StoryEditor

Investičný fond AVANEA z dielne Slovákov úspešne napreduje. Má nasmerované na svetový unikát!

22.08.2022, 00:00

Spoločnosť AVANEA je pomerne novým pojmom na trhu investícií, vznikla ako investičný fond pod hlavičkou slovenskej platformy IPM Group. Svoje investície vkladá do projektov zameraných na podporu obehového hospodárstva, a to s primárnym apelom na digitalizáciu, dekarbonizáciu, ale aj zdravotnú starostlivosť. Cieľom tohto unikátneho investičného fondu z dielne Slovákov je nielen finančná, ale aj strategická podpora firiem podnikajúcich v týchto oblastiach.

Za krátky čas sa fondu AVANEA podarilo prilákať hneď niekoľko zaujímavých investorov pre spoločnosti, ktoré sú súčasťou IPM platformy založenej na tzv. C2C princípe. Už dnes sa v nej pritom nachádzajú desiatky perspektívnych firiem, ktoré okrem strategického partnerstva spája aj správca aktív, ktorého v tomto fonde našli. Jednou z prvých počinov AVANEA a IPM Group pritom bola práve investícia do Wildcat Discovery Technologies, ale aj ďalšieho známeho slovenského projektu zameraného na elektromobilitu a batériový biznis. Podľa slov zakladateľa IPM Group, Mariána Bočeka, tak majú šancu spoločnými silami meniť svet k lepšiemu. Túto myšlienku podporuje aj fakt, že AVANEA pre nás symbolizuje „nový život“.

„Tento fond hrá v štruktúre IPM Group dôležitú rolu. Pomáha totiž pri vytváraní platformy, ktorá efektívne prepája svet technológií a priemyslu s cieľom industrializácie IP. Stručne povedané, AVANEA podporuje obehové hospodárstvo a ponúka efektívne riešenia pre lokálny hodnotový reťazec vhodný napríklad pre automobilky a vlády, ktoré ohlásili svoje projekty v Európe či Amerike,“ uvádza známy bývalý politik a bankár Vazil Hudák, ktorý fond AVANEA založil.

Čo má AVANEA spoločné so známym InoBat-om, ako vznikol nápad vytvoriť platformu založenú na C2C princípe, aké spoločnosti fond podporuje a aké sú jeho ambície do budúcna?

Aj na to odpovedá jej zakladateľ Vazil Hudák.

image

Vazil Hudák

AVANEA
  • POD HLAVIČKOU IPM GROUP A AVANEA FONDU FIGURUJE AJ ZNÁMY INOBAT. ČO MAJÚ TIETO PROJEKTY SPOLOČNÉ A AKO TO FUNGUJE V PRAXI?

InoBat je jednou zo spoločností, ktoré spadajú pod krídla IPM Group a AVANEA platformy. Práve InoBat, spolu s Wildcat v Silicon Valley, boli naše pilotné investície. V prípade InoBat projektu je zameranie jasné, a teda výskum, vývoj, výroba ale aj recyklácia batérií do elektrických vozidiel šitých na mieru. AVANEA je fond, vďaka ktorému sa nám aj do tohto projektu podarilo prilákať množstvo zaujímavých investorov, ako Rio Tinto, Svetovú banku, Ideanomics, či mnohých ďalších veľkých hráčov.

Rovnaký princíp platí aj pre ostatné spoločnosti, ktoré naša platforma zastrešuje. AVANEA teda strategicky aj finančne podporuje inovatívne firmy, ktoré majú vybudovaný hodnotový reťazec a zameriavajú sa na digitalizáciu, dekarbonizáciu či zdravotníctvo. Jednoducho, našim spoločným cieľom je podporiť, ale aj vzájomne prepojiť firmy, ktorých podnikanie má za cieľ riešiť aktuálne problémy spoločenského záujmu.

  • SPOMÍNALI STE, ŽE FUNGUJETE NA TZV. C2C (CRADLE TO CRADLE) PRINCÍPE. ČO TO ZNAMENÁ V PRAXI?

Áno, práve na tomto princípe sme postavili našu filozofiu. Spočíva v tom, že vďaka tomu vieme spoločne s firmami v našom portfóliu a partnermi zastrešiť všetko v podstate „in-house“. Teda všetky aktivity od vývoja, cez výskum, až po výrobu či recykláciu. Ide o riešenie, ktoré je nielen ekologické, ale aj ekonomické a efektívne pre firmy v platforme. AVANEA má v tomto celom veľmi dôležitú úlohu, keďže pre spoločností je akýmsi správcom aktív a po celý čas mieri svojim hľadáčikom na investorov, ktorých firmám prináša. Vďaka týmto financiám vedia následne ďalej pracovať na svojich spoločensky prínosných projektoch a posúvať ich vpred.

  • AKO SI VYBERÁTE SPOLOČNOSTI, DO KTORÝCH INVESTUJETE SVOJ KAPITÁL?

Výber spoločností pre investovanie robíme na základe detailnej analýzy. Ak spĺňajú naše podmienky, hľadia na už spomínané oblasti spoločenského záujmu, radi do nich s našimi partnermi zainvestujeme.

  • AKÉ MÍĽNIKY SA VÁM V AVANEA ZATIAĽ PODARILO DOSIAHNUŤ A KAM SIAHAJÚ VAŠE AMBÍCIE?

V posledných mesiacoch sa nám podarilo do našich radov prilákať niekoľko zvučných mien a predstaviť sa nielen medzinárodne, ale aj medzikontinentálne. Len nedávno sa k nám pridali experti s obrovským know-how, ako napríklad Fabio Vernillo či Faisal Al Gharabally. Tento náš tím expertov sa zväčšuje aj naďalej a očakávame, že v dohľadnej dobe ho doplnia ďalšie zaujímavé mená zo sveta biznisu. S IPM Group sme totiž od začiatku išli do projektu s tým, že okrem svetových investorov chceme takisto do tímu priniesť ľudí so silným know-how, ktorí si hravo poradia s ťažkými projektmi. Len vďaka nim budeme efektívni a dosiahneme naše ciele ešte rýchlejšie. To sa nám zatiaľ darí veľmi dobre plniť.

Prejdem však k dosiahnutým míľnikom s investíciami. Svoju dôveru v stratégiu, ktorú dnes AVANEA realizuje, vložili investori, ktorých investície dnes presahujú 100 miliónov eur.

Našim cieľom je, samozrejme, na úspešnú stratégiu nadviazať a objem investícií neustále zvyšovať. Vďaka týmto financiám pomáhame firmám budovať svoj potenciál. Dôležité je tiež povedať, že cieľom našich portfóliových investícií je dlhodobo a efektívne riešiť problém dekarbonizácie pre veľkých industriálnych hráčov, ako je napríklad už spomínané Rio Tinto. Preto plánujeme aj úzku spoluprácu s Európskou komisiou s cieľom vytvorenia európskeho baterkového a materiálového reťazca. V neposlednom rade, AVANEA bude prepájať globálne centrá inovácií, ako napríklad prepojenie Silicon Valley s Danube Tech Valley.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 12:16