StoryEditor

Zálohový systém sa na Slovensku rozbehol dobre. Ľudia odovzdali už vyše 257 miliónov obalov s písmenom „Z“

28.06.2022, 00:00

Spotrebiteľom je k dispozícii už viac ako 2 500 odberných miest, kde môžu vrátiť zálohované plastové fľaše a nápojové plechovky. Potom ich spracováva triediace centrum pri Novom Meste nad Váhom.

„Napriek tomu, že je zálohový systém stále v rozbehu, tešíme sa prvým 257 miliónom vrátených zálohovaných plastových fliaš a plechoviek. Prvotné analýzy nám hovorili, že nábeh bude miernejší a spotrebitelia budú potrebovať nejaký čas, aby si zvykli. Realita ukazuje, že ten čas bol oveľa kratší,“ konštatuje Mária Trčková, generálna riaditeľka Správcu zálohového systému.

„Systém zálohovania PET fliaš a plechoviek od nápojov na Slovensku sa vďaka silnej spolupráci medzi kľúčovými hráčmi rozbehol dobre, čo je viditeľné najmä na množstve vyzbieraných nápojových obalov,“ hovorí Roman Postl, Managing Director spoločnosti TOMRA Collection Slovakia. Spotrebitelia si podľa neho nový systém rýchlo osvojili, chápu jeho význam pre životné prostredie a väčšina je s jeho fungovaním spokojná*. To isté platí o obchodníkoch, ktorí prejavujú pokračujúci záujem o inštalácie nových zálohomatov vo svojich predajniach.

Koniec prechodného obdobia

Záver júna 2022 je zároveň koncom prechodného obdobia, keď na pultoch obchodov ešte mohli byť popri nových zálohovaných nápojových obaloch aj tie zo starých zásob, bez písmenka „Z“. Od 1. júla 2022 to už nebude možné. Cieľ dostať čo najviac obalov od nápojov do recyklačnej slučky, očistiť od nich prostredie a spaľovať menej odpadu je vďaka tomu na dosah.

„Od prvého júla si môžeme povedať, že zálohový systém je spustený naplno a na Slovensku sa predávajú už len nápoje v zálohovaných plastových fľašiach a plechovkách. Pracujeme na rozširovaní siete odberných miest, znižovaní prípadných nedostatkov nového systému a zvyšovaní jeho efektivity,“ dodáva Mária Trčková.

image
Tomra Collection Slovakia

Správca zálohového systému otvoril moderné triediace centrum

Dôležitou súčasťou slovenského zálohového systému je triediace centrum na spracovanie plastových fliaš a plechoviek pri obci Kočovce-Rakoľuby pri Novom Meste nad Váhom. Tu sa zhromažďujú vyzbierané PET fľaše a plechovky z celého Slovenska a následne sa s využitím automatizácie triedia a pripravujú ako materiál na recykláciu.

„Práve vďaka zálohovému systému vieme vyzbierať materiál vyššej kvality, ktorý sa dá efektívne využiť pri výrobe nových obalov, čím sa šetria prírodné zdroje, znižuje sa množstvo použitej energie, a tým aj emisie CO2,“ upozorňuje Mária Trčková, generálna riaditeľka Správcu zálohového systému.

image
Tomra Collection Slovakia

Prvotné vytriedenie suroviny podľa druhu materiálu robí samotný zálohomat, a to hneď po odovzdaní nápojového obalu spotrebiteľom. Triediace centrum v Rakoľuboch však spracováva aj obaly pochádzajúce z ručného zberu, teda z predajní, v ktorých nie je k dispozícii zálohomat. Spracovanie týchto obalov vo forme nestlačených PET fliaš a plechoviek (na rozdiel od stlačených obalov zo zálohomatov) je technicky náročnejšie a vyžaduje aj vyšší stupeň kontroly.

image

Roman Postl, Managing Director spoločnosti TOMRA Collection Slovakia

Tomra Collection Slovakia

„Nasadenie moderných zálohomatov zjednodušuje triedenie a spracovanie druhotných materiálov, a tým pomáha skvalitňovať celý recyklačný systém. Je to významný krok z pohľadu stále rastúcej spotreby, a teda aj obehu nápojových obalov pre lepšiu budúcnosť,“ upozorňuje Roman Postl z TOMRA Collection Slovakia. V otázkach rozširovania automatizovaného zberu s pomocou zálohomatov je optimistický: „Záujem o zálohomat dnes prejavujú aj prevádzkovatelia menších predajní, pretože si to žiadajú ich zákazníci. Tí sa často podľa toho aj rozhodujú, v ktorej predajni budú nakupovať,“ dodáva Roman Postl s odvolaním sa na prieskum** spoločnosti TOMRA.

image
Tomra Collection Slovakia

* Podľa prieskumu TOMRA – postoj Slovákov k zálohovaniu (marec 2022) je so systémom zálohovania na Slovensku spokojných 60 % opýtaných.

** Podľa prieskumu TOMRA – postoj Slovákov k zálohovaniu (marec 2022) začalo z dôvodu komfortnejšieho zálohovania (lepší zálohomat/recyklomat, lepšie podmienky pre manipuláciu a pod.) chodiť do iného obchodu 10 % opýtaných a ďalších 5 % o tom uvažovalo.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 11:37