StoryEditor

Kancelárie s prvkami populárnych sci-fi a fantasy filmov? Práve také nájdete v Metrohm Research Slovakia

12.07.2022, 00:00

Ako dnes môžu firmy efektívne motivovať svojich existujúcich zamestnancov, ale aj získať do tímu nové kvalitné posily? To je otázka, ktorou sa dnes zaoberá čoraz viac firiem. Uvedomujú si pritom, že veľmi dôležitým aspektom v očiach zamestnancov už dnes nie je len plat, ale aj priestory, v ktorých pracujú či benefity navyše. A práve riešením interiérov slovenských kancelárií, ale aj ich funkčnosťou sa už šiesty rok zaoberá aj spoločnosť CBRE v rámci obľúbenej súťaže OFFICE ROKA.

image

Zuzana Pargáčová

Zuzana Pargáčová, HR manažérka v spoločnosti Metrohm Research Slovakia

Známi sú už aj víťazi jednotlivých kategórií, pričom Absolútnym víťazom OFFICE ROKA sa tento rok stala práve spoločnosť Metrohm Research Slovakia, ktorá vo svojich officoch kreatívne využila práve koncept kultových sci-fi a fantasy filmov. Ako tento nápad vznikol, aké „vychytávky“ nájdete v ich kanceláriách a ako im pomohlo víťazstvo v súťaži? To všetko sa dozviete v rozhovore so Zuzanou Pargáčovou, HR manažérkou v tejto inovatívnej spoločnosti.

  • Prečo ste sa rozhodli prihlásiť do súťaže OFFICE ROKA?

Už po prvom zhliadnutí návrhu od architektov zo spoločnosti ZEIT Architects sme mali pocit, že ich návrh je tak jedinečný a unikátny, že to nemôže dopadnúť inak ako prihlásením sa do súťaže OFFICE ROKA.

  • V tomto ročníku súťaže ste získali titul Absolútneho víťaza OFFICE ROKA. Čo podľa vás rozhodlo?

Ťažko sa nám hodnotí naša konkurencia, keďže sa nám náš office samozrejme subjektívne páči najviac, ale myslíme si, že v spolupráci s architektmi, ktorí presne pochopili našu firmu a jej firemnú kultúru, sme boli schopní vytvoriť miesto, ktoré je v našich podmienkach jedinečné, príjemné a podporuje kreativitu našich zamestnancov.

image
OFFICE ROKA
  • METROHM RESEARCH SLOVAKIA je IT firma. Prečo ste sa rozhodli dať taký veľký dôraz na pracovné prostredie? (najmä vzhľadom na aktuálne trendy a home office, keďže zamestnanci IT segmentu môžu robiť z domu).

Pracovné prostredie a firemná kultúra sú pre nás jedným z pilierov fungovania našej spoločnosti. Pre väčšinu z nás je dôležité pravidelne sa stretávať osobne, keďže rôzne pracovné problémy sa riešia oveľa rýchlejšie a efektívnejšie tvárou v tvár.

  • Vaše priestory sú, okrem iného, zaujímavé tým, že ich DNA je založené na kultových sci-fi a fantasy filmoch: Matrix a Hobit. Prečo práve tieto dva filmy/témy?

Snažili sme sa spoločne vysvetliť genézu vývoja a smerovania našej spoločnosti, jej históriu a samotné hodnoty. Vznikol tak koncept Sci-Fi vs. Fantasy, kde práve pracovná časť prislúcha Sci-Fi tématike a naopak, oddychová časť, tématike fantasy.

image
OFFICE ROKA

Téma Matrixu, Pána prsteňov a Hobbita je prepojená ešte so začiatkom vzniku firmy, kedy prví zamestnanci spolu tvorili názvy tímov a osud a náhoda zariadili, že boli fanúšikmi práve týchto filmov. Preto prvé tímy, ktoré u nás vznikli dostali pomenovanie Neo, Morpheus a Trinity.

  • Akými prvkami sa vám podarilo tieto filmy zakomponovať do pracovných priestorov vašej firmy?

Prekročením hranice obvyklého vznikli nové formy stretávania sa (walk&talk boxy, standing landing zóny, hobbit chatky, townhall meeting zóna s veľkým pobytovým schodiskom), ktoré prinášajú inovácie do našej firemnej kultúry.

Chodby použitými materiálmi, farbami a rôznymi prvkami svietidiel navodzujú atmosféru paralelného vesmíru s portálmi do rôznych dimenzií – v týchto priestoroch sú zaujímavým prvkom napríklad svietidlá, ktoré človek svojím pohybom vníma ako binárnu sústavu núl a jednotiek, známu z úvodných častí Matrixu. Sú tu taktiež White on White zasadačky, odkaz ikonickej modrej a červenej pilulky na toaletách alebo Mirkwood Forrest s hobitími domčekmi plnými prírodných prvkov s výraznými doplnkami zelene – všetky tieto zóny sú doplnené jedinečnými grafikami, polepmi, či vtipnými hláškami z týchto filmov.

image
OFFICE ROKA
  • Na čo ste, v rámci svojich kancelárií v budove Einpark najviac pyšný? Prípadne, čo sa vo vašej firme teší najväčšej obľube?

Najviac sme pyšní na do detailov premyslený celkový koncept nášho officu, ktorý perfektne vystihuje našu firemnú kultúru. Najväčšej obľube sa u nás teší štedrá kreatívna zóna, ktorá poskytuje zamestnancom okrem priestoru na kreatívne pracovné stretnutia aj útočisko na relax, prípadne si môžu zacvičiť v našom fitness kútiku, alebo sa spoločne naobedovať s kolegami.

  • Experti na HR a pracovné prostredie sa zhodujú na tom, že pracovné prostredie je nielen lákadlom na talenty, ale aj podporuje well-being zamestnancov, motiváciu, kreativitu či produktivitu. Vidíte, že to funguje aj v praxi? Prípadne, aké sú viditeľné rozdiely, ak porovnáte predošlé officy s týmito aktuálnymi?

Naše prostredie je koncipované tak, aby poskytovalo priestor na prácu, ale aj oddych. Pracovná náplň väčšiny našich kolegov vyžaduje veľké sústredenie sa a kvôli tomu potrebujú aj na nejaký čas vypnúť. V praxi vidíme, že takto navrhnutý priestor umožňuje načerpať nové sily a poskytuje aj výnimočný teambuildingový aspekt, kde sa môžu v kreatívnej zóne stretnúť kolegovia z rôznych tímov a navzájom sa lepšie spoznať, čo má za dôsledok lepšiu tímovú spoluprácu. V porovnaní s posledným officom tam vidíme veľký posun vpred, keďže sídlime v najekologickejšej budove na Slovensku.

image
OFFICE ROKA
  • Prinieslo vám víťazstvo pozitívne ohlasy či dokonca výsledky? (napr. zo strany zamestnancov, návštev klientov, potenciálnych nových zamestnancov,...)

Naše víťazstvo v ankete OFFICE ROKA nám určite prinieslo väčšiu viditeľnosť medzi potenciálnymi kandidátmi na trhu práce, rovnako aj zvýšilo všeobecné povedomie o firme. Spolu s našimi zamestnancami sme víťazstvo oslávili a sme hrdí, že takéto ocenenie získala práve naša spoločnosť.

  • Čo by ste odkázali firmám, prečo by sa mali prihlásiť do ďalších ročníkov súťaže OFFICE ROKA?

Prihláste sa, je to skvelá príležitosť odprezentovať firmu a jej prostredie, predstaviť sa potenciálnym uchádzačom a porovnať sa s konkurenciou.

Viac informácií o projekte OFFICE ROKA nájdete na https://www.officeroka.sk/.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
13. apríl 2024 17:12