, že kontakt s nimi nám prospieva a vnáša do života radosť. Je úžasné pozorovať zmeny najmä u našich detských účastníkov, nie je väčšie zadosťučinenie, ako ich vidieť od nás odchádzať šťastných a s úsmevom“, povedala Adriana, ktorá z biznis sveta nachádza v Horses Heal svoju oázu pokoja.

V združení pomáham už štyri roky a som veľmi rada, že môžem byť súčasťou tímu. Je úžasné vidieť, ako si deti počas workshopov medzi sebou budujú priateľstvá, dôveru a prežívajú skutočne jedinečné zážitky“, dodáva Simona, ktorá má počas workshopov na starosti fotenie a pohybové aktivity s deťmi.

image
Pepco

 „V Horses Heal som prvé leto a som nadšená, lebo milujem pracovať s koňmi a je to pre mňa nová skúsenosť. Programy sú vyskladané podrobne tak, aby si v nich každý našiel to svoje. Pre mňa je veľmi zaujímavé sledovať to, ako sa mení názor ľudí na kone. V minulosti som sa stretla s tým, že ľudia neverili, že kone nám môžu v niečom pomôcť, že nás môžu naučiť niečo, čo si vieme preniesť aj do komunikácie medzi ľuďmi. Som rada, že tu sa to deje. Zaujalo ma aj to, že všetci - od najmenších detí až po dospelých - prejavujú zvedavosť, chcú spolupracovať a dozvedieť sa viac. Najviac sa mi teda páči to, že tieto workshopy ponúkajú ľuďom pohľad na kone ako na priateľov, spoločníkov aj učiteľov“, uzatvára dobrovoľníčka Virág.

V Horses Heal oz organizujeme workshopy v asistencii s koňmi, ktorých hlavným cieľom podporovať duševné zdravie detí, adolescentov aj dospelých. Využívame zážitkovú intervenciu v asistencii s koňmi (EAI), ktorá využíva v interakcii s človekom kone. Ide o štruktúrovaný program, vykonáva ho tím odborníkov a zameriava sa na pomoc pri stimulácií viacerých oblastí zvládania emocionálnych, kognitívnych, motorických a sociálnych nedostatkov.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 02:07