StoryEditor

Lieky cez internet iba cez overenú online lekáreň

11.07.2022, 00:00

Kúpa liekov cez internet za uplynulé roky nabrala na popularite a lieky sa už dostali medzi TOP10.

Kúpiť si lieky online má svoje nepopierateľné výhody. V pohodlí domova si môžete presne čo potrebujete, nemusíte nikde stáť a čakať medzi chorými a zároveň vám môže farmaceut online trpezlivo odpovedať na vaše otázky.

Stále sa však nájdu aj rôzne ponuky falošných liekov, ktoré nemusí byť jednoduché odhaliť. Aké lieky sa falšujú najviac a ako spoznať poctivú online lekáreň?

Mať internetovú lekáreň nie je len tak

Internetová lekáreň musí spĺňať celý rad zákonných povinností a ide o prísne regulovanú oblasť podnikania. To znamená, že založiť si internetovú lekáreň nemôže ktokoľvek a rovnako sa v nich nemôžu predávať akékoľvek lieky. Podľa aktuálnej legislatívy môže internetová lekáreň predávať iba lieky, ktoré nie sú viazané na lekársky predpis a zároveň môže predávať lieky, ktoré sú riade zaregistrované.

Každá internetová lekáreň musí byť oficiálne zaregistrovaná medzi subjektmi vykonávajúcimi tzv. internetový výdaj. Ak chcete mať záruku, že kupované lieky sú naozaj pravé, nakupujte iba od osvedčených lekární.

image
Igor Stevanovic

Rozoznať falzifikát nemusí byť jednoduché

Úplne inou situáciou je nákup liekov od neoverených subjektov, spravidla zo zahraničia. Kým niektoré sľubujú až zázračné účinky bez toho, aby vôbec obsahovali nejakú účinnú látku, iné sa nápadne podobajú na známe lieky. Najčastejšie ide o prípravky na podporu chudnutia, naberanie svalovej hmoty a podporu erekcie. Výnimkou bohužiaľ ale nie sú ani lieky na spanie či antibiotiká, ktoré sa takto dajú získať bez predpisu.

Riziko falošných liekov rozhodne netreba podceňovať, v tom lepšom prípade vám takéto prípravky nezaberú, v tom horšom vám rovno poškodia zdravie, nevraviac o tom, že môžu aj poriadne prevetrať vašu peňaženku. Nezriedka sa totiž stáva, že takýto predajca si vypýta platbu vopred a následne tovar ani neodošle.

V každom prípade ale platí, že nákup liekov online je veľmi pohodlný a rýchly, treba však vedieť, kde si vybrať a nenechať sa nalákať podozrivými ponukami.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 21:40