StoryEditor

Náš svet posúvajú ďalej technológie a spolupráca

08.11.2022, 10:00

Aj v technológiách sa svet delí na čas pred a po pandémii. Dostupnosť a bezpečnosť získali dramaticky dôležitý význam a práca kedykoľvek a z akéhokoľvek zariadenia sa stala štandardom.

Neobzerajte sa do minulosti a zoznámte sa s trendami. Tí, ktorí ich prinášajú, dodávajú a spravujú IT systémy v celom svete a denne sa učia zo skúseností. Aj na Slovensku.

Tam, kde nám na ľuďoch záleží

Myšlienka, s ktorou pred desiatimi rokmi vznikla konferencia TechFórum je stále silná. „Raz do roka sme chceli na jednom mieste prezentovať riešenia a novinky výrobcov v našom portfóliu a trendy,“ hovorí Peter Trajlinek generálny riaditeľ v slovenskom AUTOCONTe.

Dnes je TechFórum udalosťou roka, kde sa nielen odborne prezentuje, ale predovšetkým sa chodí vymieňať si skúsenosti. A to sa dá iba s vernými zákazníkmi a podporujúcimi partnermi. Aj v tomto ročníku prišli stovky účastníkov do Tatier zmapovať novinky v IT brandži.

image
AUTOCONT

Nový pohľad

Často počúvame, že žijeme dobu, akú sme nikdy nezažili, o význame technológií však už nediskutujeme. „Základnou súčasťou všetkých plánov do budúcnosti je bezpečná a výkonná sieť, ktorá je schopná kedykoľvek pripojiť akéhokoľvek používateľa,“ prízvukuje Marián Puttera country leader Cisco Slovensko.

Mobilita, množstvo zariadení, práca na diaľku, aplikácie, okamžitá dostupnosť a potreba bezpečnosti sú spoločnou úlohou. Sieť budúcnosti bude musieť uniesť zvyšujúce sa požiadavky na výkon a spoľahlivosť. Podobne ako sme zvyknutí od mobilných operátorov - budeme platiť iba za to, čo v jednom okamihu chceme a potrebujeme. Aj sieť sa stane službou tak, ako sme zvyknutí v aplikačnom prostredí. V tom prípade je jediným riešením cloud.

image
AUTOCONT

Ťažká úloha byť lídrom

S generálnym riaditeľom IBM na Slovensku Fridrichom Matejíkom prišli tri témy – kvantové počítače, Red Hat akvizícia a bezpečnosť. IBM pokračuje v inštaláciách kvantových počítačov v ďalších krajinách a pre fanúšikov poskytuje ukážku na webe, kde sa dá časť kvantového hubu prenajať a skúsiť si to.

Akvizíciou Red Hat dokázala IBM, že to s open source platformou myslí vážne a spolu pokračujú v budovaní hybridného cloudu. IBM aplikácie sú implementované „v kontajneroch“ a tak to pôjde ďalej.  Zatiaľ sú to riešenia iba u veľkých zákazníkov, ale analytici predpokladajú, že trend sa bude kaskádovať na menšie biznis jednotky. IBM sa zároveň pripája celým portfóliom ku kybernetickej bezpečnosti. IBM totiž otvorila v strednej Európe veľké stredisko bezpečnostných operácií so stovkami zamestnancov.

image
AUTOCONT

Dobrá správa aj pre finančného riaditeľa

Riaditeľ Hewlett Packard Enterprise na Slovensku Martin Kahan uzavrel hlavnú partnerskú trojku konštatovaním: „Technológie nabrali neuveriteľný vývoj a rýchlosť a nedá sa tomu vyhnúť. Cloud už nie je miesto, je to skúsenosť.“ Všetci chcú zároveň dostať pod kontrolu náklady aj využívanie zdrojov a kapacity, či už ide o finančných alebo IT riaditeľov.

Cloudovú konzolu HPE GreenLake si preto predstavte ako manažment vrstvu. Hlavným princípom je platiť iba za to, čo potrebujete. Konzola spravuje rôzne výstupy a umožňuje aj rozhodovanie nad vstupmi, či už máte vlastný cloud, využívate verejný cloud, alebo takzvaný edge, kde dáta vznikajú v terabajtoch. Alebo všetky spolu. V jednom centralizovanom ovládacom rozhraní tak budete môcť monitorovať výkon aj plánovať kapacitu a v prípade potreby zabezpečíte aj novú infraštruktúru.

Tradičný hardvér reaguje

Používateľské prostredie si vyžaduje bezpečné notebooky a počítače pre hybridnú prácu. Na to reaguje aj značka, ktoré tradične kraľuje firemnému prostrediu. HP buduje infraštruktúru „bezpečne a efektívne pekne od základov” a to vrátane optimalizácie EKO systému koncových zariadení. A ak premosťujeme k tohoročnej téme konferencie, k ponuke pridáva aj predikciu možných výpadkov.

O záťaži, ktorou prešli v uplynulých rokoch dátové centrá vie hovoriť značka Lenovo hodiny. Dnes sa však pýšia označením spoľahlivého dodávateľa, keďže ich hardvér garantuje výkon, spoľahlivosť, efektivitu a bezpečnosť. Záťaž zároveň ukázala ďalší rozmer dátových centier – vytvárajú nielen technologické príležitosti, ale transformujú aj spôsob, ako žijeme.

Logické miesto tu mala prípadová štúdia rozsiahlej obnovy infraštruktúry v štátnej správe. AUTOCONT tu nahradil zastarané systémy a vybudoval výkonné hyperkonvergované riešenie zapojené do novej zabezpečenej kostrovej siete. Vysoká dostupnosť ako kľúčový kritický faktor je garantovaná riešením distribuovaným do geograficky oddelených dátových centier.

Výzva súčasnosti

Téma bezpečnosť samostatne a aj ako integrovaná súčasť riešení, bola silným motívom vo všetkých prezentáciách. Dell Technologies sa sústredil na budovanie kybernetickej odolnosti postavený nielen na filozofii, ale najmä na skúsenostiach. Kontinuálne zhromažďujú dáta z celého sveta a tak sú oporou pre partnerov a zákazníkov.

Do zdieľania prispieva aj Microsoft a „ľudskou rečou“ vysvetľuje Zero Trust, čiže bezpečnostný kánon Neveriť nikomu a ničomu. Na koncept nulovej dôvery tak nazerá nielen z hľadiska bezpečnostných tímov, ale predovšetkým optikou IT profesionálov.

Samsung sa do ochrany používateľov zapája so softvérom na bezpečnú vzdialenú správu displejov. Využitie nájde v samostatných zariadeniach a vonkajších jednotkách, aj na dotykových a interaktívnych displejoch. Platí to pre výrobné haly, kancelárie a vzdelávacie inštitúcie.

Ochrana koncových zariadení je totiž horúcou témou všetkých bezpečnostných firiem. Spoločnosť Check Point Software Technologies priniesla ako jedna z prvých ochranu pred kybernetickými hrozbami piatej generácie. Praktickú ponuku spája so špičkovým vývojom, keďže jej produkty sú postavené na kontinuálnom monitoringu hrozieb.

Značka Aruba ako tradičný dodávateľ bezpečnostných riešení neustále aktualizuje a učí sa. Práve preto piliermi bezpečnosti v jej podaní zostávajú mikrosegmentácia, riadenie prístupu a automatizácia bezpečnosti v sieti.

Spoločnosť AEC zaujala hneď dvakrát. Ukázala, ako funguje reálny kybernetický útok a ako ľahko sa dá “nachytať” aj skúsený administrátor. Porozumieť taktike útočníkov a pochopiť ich praktiky je totiž významná časť obrany. Druhýkrát obecenstvo spozornelo, keď AEC a Colonnade Insurance prezentovali poistenie kybernetických rizík. A to na praktickej ukážke reálneho ransomvérového útoku v cestovnej kancelárii. Súčasťou takého poistenia je totiž aj práca kyberbezpečnostných špecialistov a najmä komunikácia.

Skúsenosť nado všetko

Nespornou výhodou kvalitnej konferencie sú prípadové štúdie, kde môžu účastníci načerpať inšpiráciu a skúsenosti. Tam sa organizátor podujatia v spolupráci s partnermi podelil o skúsenosti so sieťovou platformou Meraki, ktorá integračne ponúka najširšie možnosti.

Skúsenosti integrátora sa spojili so zákazníckymi, keď prechádzali pri používaní SAP na SAP HANA s operačným systémom Red Hat Linux. A v tejto súvislosti mali priestor aj novinky platformy IBM Power aj pre menších a stredných zákazníkov.

V každom prípade však najväčšiu pozornosť na TechFóre získala prípadová štúdia s dvojznačným názvom Chráňte naše lesy. Bol to presne ten víkend, keď pred sviatkami udrie kybernetický zločinecký gang. Dve tisícky zašifrovaných serverov a potenciálne kontaminovaných zariadení zamestnali na nasledujúce hodiny, dni a týždne desiatky tých najlepších profesionálov. Skúsenosti z povestného ransomvérového útoku vytvorili z AUTOCONTu, Štátnych lesov a dodávateľov incident response tím, ktorému tlieskala plná sála. Po dvoch mesiacoch práce ukázali nielen časovú os incident, ale aj obnovu systému a poskytli nenahraditeľné skúsenosti, ako sa pred útokmi lepšie chrániť.

Konferencia AUTOCONT TechFórum patrí medzi prestížne IT podujatia na Slovensku. Desiaty ročník priniesol spolu sedemnásť prezentácií a prípadových štúdií s veľavravným názvom Bezpečne a efektívne od základov až po oblaky.

Podujatie je organizované raz ročne s cieľom na jednom mieste prezentovať riešenia, novinky v portfóliu spoločnosti AUTOCONT a spolupracujúcich výrobcov. Prezentované boli nielen aktuálne riešenia, ale i očakávané zmeny v portfóliu výrobcov a trendy do budúcnosti.

TechFórum je optimálna platforma, ako adaptovať IT stratégiu na nasledujúce roky a vytvára príjemnú neformálnu a kreatívnu atmosféru na výmenu skúseností.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 14:49